Keywords:
Financial crime
Type:
Permanent employment
Location:
Driebergen-Rijsenburg
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
10/04/2024
Status:
Open
Apply before:
18/04/2024
Hours p/wk:
36

Description:

Cybercriminaliteit kent geen grenzen. Wil jij werken bij één van de meest toonaangevende cybercrimeteams ter wereld en heb jij de drive om je skills in te zetten voor onderzoeken op internationaal niveau? Zonder financiële collega's zou Team High Tech Crime niet de successen van de afgelopen jaren hebben kunnen bereiken. Met jouw opsporingskwaliteiten ben je als rechercheur dan ook een onmisbare schakel in het bestrijden van complexe (inter)nationale cybercrime en het veiliger maken van de (internationale) samenleving. Affiniteit met digitale wereld is belangrijk, maar de kennis over digitale opsporing kun je nergens beter opdoen dan bij ons. Wij zijn op zoek naar een financieel rechercheur met kennis van data, cryptovaluta en het cyberdomein.

 

Wat ga je doen?

Financieel gewin is in de meeste vormen van cybercrime een primaire drijfveer. Het is dan ook belangrijk dat Team High Tech Crime (THTC) doorziet hoe de criminele geldstromen binnen dit landschap stromen. Dit is enerzijds van belang bij het identificeren en prioriteren van nieuwe onderzoekssubjecten in onderzoeksdata en anderzijds bij lopende onderzoeken naar specifieke dadergroepen. Als financieel rechercheur voer je met jouw financiële expertise en analytische vaardigheden zelfstandig werkzaamheden uit in het team. Je weet op een innovatieve manier aan de juiste informatie te komen, onderzoekt deze informatie en legt deze op begrijpelijke wijze vast in processen-verbaal. Vanuit jouw onderzoeks-ervaring en inlevingsvermogen maak je de vertaling wat de financiële informatie betekent voor het opsporingsonderzoek.

 

Naast het rechercheren op (financiële) informatie pas je ook (nieuwe) methoden en technieken toe om te komen tot bruikbare informatie, voorstellen, aanpak en adviezen. Denk daarbij aan de digitale ontwikkelingen, ook in de financiële wereld of aan de mogelijkheden van data-analyse. Je helpt mee in de ontwikkeling van (nieuwe) instrumenten, methoden en technieken. Cryptovaluta zijn onderdeel van de onderzoeken.

 

Waar ga je werken?

THTC is een ambitieus team en heeft een schat aan expertise in huis. De combinatie van politiemensen en specialisten van buiten maakt het slagvaardig. Het is een dynamisch en snel team, waar volop ruimte is voor ontwikkeling en het experimenteren met nieuwe technieken. Samen met collega rechercheurs en andere specialisten werk je aan het oplossen van misdrijven in het digitale domein. Je bent omringd door goed gekwalificeerde experts die gretig zijn om van jouw opsporingservaring te leren. Samen met haar partners heeft THTC de afgelopen jaren het onmogelijke met toonaangevende onderzoeken mogelijk gemaakt, waaronder het neerhalen en vervolgen van verdachten achter DDoS-service Webstresser, de overname en ontmanteling van online drugshandelsplaats Hansa Market, het achterhalen van data van de afgeschermde criminele communicatieplatformen Ennetcom, PGP Safe, EncroChat en Exclu en het opzetten van het CSAE model als onze basis voor data gedreven opsporing.

 

Als onderdeel van de Dienst Landelijke Recherche werkt THTC internationaal intensief samen met onder meer de Amerikaanse FBI, de Britse NCA, de Duitse BKA en Europol. Nationaal werkt THTC samen met de regionale cybercrimeteams van de politie en met het Nationaal Cyber Security Centrum. Het komt voor dat je buiten reguliere werktijden en/of in de weekenden werkt.

 

De Landelijke Eenheid is sinds 2024 gesplitst in twee zelfstandige eenheden, elk met een duidelijke taakstelling. Deze functie zal worden ingericht binnen de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies. Het team werkt vanuit Driebergen-Rijsenburg en het pand ligt direct aan de A12 waardoor het uitstekend bereikbaar is per auto en openbaar vervoer.

 

Wie ben jij

Je bent de ideale kandidaat als je een onderzoekende geest hebt en je financiële kennis en kunde effectief weet in te zetten in de politiepraktijk. Je levert een inhoudelijke bijdrage aan de werkzaamheden binnen het team op basis van je brede financiële expertise. Ook ben je eigenwijs, nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Vanuit een helikopterview weet je naar beschikbare informatie te kijken. Je voelt je thuis bij nieuwe digitaal-financiële ontwikkelingen, dus we hoeven jou niet uit te leggen wat een bitcoin is. Naast sterke adviesvaardigheden vinden we samenwerking belangrijk, het verbinding maken met collega's uit verschillende disciplines en met relevante partners. De Engelse taal beheers je uitstekend. Je signaleert kansen en bent alert op trends, ontwikkelingen en jurisprudentie. Daarnaast ben je flexibel inzetbaar zodat je er bent op de momenten dat jouw expertise nodig is.

 

Verder heb je:

 • een hbo (bachelor) werk- en denkniveau*;
 • ervaring met het rechercheren in grote onderzoeken;
 • ervaring met het analyseren van grote hoeveelheden data;
 • bij voorkeur ervaring met onderzoek naar cryptovaluta.

Wat wij bieden

De standplaats is Driebergen-Rijsenburg. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

 

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.889,- en maximaal € 4.714,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein financieel-economisch, gewaardeerd in schaal 9 Bbp.

 

Wat verder belangrijk is:

 • Een A-veiligheidsonderzoek maakt deel uit van de selectieprocedure.

 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).

 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.

 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op https://kombijde.politie.nl/vakgebieden/ict/intro.

* Je hebt een diploma op hbo-niveau (bachelor) of je bent daaraan gelijkgesteld via EVC. Of je hebt minimaal twee jaar aantoonbare ervaring op het gevraagde werk- en denkniveau. Dit moet je aantonen met je cv én een officiële functiebeschrijving of ander document waaruit blijkt dat de uitgevoerde functie op het gevraagde niveau is.