Type:
Permanent employment
Location:
Assen
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Published:
07/03/2023
Status:
Open
Apply before:
17/03/2023
Hours p/wk:
36

De Forensische Opsporing van de politie is een van de hoofdrolspelers in het opsporingsproces. Dagelijks leveren honderden collega's in dit vakgebied hun bijdrage om Nederland veiliger te maken en te houden. Ga jij zorgvuldig te werk en heb jij kennis van technieken op het gebied van visualisatie? Lees dan verder!

 

Wat ga je doen?

Het vastleggen en visualiseren van een plaats delict en het reconstrueren van een misdrijf spelen een belangrijke rol in het opsporingsonderzoek. Als forensisch medewerker visualisatie is het dus van essentieel belang dat je je werkzaamheden uiterst zorgvuldig uitvoert. Het kan voorkomen dat je zelf naar een plaats delict gaat om de situatie vast te leggen, je aan de slag gaat met data die door collega's zijn verzameld of (fotografisch) assistentie verleend tijdens een forensisch onderzoek. Dit kan een regulier forensisch onderzoek zijn maar ook een luminolonderzoek behoort tot de mogelijkheden waarbij je onder moeilijke omstandigheden foto's moet maken.

Bij het vastleggen van een plaats delict wordt gebruik gemaakt van diverse technieken en apparatuur, zoals een spiegelreflex camera, automatische panoramakop en een driedimensionale laserscanner. Je wordt geacht deze technieken (fotografie, 360 graden fotografie, 3D-scannen, fotogrammetrie) zelf toe te kunnen passen. Ook het verwerken van data maakt deel uit van je werkzaamheden. Je kunt hierbij denken aan het maken van een panotour gemaakt met pano2VR of het registreren van je laserscans tot een zogeheten gekoppelde puntenwolk. Op het gebied van visualisatie wordt er samenwerking gezocht met andere eenheden. Het kan dus voorkomen dat je met een collega van een andere eenheid op een plaats delict staat.

Je werkt nauw samen met je collega's en je laat je instrueren in de nieuwste methoden en technieken. Je fungeert als vraagbaak op het gebied van fotografie en beheert daarnaast de fotoapparatuur. Ook met een defect kan een collega bij jou terecht. Daarnaast zorg je voor de verwerking van alle informatie in de bedrijfsprocessensystemen BVH en LSV, waaronder het samenstellen van een proces-verbaal.

In je werk krijg je te maken met schokkende beelden. Het is dus van belang dat je je hiervan bewust bent. Recherchewerk is onvoorspelbaar. Dat betekent dat je kan worden gevraagd om, wanneer nodig, op onregelmatige tijden te werken.

 

Waar ga je werken?

Team Forensische Opsporing van Eenheid Noord-Nederland bestaat uit zo'n 120 bevlogen collega's die veelal beschikken over een flinke dosis kennis en ervaring. Het team houdt zich bezig met het zoeken van sporen, het veilig stellen van sporen, sporenonderzoeken en het interpreteren van het sporenbeeld en de resultaten van het onderzoek. Primair doel is de waarheidsvinding in het kader van het onderzoek naar de toedracht van een vermoedelijk strafbaar feit. Het team is opgedeeld in:

  • 1e lijns-onderzoek op de plaats delict of plaats incident (in het geval van verkeersongevallenanalyse);
  • 2e lijns-onderzoek door laboranten en experts;
  • Een frontdesk waarbinnen planning en prioritering van de inzetten plaatsvindt, evenals advisering met betrekking tot forensisch onderzoek.

Je komt te werken op de tweede lijn. Je opereert in een dynamische omgeving en werkt daarin samen met andere eenheden en ketenpartners zoals het Openbaar Ministerie. Zo heb je te maken met collega-specialisten uit je eigen team (forensisch medewerkers en specialisten) en bijvoorbeeld (tactisch) rechercheurs uit opsporingsteams.

 

Wie ben jij?

Je bent nieuwsgierig, creatief en ziet het als een uitdaging om een plaatst delict/incident zo nauwkeurig en volledig mogelijk vast te leggen. Natuurlijk ga jij zorgvuldig te werk en weet je op welke momenten je informatie moet vergaren bij de specialist (visualisatie). Je bent gedreven en in staat om met verschillende partijen samen te werken en te communiceren. Je kunt je op je eigen werk reflecteren en durft fouten toe te geven. Voor een goede dossiervorming ben je in staat heldere en begrijpelijke teksten te schrijven.

Het snel eigen kunnen maken van nieuwe technieken en het gebruik van software is een pre. Je beheerst de Engelse taal op B1 niveau volgens het Europees referentiekader. Daarbij ben je in staat gedurende langere tijd en onder moeilijke omstandigheden je werkzaamheden uit te voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slechte weersomstandigheden of het dragen van beschermende middelen bij warme temperaturen.

Verder heb je:

  • een mbo 3-diploma, 
  • het geniet de voorkeur dat je affiniteit hebt met het vakgebied fotografie/3D-visualisatie/animatie;
  • bij voorkeur kennis en ervaring op het gebied van het opnemen en verwerken van fotografie en/of andere visualisatie middelen.

Wat wij bieden

De standplaats is Assen. Waarschijnlijk zal dat in de toekomst Drachten worden. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.209,- en maximaal € 3.468,- (schaal 6 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is medewerker forensische opsporing.

 

Wat verder belangrijk is

  • Een betrouwbaarheids- en omgevingsonderzoek (BO+) maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • Een assessment en een psychologisch onderzoek maken mogelijk deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.