Type:
Permanent employment
Location:
Zwolle
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Published:
10/01/2022
Status:
Open
Apply before:
24/01/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Als onderzoeker plaats delict verkeer kom je te werken in een professioneel en veelzijdig team. Je voert zelfstandig of in teamverband onderzoek uit naar complexe verkeersdelicten. Dit doe je ter plaatse bij een verkeersdelict of -ongeval en achteraf op een onderzoekslocatie.

 

Wat ga je doen?

Bij het begin van je dienst bespreek je samen met je collega’s wat er de afgelopen dienst is voorgevallen. Dan komt het verzoek van de coördinator om samen met je collega naar een ernstig verkeersdelict te gaan. Hierbij zijn een vrachtauto en drie personenauto’s betrokken. In één van de personenauto’s zit een overleden persoon achter het stuur. De bestuurders van de andere personenauto’s worden door de brandweer uit hun voertuig bevrijd.

 

Al rijdend naar de plaats delict bespreken jij en je collega hoe jullie het onderzoek gaan aanpakken en verdelen de taken. Daar aangekomen zie je de betrokken voertuigen verspreid over de plaats delict. Je ziet brokstukken en sporen op het wegdek die de toedracht van wat er gebeurd is kunnen verklaren. Je markeert deze sporen en legt de aangetroffen situatie vast met behulp van moderne apparatuur.

 

Ondertussen is jouw collega in het wrak van de vrachtauto gekropen om de bestanden van de digitale tachograaf te downloaden. Een andere collega belt je met de vraag of er al iets bekend is over de gereden snelheid. Met de bestanden die gedownload zijn, kun jij direct een indicatie geven van het antwoord op deze vraag. Vervolgens maak je afspraken met de forensisch arts en de brandweer over hoe je het dodelijk slachtoffer uit het voertuig gaat bevrijden. Dit doe je vakkundig en met respect, waarbij jij erop let of er sporen zijn op het slachtoffer die te relateren zijn aan dit verkeersdelict. Als alle sporen en voertuigen zijn vastgelegd, laat jij de berger komen en zorg je ervoor dat er geen sporen van het voertuig kunnen verdwijnen tijdens het transport.

 

Nadat je onderzoek op de plaats delict gereed is, rijd je meteen door naar het mortuarium om daar samen met de forensisch arts een onderzoek uit te voeren. Samen bekijken jullie het letsel, waarbij je ook op zoek bent naar sporen die het overlijden van het slachtoffer kunnen relateren aan het verkeersdelict. Na dit onderzoek neem je contact op met de officier van justitie. Je deelt jouw bevindingen en overlegt of er nog meer onderzoeken aan de overleden persoon moeten worden uitgevoerd. In dit geval is dit niet nodig, waarmee het onderzoek voor vandaag klaar is. Eenmaal weer achter je bureau begin je met de schriftelijke vastlegging van je onderzoek.

 

Waar ga je werken?

Je komt te werken bij de Forensische Opsporing (FO), waar, verspreid over verschillende teams in het land, zo’n 1.500 enthousiaste professionals werkzaam zijn.

 

De Forensische Opsporing biedt kennis en kunde op alle vlakken binnen de opsporing met behulp van forensische methoden en technieken. Dit doen wij vanuit verschillende politie-eenheden, die onderling veel samenwerken. Zo dragen we bij aan de waarheidsvinding en daarmee de veiligheid in Nederland. De kernwaarden integriteit, kwaliteit, transparantie en objectiviteit staan bij ons centraal. Je komt terecht in een inspirerende en professionele werkomgeving, waarin eigen inbreng erg wordt gewaardeerd.

 

Wie ben jij?

Jij bent de collega die oog heeft voor detail, nauwkeurig werkt en analytisch sterk is. Iemand die nieuwsgierig, onderzoekend en wars van tunnelvisie is. Het gros van het werk kunnen we maar één keer doen en dit brengt druk met zich mee, dit besef je goed en het maakt je bovendien extra gedreven. Het is belangrijk dat jij de rust weet te bewaren in chaotische situaties. Jij kunt binnen deze ongeordendheid nauwkeurig en systematisch werken volgens gestandaardiseerde methoden. Ook op administratief gebied weet je de afgesproken werkwijze toe te passen. Je kunt op je eigen werk reflecteren en bent in staat feedback te geven en te ontvangen. Je communiceert duidelijk en toegankelijk, ook in een hectische situatie. Je bent stressbestendig en blijft onder druk en bij tegenslag beheerst en doelmatig werken. Hierbij durf je je grenzen en ook je kwetsbaarheid te tonen. Je hebt interesse in (digitale) technologische ontwikkelingen. Ook heb je affiniteit met het uitvoeren van metingen en berekeningen.

 

Het eindproduct van je onderzoek is een proces-verbaal, dat je zonder moeite in heldere en begrijpelijke taal schrijft. Je toont initiatief, staat stevig in je schoenen en je hebt technisch inzicht. Het is voor jou vanzelfsprekend om de verbinding te zoeken met anderen. Door je flexibele houding schrik je niet van de onvoorspelbaarheid van het werk, zowel wat betreft het soort onderzoek als je werktijden (bijvoorbeeld weekend- en piketdiensten). Bovendien ben jij voldoende weerbaar om op een professionele manier het menselijk leed aan te kunnen waarmee je te maken krijgt. Tot slot is het van belang dat je op een redelijke afstand van je plaats tewerkstelling woont, in verband met je reistijd naar een plaats delict.

Verder heb je:;

  • een mbo 3-diploma;
  • technische affiniteit, bijvoorbeeld door middel van een (auto)technische opleiding of werkzaamheden;
  • een rijbewijs B. Omdat je betrokken bent bij ongevallen of delicten met allerlei voertuigen (van motoren tot vrachtwagens) en deze ook verplaatst en getest moeten worden, dien je ook alle andere rijbewijzen te hebben of bereid te zijn deze te halen.

 

Wat wij bieden

De standplaatsen zijn Elst, Enschede en Zwolle. Gedurende de procedure wordt je standplaats vastgesteld. Er is ruimte voor 2 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

 

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.087,- en maximaal € 3.470,- (schaal 7 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is generalist forensische opsporing, werkterrein verkeersongevallenanalyse.

  

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek, een vakinhoudelijk assessment en een medische toets maken deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.