Type:
Permanent employment
Location:
Zoetermeer
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Published:
15/09/2022
Status:
Open
Apply before:
29/09/2022
Hours p/wk:
32

Description:

Wil jij werken in een uitdagende internationale omgeving? Het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC) zoekt versterking. Als single point of contact is het LIRC bereikbaar voor internationale partners. Vanuit Team Politiële Rechtshulp ondersteun jij het (inter)nationale opsporingsproces door zelfstandig complexe rechtshulpverzoeken te behandelen. Je doet werk dat er toe doet en draagt actief bij aan de handhaving van de (inter)nationale rechtsorde.

 

Wat ga je doen?

Als generalist intelligence behandel je inkomende en uitgaande internationale rechtshulpverzoeken. Je werkt daarbij met diverse (politie)systemen. De verzoeken hebben betrekking op alle soorten politiezaken; van het verwerken van signaleringen tot de uitlevering van aangehouden verdachten. De opsporing van criminele/strafbare feiten is het leeuwendeel. Jij gaat aan de slag met het:

 • interpreteren en vertalen van de rechtshulpverzoeken, waarbij de je actualiteit en juistheid van gegevens beoordeelt;
 • registreren van de rechtshulpverzoeken in de diverse politiesystemen;
 • raadplegen van databases
 • opmaken van antwoordberichten richting verzoekende instanties of doorgeleiding naar politiediensten in Nederland of naar buitenlandse partners.

Verder sta je collega’s te woord die vragen hebben over internationale rechtshulp en ondersteunt hen waar nodig. Je onderhoudt contacten met rechtshulpcentra in binnen- en buitenland, evenals met internationale rechtshulpinstanties zoals Interpol en Europol. De functie wordt momenteel uitgevoerd in dagdiensten, maar gezien de internationale ontwikkelingen kunnen hier op termijn ook weekenddiensten en/of avonddiensten bijkomen.

 

Waar ga je werken?

Binnen het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC) zijn alle taken samengebracht op het gebied van internationale rechtshulp, internationaal berichtenverkeer en internationale informatie-uitwisseling.

Jij komt te werken voor het Team Politiële Rechtshulp. Dit team behandelt (inter)nationale rechtshulpverzoeken. Deze verzoeken worden aangeboden vanuit de hele wereld door diverse internationale partners, onder andere Interpol, Europol en het liaison netwerk of worden verstrekt door Nederlandse partners (onder andere de Landelijke Eenheid, het OM en bijzondere opsporingsdiensten) bestemd voor het buitenland. Complexe rechtshulpverzoeken worden op een juiste wijze beantwoord of verder geleid naar politiediensten in Nederland of naar buitenlandse partners.

 

Wie ben jij?

Dit werk vraagt een grote mate van zelfstandigheid en stressbestendigheid. Je bent flexibel inzetbaar en kunt in een hectische omgeving werken. Jij bent klantgericht en analytisch sterk. In je contact met (inter)nationale partners ben je tactvol. Daarnaast is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt en altijd gericht bent op kwaliteit. Over je informatieproducten kun je helder communiceren en na de inwerkperiode ben je in staat om zelfstandig te werken en nieuwe medewerkers in te werken.

Verder vragen wij:

 • een mbo 3-diploma;
 • een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal en een voldoende beheersing van de Duitse taal. Bij voorkeur beheers je een extra vreemde taal, zoals Spaans of Frans.

Wat wij bieden

De standplaats is Zoetermeer, maar indien nodig kun je ook (tijdelijk) worden ingezet in Woerden of Driebergen. Er is ruimte voor 5,5 fte. Het betreft een functie voor minimaal 32 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.078,- en maximaal € 3.470,- (schaal 7 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is generalist intelligence.

  

Wat verder belangrijk is

 • Een veiligheidsonderzoek P en een taaltest maken deel uit van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.