Type:
Permanent employment
Location:
Rotterdam
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
01/05/2023
Status:
Open
Apply before:
08/05/2023
Hours p/wk:
36

Description:

Impactvolle cybercrimebestrijding, zodat de maatschappij hiervoor wordt beschermd. Daar staat het Cybercrimeteam van de Dienst Regionale Recherche van de Eenheid Rotterdam voor. Als junior financieel rechercheur lever je hier actief een bijdrage aan.

 

Wat ga je doen?

Als junior financieel rechercheur maak je deel uit van ons opsporingsteam. Hierin worden opsporingszaken opgepakt vanuit verschillende disciplines. Jij concentreert je, samen met andere financieel rechercheurs op de financieel-economische aspecten binnen een (strafrechtelijk) onderzoek, zoals ontnemen en witwassen. Met jouw financiële expertise richt jij je zelfstandig op onderzoek naar financieel bewijs, geldstromen, witwassen, wederrechtelijk verkregen voordeel en vermogen. Zo streef je ernaar om maatschappelijk gezien het verschil te maken.

Je maakt gebruik van innovatieve technieken en vertaalt jouw ideeën in heldere plannen van aanpak, waarbij je kritisch bent op de (maatschappelijke) waarde en haalbaarheid daarvan. Daarover spar je graag met je collega’s om zo nieuwe werkwijzen te ontwikkelen, niet alleen in het cybercrimeteam, maar ook met collega’s die elders in de eenheid of in het land werken aan dezelfde veiligheidsproblematiek.

Je draagt actief je kennis en ervaringen over aan collega's, waarbij je financiële expertise cruciaal is. Vanuit de praktijk doe je voorstellen tot verbeteringen in de uitvoering van het opsporingsonderzoek. Je sluit aan bij alle lopende onderzoeken en kijkt met een financiële bril naar de bewijsmogelijkheden en afpakkansen. Ook denk je mee over de best mogelijke aanpak van veiligheidsproblemen. Hiervoor gebruik én bouw je aan een netwerk met in- en externe partners.

Kortom, de functie van junior financieel rechercheur is een veelzijdige job!  

 

Waar ga je werken?

De hiervoor geschetste manier van werken past heel goed in het cybercrimeteam. Een team van de Afdeling Thematische Opsporing, waarin werkplezier, gelijkwaardigheid en ontwikkeling centraal staat. Een team dat kiest voor merkbaar effect boven meetbaar resultaat en waar innovatie centraal staat in de strijd tegen cybercrime.

Het cybercrimeteam is multidisciplinair opgezet en bestaat uit tactische, financiële, digitale, publiek-private samenwerking, intelligence en OSINT-specialisten die zich gezamenlijk richten op de georganiseerde nationale en internationale cybercrime. We zijn een operationeel opsporingsteam dat zelfstandig volledige onderzoeken draait en datagedreven werkt vanuit een brede bestrijdingsstrategie. We proberen zo gezamenlijk vanuit de verschillende disciplines criminele processen of gelegenheidsstructuren te verstoren of stoppen. Cybercriminelen zijn immers wendbaar. Als team werken we bijvoorbeeld zo veel mogelijk agile om ons aanpassingsvermogen op die ontwikkelingen buiten te vergroten.

Samenwerking staat centraal in de strijd tegen cybercrime, dat doen we intern en extern en zowel lokaal, landelijk als internationaal, bijvoorbeeld met publiek private partijen. Vanuit de landelijke samenwerking met andere cybercrimeteams werkt het cybercrimeteam van Rotterdam specifiek aan het delictsoverstijgende thema financiële stromen. We proberen continu antwoord te krijgen op de vraag waar je vanuit financieel oogpunt het meest effectief cybercrime opspoort dan wel verstoort.

 Meer weten over ons werk en team? Bekijk dan de film.

 

Wie ben jij?

Jij hebt affiniteit met cybercrime en weet anderen te enthousiasmeren daarin mee te gaan. Je toont initiatief, signaleert kansen en bent alert op trends en ontwikkelingen in dit vakgebied. Je bent volhardend om het thema cybercrime verder op de kaart te zetten en door te ontwikkelen. Je draagt uit eigen beweging voorstellen en ideeën aan, kunt prioriteiten stellen en je durft risico’s te nemen om doelen te bereiken. Feiten kun je helder en gestructureerd vastleggen en presenteren. Je bent analytisch sterk, kunt anderen overtuigen van bepaalde standpunten en communiceert tactvol. Daarbij zoek je actief samenwerking op met collega’s en ketenpartners en heb je de wil om bij te dragen aan het gemeenschappelijke belang. Je motiveert en coacht medewerkers om hun vakbekwaamheid naar een hoger niveau te brengen, onder andere door heldere feedback te geven op prestaties en gedrag. Daarbij stel jij jezelf kwetsbaar op en laat je merken open te staan voor feedback van anderen. Daarnaast beschik je over:

 • een hbo-diploma;
 • bij voorkeur relevante financiële ervaring (in de opsporing of soortgelijk);
 • goede kennis van de Engelse taal in woord en geschrift.

Wat wij bieden

De standplaats is Rotterdam. Er is ruimte voor 2 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

 • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.831,- en maximaal € 4.621,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
 • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
 • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof.

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein financieel economisch. 

 

Wat verder belangrijk is

 • Een veiligheidsonderzoek B maakt deel uit van de selectieprocedure.
 • Een assessment kan deel uit maken van de selectieprocedure.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Zonder IT'ers zijn we nergens. Ben jij expert in IT? Lees alles over o.a. data science, legaal hacken of cybersecurity en test je digitale skills in de Cybercrime Challenge op http://it.kombijdepolitie.nl/.
 • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.