De Forensische Opsporing is een van de hoofdrolspelers in het opsporingsproces. Dagelijks leveren honderden collega's in dit vakgebied hun bijdrage om Nederland veiliger te maken en het bewijs te leveren in opsporingsonderzoeken. Het Team Forensische Opsporing (TFO) van de Eenheid Limburg zoekt een proactieve (bio)chemisch laborant die laboratoriumwerkzaamheden uitvoert op het gebied van dactyloscopie, DNA en verdovende middelen. Neem jij de uitdaging aan en til jij samen met je collega's de afdeling naar een hoger niveau?
Wat ga je doen?
Als laborant dactyloscopie kom je in actie bij opsporingsonderzoeken waarbij mogelijk vingerafdrukken een rol spelen. Met behulp van verschillende chemische en fysische technieken maak jij dactyloscopische sporen zichtbaar en legt deze sporen fotografisch vast zodat er een identificerend vervolgonderzoek kan plaatsvinden. Die sporen kunnen zich bevinden op uiteenlopende objecten, bijvoorbeeld een wapen of een brief. Het dactyloscopisch proces is geaccrediteerd volgens ISO 17025. Je levert een proactieve bijdrage aan het onderhouden en verbeteren van het kwaliteitssysteem.
Als DNA-laborant verricht je (indicatief) vooronderzoek op biologische sporen. Jij houdt je dus bezig met de bemonstering van objecten die mogelijk relevant zijn voor het onderzoek. Denk aan spermasporen die worden aangetroffen op kledingstukken van slachtoffers van zedenmisdrijven of aan bloedsporen op steekwapens van verdachten van mishandeling of doodslag. De bemonsteringen worden ingestuurd naar een externe onderzoeks- partner zoals bijvoorbeeld het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) of The Maastricht Forensic Institute (TMFI). Jouw vooronderzoek is dus de opmaat naar het deskundigenonderzoek. Het NFI en/of TMFI bepaalt en vergelijkt DNA-profielen. Als een DNA-profiel uit biologisch sporenmateriaal overeenkomt met een DNA-profiel uit de landelijke databank, is mogelijk te bepalen wie de verdachte is. Ook kan het DNA-profiel overeenkomen met een spoor in een andere politiezaak. Het is vervolgens aan forensisch rechercheurs, tactisch rechercheurs en analisten om deze informatie in het politieonderzoek nader te bekijken. In de nabije toekomst zal het DNA-proces onder accreditatie (ISO 17025) worden gebracht.
Als laborant verdovende middelen voer je indicatief onderzoek uit in de vorm van standaard chemische analyses op stoffen die al dan niet vallen onder de Opiumwet. Binnen het laboratorium wordt gewerkt met diverse identificerende apparatuur (zoals GC-MS en FTIR). Jouw onderzoek kan bijvoorbeeld uitwijzen dat er sprake is van illegale drugshandel. Het verdovende middelen proces is deels geaccrediteerd. Je levert een proactieve bijdrage aan het onderhouden en verbeteren van het kwaliteitssysteem.
Je werkzaamheden bestaan onder andere uit:
De mogelijkheden op het gebied van forensische onderzoeksmethoden, -technieken en -middelen ontwikkelen zich in hoog tempo. Het is van groot belang om deze op de voet te volgen. Je deelt deze kennis ook met je collega’s en bent daarnaast actief in het opbouwen en onderhouden van een netwerk.
Waar ga je werken?
Team Forensische Opsporing (onderdeel van de Dienst Regionale Recherche) van de Eenheid Limburg heeft een formatie van circa 80 fte. Het team is samengesteld uit enerzijds doorgewinterde collega's met een flinke dosis ervaring en anderzijds uit nieuwe collega's met een frisse blik. Het team is opgedeeld in:
Het team werkt vanuit Heerlen en Venlo. Daarnaast hebben we nog een laboratoriumlocatie in Maastricht. De standplaats voor deze functie is Heerlen. Je opereert in een dynamische omgeving en werkt daarin samen met andere eenheden en ketenpartners zoals het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Zo heb je te maken met collega specialisten uit je eigen team (forensisch medewerkers, laboranten, operationeel specialisten), de taakaccenthouders uit de basisteams en bijvoorbeeld (tactisch) rechercheurs uit andere opsporingsteams.
Wie ben jij?
Jij ziet het als een uitdaging om een prominente rol te spelen in onderzoeken waarbij waarheidsvinding centraal staat. Zelfs de kleinste kans is voor jou reden om je in een zaak vast te bijten. Daarbij ben je in staat om gedurende langere tijd zeer secuur te werken. Vervolgens zorg je voor een nauwkeurige vastlegging van je bevindingen. Je hebt bij voorkeur kennis van (en ervaring met) voor een laboratorium relevante kwaliteitsnormen en administratieve discipline is je op het lijf geschreven. Je bent gedreven en in staat om met verschillende partijen samen te werken en te communiceren. Je bent leergierig en houdt trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied nauwlettend in de gaten. Indien nodig kun je relevante wetenschappelijke publicaties vertalen naar de politiepraktijk. Binnen deze functie is een proactieve werkhouding van groot belang, jij bent het aanspreekpunt voor je collega laboranten en zoekt hierbij de verbinding op.
Daarnaast vragen we het volgende van je:
Wat wij bieden
De standplaats is Heerlen. Er is ruimte voor 2 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.
Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen.
Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.
Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:
De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A.