Type:
Permanent employment
Location:
Gorinchem
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6), Master (EQF 7)
Published:
02/12/2021
Status:
Open
Apply before:
16/12/2021
Hours p/wk:
36

Description:

Senior Financieel Specialist

Het nieuwe Multidisciplinair Interventieteam (MIT) is een samenwerking van zes moederorganisaties en is opgericht om de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit te versterken. Dat doen we door het structureel opsporen en ontmantelen van criminele netwerken, zowel nationaal als internationaal. Naast de politie nemen ook het OM, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en de douane hieraan deel. Het MIT zoekt financieel specialisten met kennis van en/of ervaring in financiële stelsels, fraude onderzoeken, de aanpak van financieel economische criminaliteit en het afpakken van crimineel vermogen. Als specialist ben je continu op zoek naar innovatieve en creatieve manieren om de doelen van het MIT te bereiken. Herken jij jezelf hierin? Go for (M)IT!

 

Wat ga je doen?

De omvangrijke nationale en internationale criminele geldstromen vormen een ernstige bedreiging voor de samenleving. Het kunnen afwikkelen van dit criminele betalingsverkeer zorgt er voor dat criminaliteit wereldwijd in stand blijft en functioneert. Het leidt ook tot de opbouw van crimineel vermogen en het witwassen ervan. Als financieel specialist heb je een complexe en complete functie, waarin een beroep wordt gedaan op meer dan alleen je kennis en vaardigheden. Je werkt met collega’s aan multidisciplinaire onderzoeken, gericht op interventie op binnen- en buitenlandse criminele geldstromen en de daarbij gebruikte methoden. In de onderzoeken staat meestal het delict witwassen centraal. Je participeert en coördineert onderzoeken die zowel zijn gericht op het blootleggen van criminele verdienmodellen als op de confiscatie van crimineel vermogen. Vanuit een breed begrip van (criminele) financiële geldstromen ontwikkel je onderzoeks- en analysemethoden voor complexe en niet eerder verkende problematiek.

 

Je coördineert en participeert in een multidisciplinair operationeel interventieteam en bent vanuit die rollen betrokken bij het verzamelen, analyseren en delen van informatie tijdens het onderzoek. Vanuit je expertise heb jij een centrale rol in het (verder) ontwikkelen van specialistische onderzoeksmethoden en -technieken. Je vertaalt de kennis die je vergaart met deze onderzoeken naar nieuwe en innovatieve interventies en bent in staat om ontwikkelingen in criminele aanpak te vertalen naar praktische werkwijzen voor het eigen- en omringende teams. Je bevordert de vak volwassenheid van collega’s door overdracht van kennis en vaardigheden, je coacht op deskundigheidsbevordering en geeft trainingen.

 

Met al deze werkzaamheden draag je bij aan het op een duurzame, innovatieve, data gestuurde en multidisciplinaire wijze verstoren van criminele netwerken en systemen. Je weet hierbij goed gebruik te maken van de interventiemogelijkheden van moederorganisaties en andere partijen en regisseert de samenwerking in complexe netwerken met (mogelijk) afwijkende werkwijzen.

 

Waar ga je werken?

In het MIT werken specialisten uit de volgende zes organisaties op een fysieke werkplek samen: politie, Belastingdienst, douane, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Koninklijke Marechaussee (KMar) en Openbaar Ministerie (OM). Voor deze vacature betekent dit dat je wordt geplaatst bij de Dienst Landelijke Recherche, onderdeel van de Landelijke Eenheid, en vanuit deze dienst wordt ingezet in het MIT. Tijdens deze inzet werk je volledig in en ten behoeve van het MIT. Hierbij is het belangrijk om te benoemen dat onze visie op multidisciplinaire samenwerking ook betekent dat er sprake is van een roulatie van specialisten, waarbij de intentie is om na drie jaar terug te keren naar de moederorganisatie. Waarbij je nieuwe ervaringen en een nieuw netwerk meeneemt naar je volgende plaatsing binnen de politie.

 

Het MIT groeit de komende jaren naar een data-gedreven team van 400 specialisten op het gebied van intelligence en digitaal, internationaal en financieel toezicht, handhaving en in de opsporing. Het richt zich op het blootleggen en duurzaam verstoren van criminele netwerken en hun bedrijfsprocessen. Dit doet het team door samen met haar partners machtsposities van sleutelfiguren af te breken, crimineel vermogen af te pakken en barrières op te werpen tegen crimineel handelen en het verkrijgen van zwart geld. Daarbij wordt zowel nationaal als internationaal geopereerd.

 

Het MIT is tijdelijk gehuisvest in Gorinchem, maar we zoeken naar een definitieve locatie in het midden van het land.

 

Wie ben jij?

Vanuit diversiteit samenwerken aan een gemeenschappelijk doel, dat is waar het om draait binnen het MIT. Want diversiteit is onze kracht en van daaruit verbinden we met elkaar en met onze omgeving. Jij omarmt deze gedachte en staat open voor verschillende en nieuwe ideeën. Je weet verbinding te leggen tussen de middelen en werkwijzen van de moederorganisaties en daarbuiten. We vragen hierbij meer dan alleen strafrechtelijke opsporing. Je zal soms lef moeten tonen om bijvoorbeeld naar een partner toe te stappen die niet of minder voor de hand ligt. Daarom zoeken we collega’s die lef tonen, actiegericht en daadkrachtig zijn.

 

Als financieel specialist ben je in staat om complexe financiële criminaliteit aan te pakken en in voor een ieder begrijpelijke taal over te brengen. Ook ben je in staat om je financiële kennis om te zetten in innovatieve ideeën over interventies. Je bent een doorzetter en een echte teamspeler alsook zelfstandig en assertief.

Daarnaast beschik je over:

  • een hbo-diploma (financieel-economische opleiding);
  • strafrechtelijk-juridische kennis;
  • ervaring met het regisseren van audit processen;
  • affiniteit met virtual currencies;
  • een rijbewijs B;
  • goede kennis van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift.

Wat wij bieden

De standplaats is Gorinchem. Er is ruimte voor 2 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Het MIT is een samenwerkingsverband waarin gewerkt wordt met collega’s vanuit verschillende organisatieachtergronden, functies, rechtsposities en arbeidsvoorwaarden. Je komt in dienst van de politie en gaat tijdelijk werken in het MIT. Tijdens het selectieproces zullen nadere afspraken worden gemaakt over plaatsing, duur en terugkomst naar de moederorganisatie.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

Verder kun je het volgende van ons verwachten:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 3.547,- en maximaal € 5.296 ,- (schaal 11) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof 

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is (afhankelijk van je kennis en ervaring) operationeel specialist C, werkterrein financiële expertise. Je kennis en ervaring zal worden getoetst middels een gesprek.