Functieomschrijving
Als het gaat om cybersecurity, staat Nederland voor een grote uitdaging. Bedrijfsspionage en cyberaanvallen komen bijna elke dag voor. En dat is niet zo gek, want onze samenleving wordt steeds afhankelijker van digitale middelen. Dat vraagt om een goed cybersecuritybeleid. Als senior juridisch beleidsmedewerker zorg jij dat de juridische kant van dit beleid helemaal in orde is. En daarmee heb je direct invloed op het veilig maken van Nederland.
Antwoord op juridische cybervraagstukken
Cybersecurity is een relatief nieuw terrein dat nog volop in ontwikkeling is. En middenin al die ontwikkelingen ga jij aan de slag met de juridische kant van het cybersecuritybeleid. Bij het ontwikkelen van dit beleid spelen heel veel beleidsmatige en juridische vraagstukken. Daar ga jij je op richten. En je bent betrokken bij wetgevingstrajecten die het gevolg zijn van de invoering van Europese regelgeving. Daarbij werk je veel samen met verschillende partners, zoals collega’s van andere ministeries en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Jouw belangrijkste taken zijn het:
• meedenken over beleidsmatige en juridische vraagstukken, bijvoorbeeld over informatiedeling of wettelijke verplichtingen
• meeschrijven aan regelgeving en wetgevingstrajecten
• opstellen van nota’s en andere adviserende documenten
• samenwerken met partners binnen en buiten het ministerie
• beantwoorden van Kamervragen en voorbereiden van Kamerdebatten
Het vakgebied cybersecurity is breed. Als senior juridisch beleidsmedewerker ga jij je zowel beleidsmatig als juridisch focussen op een aantal dossiers binnen het programma. Bijvoorbeeld de invoering van de Nederlandse cybersecuritystrategie of het landelijk cybercrisismanagement. Welke dossiers je precies gaat oppakken, bepalen we in overleg nadat je bij ons gestart bent.
Functie-eisen
Jij hebt talent voor het maken van analyses. En deze analyses kun je als geen ander uitleggen en verdedigen wanneer dat nodig is. Zo krijg je anderen makkelijk mee in de besluitvorming. Daarnaast voel jij je thuis in een politiek-bestuurlijke omgeving en communiceer je makkelijk op verschillende niveaus. Ook werk je makkelijk samen en weet je snel een groot netwerk op te bouwen en te onderhouden. Verder heb je:
• wo-master werk- en denkniveau en een juridische achtergrond
• minimaal 5 jaar relevante werkervaring in tenminste 2 verschillende functies, waarvan minimaal 3 jaar ervaring met wetgevingstrajecten, EU-recht en ambtelijke juridische besluitvormingsprocessen
• ervaring met het samenwerken met verschillende ministeries of andere overheden
• affiniteit met het onderwerp cybersecurity of digitalisering
• goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
Overige arbeidsvoorwaarden
Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Meer over de functiegroep (Senior) Beleidsmedewerker
Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.
Meer over jouw toekomstige afdeling
Op dagelijkse basis wordt Nederland geconfronteerd met uitdagingen in de beveiliging van onze digitale samenleving. Door de toegenomen digitale afhankelijkheid van onze maatschappij en de bijna dagelijkse aanvallen van criminele organisaties, statelijke actoren en bedrijfsspionage op onze digitale systemen is meer vraag naar coördinatie en beleidsontwikkeling op het gebied van cybersecurity. Met name vanuit de EU komen er veel cyber gerelateerde zaken op ons af, zoals de hernieuwde Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn en de uitvoering van de Europese cybersecuritystrategie. Daarnaast zijn we beleidsopdrachtgever van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en adviseren we de minister van Justitie en Veiligheid in zijn coördinerende rol binnen het stelsel. Kortom, werk wat ertoe doet in een politiek bestuurlijke context met partners zowel binnen de (rijks)overheid als het bedrijfsleven.
NCTV
De missie van de NCTV is om bij te dragen aan een veilig en stabiel Nederland. In een complexe, veranderende en steeds meer gedigitaliseerde wereld is Nederland kwetsbaar voor dreigingen. Cyberaanvallen, buitenlandse inmenging, terrorisme, pandemieën – het zijn dreigingen voor onze nationale veiligheid die zich op vele manieren voordoen. De NCTV zet zich in voor drie maatschappelijke opgaven: contraterrorisme, cybersecurity en statelijke dreigingen. Ook zorgen we voor het bewaken en beveiligen van objecten, personen en evenementen, en voor de burgerluchtvaart. Als coördinator zorgt de NCTV voor de strategische verbinding tussen alle betrokken spelers in het Nederlandse veiligheidsdomein, voor het reduceren van nationale veiligheidsrisico’s en - als het erop aan komt - het beheersen van nationale crises.