Type:
Permanent employment
Location:
Amsterdam
Education:
Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Published:
11/11/2021
Status:
Open
Apply before:
30/11/2021
Hours p/wk:
32

Description:

Toezichthouder Financieel Economische Criminaliteit

Jij hebt impact

Bij DNB werk je aan vertrouwen in de financiële sector en maak je je sterk voor financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Als toezichthouder gebruik je jouw kennis en expertise om integriteitsrisico’s te signaleren die relevant zijn voor de financiële sector, daarbij betrek je nadrukkelijk andere ketenpartners zoals het OM, de FIOD en de Belastingdienst en draag je bij aan de diepgaande onderzoeken van de afdeling bij onder toezicht staande instellingen. Betrokkenheid van financiële instellingen bij financieel economische criminaliteit staat in de publieke en politieke aandacht. Ga aan de slag als toezichthouder en draag bij aan het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering.

 

Zo doe je dat als toezichthouder financieel economische criminaliteit bij DNB

Als toezichthouder financieel economische criminaliteit ben je vanuit DNB de schakel in de samenwerking met ketenpartners zoals het OM, de FIOD en de Belastingdienst.

 

Wat ga je precies doen?

 • Een belangrijke rol vervullen in de samenwerking van het integriteitstoezicht van DNB met ketenpartners als het OM, de FIOD en de Belastingdienst.
 • Verbanden leggen tussen enerzijds de bevindingen uit DNB onderzoeken bij onder toezicht staande instellingen naar de naleving van regels over het voorkomen van financieel economische criminaliteit (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, Wet op het financieel toezicht, Sanctiewet 1977, Wet toezicht trustkantoren 2018) en anderzijds onderzoeken van ketenpartners die verband houden met de onder toezicht staande instellingen. 
 • Onderhouden van nauwe contacten met deze ketenpartners.
 • Vanuit deze samenwerking en het toezicht richting geven aan dataverzameling en –analyse om te komen tot scherpe risico inschattingen en op basis daarvan voorstellen te doen over de toezichtaanpak bij specifieke instellingen.
 • Als expert fungeren in je vak door continu je kennis te delen en te onderhouden en je steeds te blijven ontwikkelen als toezichthouder.
 • Vertalen van de toezichtpraktijk voor financiële instellingen naar beleidsvorming (nationaal en internationaal) en vice versa en dit mondeling en schriftelijk op overtuigende wijze uitdragen aan interne en externe stakeholders.

Waar ga je dat doen?

De drie afdelingen Toezicht Financiële Criminaliteit (TFC) hebben samen de verantwoordelijkheid voor het integriteitstoezicht op de financiële sector. De afdelingen zijn verantwoordelijk voor identificatie, analyse en mitigatie van risico’s en (beheers)problemen in de financiële sector op het vlak van witwassen, terrorismefinanciering, corruptie, fraude en sanctieovertredingen. Er wordt nauw samengewerkt met ketenpartners als het OM, de FIOD en de Belastingdienst. Het team is betrokken, werkt professioneel en collegiaal samen en de sfeer is ontspannen, informeel en positief. De afdelingen TFC maken onderdeel uit van de divisie Toezicht Horizontale Functies en Integriteit (THI). Deze divisie is vanuit verschillende invalshoeken betrokken bij het toezicht op de financiële sector.

Bij DNB werken we deels op kantoor, deels thuis. We hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we er voor dat je thuis ook uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.

 

Dit breng je mee

Je hebt gedegen ervaring in de financiële sector of bij een van de ketenpartners van DNB in het aanpakken van financieel economische criminaliteit. Je hebt een onafhankelijke, stevige persoonlijkheid met een sterk analytisch vermogen. Je hebt een goed gevoel voor relationele en bestuurlijke verhoudingen en weet anderen in beweging te brengen door je overtuigingskracht. Je bent daadkrachtig en resultaatgericht en je bent in staat en gewend om op een constructieve manier te opereren in teamverband.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Academische master met een juridische, economische of bedrijfskundige achtergrond.
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring op het gebied van integriteit, compliance en/of bestrijding van financieel economische criminaliteit, bijvoorbeeld bij een van de ketenpartners van DNB. 
 • Kennis van de relevante wet- en regelgeving.
 • Ruime ervaring met projectmatig werken ten aanzien van complexe vraagstukken.
 • Goede schriftelijke en communicatieve vaardigheden in het Nederlands en in het Engels. 
 • Ervaring in het doen van onderzoek naar de integere bedrijfsvoering en bestrijding van financieel economische criminaliteit binnen de financiële sector is een pre.

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek - 32 uur kan ook - met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijke context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstellingen te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting.

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 3.900,-- en maximaal € 6.400,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Een 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,39%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 8 of 9 uur te werken.