Type:
Permanent employment
Location:
Amsterdam
Education:
Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Published:
19/06/2024
Status:
Open
Apply before:
26/06/2024
Hours p/wk:
36

Description:

Beoordeel modelrisico's bij financiële marktstructuren als Toezichthouder kwantitatieve risicomodellen centrale tegenpartijen bij DNB.

 

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Centrale tegenpartijen spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de handel in derivaten en effecten. Zelfs als een of meer partijen in gebreke blijven, en de CCP’s daardoor het kredietrisico van de handelsbanken moeten dragen. Jij beoordeelt de risico's waaraan deze CCP's worden blootgesteld en of zij deze adequaat beheersen.

 

Zo doe jij dat als toezichthouder kwantitatieve risicomodellen centrale tegenpartijen bij DNB

Je houdt toezicht op CCP’s zoals CBOE Clear Europe en ICE Clear Nederland. Je valideert of hun risicomodellen de CCP van voldoende middelen voorzien in tijden van ernstige marktstress. Ook neem je deel aan niet-kwantitatieve toezichtactiviteiten, zoals bijeenkomsten met het management van de CCP en de beoordeling van nieuwe productcategorieën zoals distributed ledger technology. Daarnaast adviseer je het management van DNB over besluitvorming op Europees niveau om een robuust CCP-landschap te waarborgen. Tot slot werk je samen met collega’s van andere centrale banken en marktautoriteiten binnen en buiten de EU.

 

Wat ga je precies doen?

 • Je voert periodieke evaluaties uit van de financiële stabiliteit en operationele veerkracht van CCP’s om potentiële risico's te identificeren en te adresseren.
 • Je beoordeelt hoe CCP's hun financiële risico's managen door validatie van hun modellen. De focus ligt met name op veranderingen in de modellen zoals margemodellen, stresstests, backtesting en liquiditeitsstresstests.
 • Je houdt toezicht op de naleving van alle wettelijke vereisten en regelgeving die van toepassing zijn op hun activiteiten, zoals de Europese Market Infrastructure Regulation (EMIR) en andere relevante wetten en richtlijnen.
 • Je genereert rapporten en kwantitatieve risicoanalyses op basis van gedetailleerde gegevens en andere input.
 • Je werkt samen in een divers team van risico-experts en stemt je conclusies af met verschillende nationale en internationale stakeholders.

Hier doe je dat

In de divisie Betalen, Cash & Marktinfrastructuur is het hart van het Nederlands betalings- en effectenverkeer ondergebracht met zeer uiteenlopende profielen: van logistiek medewerker tot toezichthouder, van beleidsmedewerker tot product owner. Het CCP-team is onderdeel van de afdeling Oversight die zo’n achttien medewerkers omvat, en werkt uiteraard nauw samen met andere afdelingen binnen en buiten de divisie. Gezien de Europese trend tot harmonisatie en consolidatie van de infrastructuur van de financiële markten, groeit de internationale component van Oversight en samenwerking met collega’s in het Eurosysteem. Ons kantoor in Amsterdam is onze thuisbasis, en natuurlijk zorgen we ook voor een goede thuiswerkplek.

 

Dit breng je mee

De analytisch scherpe professional in jou zet zich in voor het maatschappelijk belang van stabiele marktinfrastructuren. Je beschikt over grote inhoudelijke kennis en deinst niet terug voor stevige gesprekken met stakeholders op directieniveau. In het toezicht ben je proactief, nieuwsgierig, zoekend en kritisch. Je denkt graag constructief mee in een internationale omgeving die soms gekenmerkt wordt door verschillende belangen.

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je beschikt over een universitair masterdiploma met een sterke analytische en kwantitatieve studie, zoals econometrie, wiskunde, natuurkunde.

 • Je hebt ervaring met het ontwikkelen of beoordelen van modellen, stresstests of statistische analyses.

 • Je bent bij voorkeur vertrouwd met modelgebaseerd risicobeheer (krediet-, markt- of tegenpartijkredietrisico) bij een financiële instellingen of een adviesbureau.

 • Je kunt programmeren in bijvoorbeeld Python of R.

 • Je drukt je goed uit in het Nederlands en Engels, zowel mondeling als schriftelijk.

 

Goed om rekening mee te houden: de eerste gespreksronde vindt bij voorkeur plaats op 1 en 2 juli 2024 in de ochtend. 

 

Dit bieden we je

Een 36-urige werkweek met werk midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. We vinden diversiteit en inclusie belangrijk en waardevol. Verschillende perspectieven, achtergronden en inzichten vergroten onze denkkracht. Het maakt niet uit wie je bent, waar je bent geboren, waar je in gelooft en van wie je houdt. We zijn vooral nieuwsgierig naar jouw drive naar maatschappelijk effect. 

Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. In Nederland, maar ook daarbuiten. Je start met een jaarcontract, bij goed functioneren en wanneer de (organisatorische) omstandigheden niet wijzigen is er uitzicht op voortzetting. 

De overige goede arbeidsvoorwaarden die horen bij deze functie:

 • Een salaris van minimaal € 4.300,-- en maximaal € 7.000,-- bruto per maand, wat neerkomt op een bruto jaarsalaris van minimaal € 65.000,-- en maximaal € 106.500,-- op basis van een 36-urige werkweek (inclusief 13e maand en vakantiegeld). De uiteindelijke inschaling is onder meer afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Vrije keus wanneer jij je 13de maand, 8% vakantietoeslag berekend over 13 maanden en een vrij besteedbaar persoonlijk budget van 5,9% van je 12-maandssalaris laat uitbetalen.
 • Pensioenopbouw op basis van middelloon met voorwaardelijke indexatie. Eigen bijdrage in de premie 6,83%.
 • Een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer óf vergoeding van je reiskosten met eigen vervoer tegen € 0,23 per km. Het is mogelijk om 1ste klas te reizen. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van € 25,-- per maand.
 • Een internetvergoeding van € 50,-- netto per maand.
 • Veel mogelijkheden jezelf door opleiding en training zowel vakinhoudelijk als persoonlijk te blijven ontwikkelen.
 • Een goede balans tussen je professionele en je privéleven. In deze functie is het mogelijk om 4 dagen van 9 uur te werken.