Keywords:
Defense
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Edu level:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2020
Study load:
5040 hrs
Duration:
3 Years
More information

Description:

Toelatingseisen
Je wilt je graag aanmelden voor deze opleiding? Dat kan als je een vmbo-opleiding kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg hebt afgerond of een mbo-diploma niveau 2 op zak hebt. Er zijn geen vrijstellingen mogelijk voor deze opleiding.

 

Fysieke en psychische geschiktheid.


Belangrijk om te weten
- Wij bieden deze opleiding ook op niveau 2 aan, zie Aankomend medewerker grondoptreden.
- Het bijwonen van een voorlichtingsavond is een verplicht onderdeel van de intake! Heb je deze avond gemist, dan krijg je na je digitale aanmelding bij Leeuwenborgh/VeVa automatisch een oproep voor een andere mogelijkheid om een voorlichtingsavond bij te wonen.
- Een positief sportmedisch advies is verplicht (na intake en toelating tot de opleiding), zorg dat je deze voor de start van het schooljaar hebt gedaan. De kosten zijn voor eigen rekening.
- Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is verplicht. Je ontvangt het aanvraagformulier via Leeuwenborgh waarna jij via je eigen gemeente de aanvraag compleet kunt maken. De kosten hiervoor zijn €41,35 en zijn voor eigen rekening;
- Je hebt de Nederlandse nationaliteit.


“Het leukste aan de opleiding vind ik het teamwork, samenwerkingsvormen en de leidinggevende vaardigheden die ik geleerd krijg. We hebben geen onnodige vakken, dat maakt het echt gericht op de toekomst. Je bent ook niet alleen maar aan het leren, maar lekker veel bezig met sport, zelf hulp en kameraden hulp en specifieke vakken. Ook de stages zijn zeer interessant en leerzaam. Ik doe gewoon mee met de activiteiten die de beroepsmilitairen ook doen. Mijn droom is om na deze opleiding door te leren bij de KMS (Koninklijke Militaire School) als sergeant.”

Verena Haenen


Wat ga je doen tijdens deze opleiding?
De opleiding is karaktervormend, bestaande uit diverse delen theorie, praktijk en sport. In je gedrag en houding laat je zien dat je de voor Defensie geldende waarden en normen naleeft.

Tijdens de opleiding volg je de lessen:

- Militaire basisvaardigheden
- Fysieke training binnen
- Fysieke training buiten
- Fitness
- Dojo
- Zwemmen
- VTV (verplaatsing te voet)
- Project


Wat leer je?
Tijdens de theorielessen krijg je militaire basisvaardigheden en leer je veel over de organisatie van de krijgsmacht. Militaire basisvaardigheden bestaan uit onder andere: exercitie, rangen en standen, toepassen van hygiëne, kaart- en kompas lezen en preventieve geneeskunde. De militaire lessen zijn een voorbereiding op de stage.

Verder krijg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Je sport ongeveer acht klokuren per week. Naast lessen voor het verbeteren van kracht en conditie, krijg je verplaatsen te voet, zelfverdediging en zwemmen.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

 

Stages
Gedurende de hele opleiding is er een ritme van drie weken school en één week beroeps praktijk vorming (BPV). Stage bij de verschillende krijgsmachtsdelen is een belangrijk onderdeel die eenieder moet volgen om zo de verschillende leerperiodes in de praktijk uit te voeren. De BPV plekken worden op verschillende locaties door heel Nederland aangeboden. De plaatsing van de BPV-plek wordt bepaald aan de hand van de gekozen krijgsmachtsdeel:

• Koninklijke Landmacht: pantserinfanterie of luchtmobiele brigade
• Koninklijke Marine: korps mariniers

 

Afronding
Met een proeve van bekwaamheid en centraal schriftelijke examens haal je je mbo-diploma aankomend onderofficier grondoptreden, niveau 3.

 

Waar ga je verder leren en werken?
Na het behalen van je niveau 3 opleiding solliciteer je naar een baan bij Defensie. Naast je baan leer je hier verder bij een van de interne opleidingen van een van de krijgsmachtonderdelen. Doorstuderen op niveau 4 in een andere richting is natuurlijk ook mogelijk.

 

Op www.werkenbijdefensie.nl lees je alles over de werk- en leermogelijkheden bij Defensie.

Praktische zaken voor deze opleiding


Lesgeld
Voor schooljaar 2018/2019 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.


Dit heb je nodig
Laptop, (sport-)kledingpakket, boeken/readers, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen bij de gemeente en een positief Sport Medisch advies. Ook krijg je van defensie een persoonlijke gebonden uitrustig (PGU) in bruikleen.

 

Start- /instroommomenten
Je kunt de opleiding alleen direct na de zomervakantie starten.


Begeleiding
Iedere student heeft een mentor (docent Leeuwenborgh) en een co-mentor (militair instructeur Defensie). Heeft de student nog andere begeleiding nodig dan hebben we hiervoor het Loopbaanportaal.