Keywords:
Education Market, Defense
Edu type:
Formal education
Location:
Boxmeer
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
4200 hrs
Duration:
30 months
More information

Description:

Je bent iemand die graag actief bezig is. Je bent betrouwbaar en gezagsgetrouw. Misschien is dan het beroep van militair wat voor jou. Bij de Landmacht of bij de Marine? Met de opleiding VEVA kun je kiezen voor Medewerker Grondoptreden. Militaire beroepen zijn heel bijzonder, met veel afwisselend werk. De Krijgsmacht bestaat uit burgers die vrijwillig militair worden. Zij leveren een bijdrage aan het veiligheids- en defensiebeleid van ons land. Zowel nationaal als internationaal.

 

Inhoud van deze opleiding

In het Vakmanschapsdeel Aankomend Onderofficier Grondoptreden leer je hoe je meewerkend voorman kunt zijn bij een groep van medewerkers grondoptreden. Dus hoe je de leiding kunt nemen bij de verplaatsing op diverse terreinen, bij optreden bij calamiteiten en bij het uitvoeren van militaire beveiligingstaken. Naast de militaire basisvakken krijg je daarom ook vakken als commandovoering en leidinggeven. Daarnaast krijg je ook algemeen vormende vakken als Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. Daarnaast doe je veel aan sport en ontdek je de kracht van samenwerken met je medestudenten.

 

Keuzedelen

In de nieuwe opzet van het beroepsonderwijs kies je zelf een aantal vakken. Dit noemen we keuzedelen. Het aanbod van keuzedelen is nog niet definitief, mogelijk vinden hier in de komende periode nog wijzigingen in plaats. Check in de komen maanden de website van de opleiding voor meer informatie.

 

Stage

Tijdens de opleiding verzorgt de Krijgsmacht je stage (BPV, Beroepspraktijkvorming). Het eerste deel van je stage bestaat uit een aantal kennismakingsdagen bij de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Marine. Door trainingen leer je tijdens het tweede gedeelte van je opleiding wat het is om militair te zijn bij een van die onderdelen. Daarna maak je je keuze. 

 

Na de opleiding

Je kan instromen bij Defensie na het behalen van je diploma op niveau 3.

 

 

Instroommomenten

Deze opleiding start in augustus 2020.

 

Toelatingseisen

 • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg;
 • je minimale leeftijd is zestien jaar bij de start van je opleiding;
 • je hebt een goede lichamelijke conditie;
 • je bent sportief en gemotiveerd;
 • je levert een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in; je hebt de Nederlandse nationaliteit.

Na aanmelding via onze website krijg je een uitnodiging voor het bijwonen van een voorlichtingsbijeenkomst. Na deze bijeenkomstvragen wij je voor een intakegesprek. Als het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal beschikbare opleidingsplaatsen kan er een selectiedag plaatsvinden. Dit laten wij je ruim van tevoren weten.


Tijdens de intake stellen we vast of je in aanmerking komt voor plaatsing. Voorwaarde voor plaatsing is dat je door de medische keuring komt. Kom je niet in aanmerking dan kun je je alsnog voor een andere opleiding aanmelden. Omdat het aantal stageplaatsen bij Defensie beperkt is, kunnen een beperkt studenten starten met de opleiding.

 

 

Kosten

Een schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie óp 1 augustus 18 jaar of ouder is, moet voor dat schooljaar het wettelijk les- en cursusgeld betalen. Ben je op dat moment jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen les- of cursusgeld te betalen. De hoogte van het wettelijk les- en cursusgeld wordt door de overheid vastgesteld. Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020, voor BOL-studenten, bedraagt € 1168,-. Lees ook meer over de bijkomende studiekosten.

 

Extra kosten

De kosten voor het eerste leerjaar van deze opleiding:

 • Boeken € 101,60
 • Licenties € 68,99
 • Gereedschappen/kleding/werkschoenen etc. € 235
 • Excursies, sportactiviteiten, kluisverhuur** € 37,50

De kosten voor het tweede leerjaar van deze opleiding:

 • Licenties € 68,99
 • Excursies, sportactiviteiten, kluisverhuur* €37,50

De kosten voor het derde leerjaar van deze opleiding:

 • Licenties € 68,99
 • Excursies, sportactiviteiten, kluisverhuur* €37,50