Keywords:
Security
Edu type:
Formal education
Location:
Doetinchem
Education:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
2520 hrs
Duration:
18 months
More information

Description:

Het beroep
Als beveiliger zorg je voor een veilige omgeving. Zo voorkom je onrust tijdens evenementen of criminaliteit in winkelstraten, bewaak je gebouwen of bedrijventerreinen, begeleid je geldtransporten of beveilig je personen. Als het nodig is sla je alarm en probeer je samen met je collega’s de schade bij een brand, een inbraak, een ongeval of geweld te beperken. Ook heb je dienstverlenende taken, zoals het ontvangen van bezoekers en het wijzen van de weg. Kortom, als beveiliger heb je een heel afwisselende baan.


Niveau 2


Leerweg bol, bbl


Duur 1,5 jaar


Onderwijstijd per jaar
bol: gemiddeld 1.000 uur (lessen en stage samengenomen) en bbl: gemiddeld 850 uur (waarvan minimaal 200 uur op school)


Opbouw
Tijdens de opleiding combineer je theorie- en praktijklessen op school met stages bij bedrijven of instellingen. Op school komen rechts- en wetskennis en de beveiliging van gebouwen aan de orde. Ook krijg je sportlessen, les in de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en burgerschap.


Examinering
Tijdens de opleiding doe je verschillende examens. Je doet examen in de generieke vakken (Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan en burgerschap). Deze worden afgenomen door het Graafschap College. Daarnaast doe je een beroepsgericht theorie- en praktijkexamen, die door de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisatie (SVPB) worden afgenomen. Het Graafschap College heeft voor de beroepsgerichte examens een Praktijk Examen Centrum (PEC) ingericht. Dat betekent dat je het praktijkexamen op school kunt afleggen. Voor het beroepsgerichte theorie-examen ga je naar de SVPB in Amersfoort.


Hoofdleslocatie
Locatie Stoomtram

 


Lesgeld
Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen.
Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) van 18 jaar of ouder moeten lesgeld betalen. De hoogte van het lesgeld wordt elk jaar vastgesteld (ter indicatie: 2019 – 2020 € 1.168,-).


Cursusgeld
Studenten jonger dan 18 jaar:
Studenten onder de 18 jaar hoeven geen cursusgeld te betalen.


Studenten 18 jaar of ouder:
Studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van 18 jaar of ouder moeten cursusgeld betalen. De hoogte van het cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld en hangt af van de opleiding die je volgt (ter indicatie: 2017 – 2018, Entree en niveau 2: € 235,- en niveau 3 en 4: € 570,-).


Onderwijsbenodigdheden en/of extra activiteiten
Onderwijsbenodigdheden:
Naast les- of cursusgeld krijgt iedere student (ook als je jonger bent dan 18 jaar) te maken met kosten voor onderwijsbenodigdheden. Voor dit profiel geldt dat je boeken en leermiddelen moet aanschaffen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 500,- per jaar. Daarnaast heb je (sport)kleding en een uniform nodig. Volg je de opleiding in de beroepsopleidende leerweg (bol) bedragen de kosten hiervoor ongeveer € 275,-.


Extra activiteiten:
Tijdens de opleiding worden excursies georganiseerd. De totale kosten hiervoor komen uit op ongeveer € 150,-. Deze extra activiteiten zijn niet verplicht. Wanneer je niet deelneemt aan de extra activiteit(en), ben je verplicht een alternatief programma te volgen.
Aan de genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.


Toelatingscriteria
Om tot dit profiel op niveau 2 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een diploma Entree of vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of een gelijkwaardige opleiding. Verder geldt nog een aantal algemene criteria. Deze vind je hier.
Aanvullende toelatingscriteria
Om dit profiel te kunnen volgen, moet je van onbesproken gedrag zijn.


Beperkte toelating
nee


Aanmeld- & toelatingsprocedure
Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via de aanmeldknop op deze pagina. Je ontvangt vervolgens informatie over de intakeactiviteiten.

Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.


Overige informatie
De opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen. Indien er onvoldoende aanmeldingen zijn, wordt samen met jou gekeken naar een goed alternatief.


De opleiding
Stel je toekomst veilig en ga aan de slag in de wereld van de publieke en particuliere veiligheid! Je werkt aan de veiligheid op straat, in en om gebouwen of van personen. De politie, gemeenten en (beveiligings)bedrijven zijn je werkgevers. Je baan is afwisselend en uitdagend en je werkt veel samen. Natuurlijk is het belangrijk dat je betrouwbaar bent en ook moet je tegen stress kunnen.


Persoonlijkheid
Deze opleiding past bij jou als je zelfstandig, integer, assertief en flexibel bent. Daarnaast ben je communicatief vaardig, klantgericht en dienstverlenend. Je straalt rust en overwicht uit.


Competenties
Je kunt goed samenwerken. Improviseren vind je niet moeilijk en je kunt er tegen om onder druk te werken. Je kunt je werk prima ordenen en doet je werk gedisciplineerd.