Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Enschede
Education:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Je zorgt voor de veiligheid van mensen. Dat doe je in opdracht van een beveiligingsbedrijf. Of je werkt bij de beveiligingsdienst van een bedrijf. Je belangrijkste taak? Voorkomen van onregelmatigheden en gevaarlijke situaties. Zoals: het voorkomen dat er spullen worden gestolen, dat iemand zich agressief gedraagt of dat iemand gewond raakt. En als er toch iets gebeurt, moet je als beveiliger snel kunnen handelen. Dan bel je hulpdiensten, blus je een beginnende brand of houd je de dief aan.

 

Past dit beroep bij jou?

Je wilt graag anderen helpen en kunt goed met mensen omgaan. Je kunt tegen stress. Je bent betrouwbaar en eerlijk. Je ziet er verzorgd uit. Daarnaast heb je een goede lichamelijke conditie. En, heel belangrijk: je mag geen strafblad hebben.

 

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Je loopt dus veel stage. Je gaat dan met een ervaren beveiliger op pad. Dat kan ook 's nachts, 's avonds of in het weekend zijn. Voordat je begint met je eerste stage, word je 'gescreend' door de politie. De politie kijkt dan of je in aanraking bent geweest met justitie. Je stage duurt ongeveer 8 weken in het eerste leerjaar en ongeveer 15 weken in het tweede leerjaar.

 

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar en start in augustus.

 

Hoe zien de examens er uit?

Aan het eind van je opleiding doe je onder andere examen voor het SVPB (Stichting Vak examens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties). Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. Zie www.rocvantwente.nl/examens.

 

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen geïnformeerd. Algemene informatie over keuzedelen vind je op www.rocvantwente.nl/keuzedelen.

 

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?

- Brandpreventie en bestrijding Dienstverlening

- Engels

- Levensreddend handelen

- Loopbaan en Burgerschap

- Nederlands

- Praktijk ervarend leren

- Preventief toezicht

- Rapporteren

- Rechts- en wetskennis

- Rekenen

- Repressief optreden

- Sport

- Surveilleren

- Toegangs- en uitgangscontrole

- Veiligheidsorganisaties

 

Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig: een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1 Je kunt deze opleiding alleen doen als je geen strafblad hebt.

 

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt als beveiliger aan de slag bij een particulier beveiligingsbedrijf. Of bij de beveiligingsdienst van een organisatie. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid niveau 3. Ook kun je je specialiseren en doorstromen naar andere veiligheidsopleidingen.