Edu type:
Formal education
Location:
Den Haag
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2025
Study Load:
32 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Sinds 2022 worden er in verhouding al meer mensen in Nederland slachtoffer van cybercrime dan van ‘normale’ criminaliteit. De bachelor Cybersecurity & Cybercrime leidt jou op tot allround cyberexpert, zodat jij de strijd met cybercriminaliteit kan aangaan.

 

Waarom Cybersecurity & Cybercrime studeren?

Er zijn in Nederland op dit moment geen academische programma’s op bachelorniveau op het gebied van cybersecurity of cybercrime. Deze studie springt in dit gat, want de behoefte aan professionals op het terrein van cybercrime en cybersecurity is groot.

 

De kwetsbaarheid van de digitale wereld heeft meerdere kanten. Cyberspace bestaat nog niet zo lang en de ontwikkelingen gaan razendsnel. De uitdagingen rond digitale veiligheid veranderen steeds en de belangen van burgers, bedrijven en overheden rondom dit thema zijn niet altijd hetzelfde. Het verbeteren van de cybersecurity en het bestrijden van cybercriminaliteit speelt zich af in een voortdurende cyclus van aanval en verdediging.

 

De bachelor Cybersecurity & Cybercrime:

  • Levert een belangrijke bijdrage aan het verkleinen van het tekort aan talent (de ‘talent gap’) op het gebied van cybersecurity en cybercrime;
  • Is een multidisciplinair programma: studenten doen kennis en vaardigheden op die aansluiten bij de complexiteit van het veld;
  • Besteedt aandacht aan het urgente thema van cybercrime, zowel vanuit een criminologisch, een juridisch, een bestuurskundig en een technisch perspectief;
  • Leert je hoe hacken werkt, hoe een cybercrimineel denkt, leert je waarom sommige mensen sneller slachtoffer worden dan anderen en je gaat tijdens je studie samen met organisaties aan de slag om cyberchallenges aan te pakken.

Met je diploma op zak ben je een professional op het gebied van cybersecurity & cybercrime.

 

Waarom Cybersecurity & Cybercrime aan de Universiteit Leiden?

In september 2025 lanceert de Universiteit Leiden in Den Haag de nieuwe bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime. 


De Universiteit Leiden is in de unieke positie om deze bachelor te ontwikkelen en aan te bieden. Bij de drie samenwerkende faculteiten werken wetenschappers al jaren, elk vanuit hun eigen discipline en in gezamenlijkheid, aan de thema’s cybersecurity en cybercrime. Informatici, juristen, criminologen en bestuurs- en organisatiekundigen hebben in de afgelopen jaren (inter)nationaal naam gemaakt met hun onderzoek en onderwijs op dit terrein.

 

In deze nieuwe bachelor Cybersecurity & Cybercrime, die in september 2025 van start gaat, wordt hun kennis en kunde samengevoegd en jij kan daarvan profiteren.

 

Past Cybersecurity & Cybercrime bij jou?

Heb jij interesse in juridische, sociale en technische uitdagingen? Heb je daarnaast:

  • Interesse in nieuwe digitale technieken?
  • Oog voor de wereld om je heen?
  • De interesse om cybersecurity en cybercrime vanuit verschillende perspectieven te kunnen benaderen?
  • En een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal?

Dan is de opleiding Cybersecurity & Cybercrime echt iets voor jou!

 

Waarom Universiteit Leiden?

De Universiteit Leiden heeft als enige universiteit in Europa van bachelor tot en met post-master, opleidingen op het terrein van cybersecurity en cybercrime.

 

Redenen om Cybersecurity & Cybercrime in Den Haag te studeren:

  • Deze bachelor is het enige academische programma op het gebied van cybersecurity en cybercrime;

  • Je ontwikkelt een brede blik: kennis uit de sociaal-wetenschappelijke, de natuurwetenschappelijke en de geesteswetenschappelijke hoek worden bij elkaar gebracht;

  • De opleiding maakt naast colleges ook gebruik van innovatieve lesmethoden, zoals simulaties, serious games. In de informatievakken leer je programmeren;

  • Er is een tekort aan talent (de ‘talent gap’) op het gebied van cybersecurity en cybercrime. Experts met de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens deze bacheloropleiding, zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt;

  • Je studeert in het centrum van Den Haag, waar veel internationale en nationale organisaties te vinden zijn die actief zijn op het gebied van veiligheid in het algemeen en cybersecurity en cybercrime in het bijzonder. Van ministeries tot Europol en van de NATO Communications and Information Agency (NATO-NCI) tot het Global Forum for Cyber Expertise (GFCE);

  • Doordat je zo dicht bij het werkveld studeert, is er een korte lijn met de praktijk. Dit merk je door de gastcolleges die internationale experts geven of omdat je op werkbezoek gaat.

Studeren aan de Faculteit Governance and Global Affairs:

  • Het onderwijs van de faculteit sluit nauw aan op de thema's die Den Haag kenmerken als Internationale Stad van Vrede, Recht en Veiligheid en als het centrum van het Nederlandse openbaar bestuur en international governance. In het centrum van de stad zijn veel internationale en nationale organisaties te vinden die actief zijn op het gebied van veiligheid in het algemeen en cybersecurity en cybercrime in het bijzonder.
  • Aan de Faculteit Governance and Global Affairs wordt sinds een aantal jaren onderwijs gegeven op het gebied van cybersecurity in verschillende minoren, een mastertrack Cybersecurity Governance binnen de master Crisis & Security Management, en de Executive Master Cybersecurity.

Over de opleiding

Je leert alle uitdagingen op het gebied van cybersecurity en cybercrime te doorgronden. Dit doe je vanuit vier verschillende disciplines: bestuurs- en organisatiekunde, informatica, criminologie en recht. Tijdens de studie heb je de mogelijkheid om je te ontplooien zoals jij dat wilt: bijvoorbeeld via een stage of studeren in het buitenland.

In de bachelor Cybersecurity & Cybercrime ontwikkel je drie cruciale vaardigheden:

  1. Uitdagingen herkennen:
    Ontdek hoe je problemen kunt identificeren, de oorzaken kunt achterhalen, en de relevante spelers en belanghebbenden kunt herkennen.
  2. Uitdagingen analyseren:
    Leer om dreigingen, risico’s en menselijk gedrag grondig te analyseren, zodat je precies weet wat er speelt.
  3. Oplossingen vinden:
    Ontwikkel de creativiteit en kennis om effectieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen die je hebt geïdentificeerd en geanalyseerd.

Deze drie vaardigheden zijn verweven in alle vakken van de bachelor, waardoor je altijd bezig bent met het leren van wat echt belangrijk is in de wereld van cybersecurity en cybercrime.

 

Opbouw van de bacheloropleidin

Eerste jaar:

  • Het eerste jaar van de bachelor, de propedeuse, introduceert je in de vier disciplines en het bekend raken met de multidisciplinaire vaardigheden om deze kennis samen te brengen.

  • Het eerste jaar is een algemeen jaar met vakken zoals:

    • Introduction to Programming
    • Inleiding Criminologie
    • Recht in Cyberspace
    • Cybersecurity in Organisaties

  • Daarnaast wordt in je eerste jaar het vak 'Vaardigheden 1, 2 en 3' gegeven. In deze vakken verwerf je verschillende academische vaardigheden, zoals kritisch denkvermogen, ethische reflectie, schrijfvaardigheid, communicatieve vaardigheden, onderzoekvaardigheden en multidisciplinaire vaardigheden. Ook voor professionele vaardigheden is aandacht, bijvoorbeeld voor werken in teamverband, interculturele vaardigheden, organisatorische en leiderschapsvaardigheden, burgerschap en reflectie en levenslange leervaardigheden.

  • In je eerste jaar heb je ongeveer 14-20 uren onderwijs per week. Daarnaast moet je veel tijd besteden aan zelfstudie, zodat je per week gemiddeld 40 uur met je studie bezig bent.

Tweede jaar:

  • In het tweede jaar verdiep je je kennis door de focus te verleggen van de inrichting van de cyberspace naar incidenten, aanvallen en crises. De disciplinaire lijn geeft de studenten inzicht in de techniek van cyberaanvallen en -verdediging (informatica), daders en slachtoffers (criminologie), crisismanagement en cyberconflict (governance) en sluit af met materieel strafrecht en digitale opsporing (recht).
  • Je leert in het tweede jaar meer zelfstandig jouw academische en professionele vaardigheden te ontwikkelen binnen de disciplinaire vakken.
  • Je wordt getraind in het begrijpen, analyseren en onderzoeken van de meest voorkomende cyberincidenten vanuit diverse standpunten, en het ontwikkelen van geschikte beleidsadviezen.

Derde jaar:

  • In het derde jaar heb je de mogelijkheid om jouw kennis te verbreden of te verdiepen binnen de vrije keuzeruimte, terwijl je tegelijkertijd de disciplinaire leerlijnen in het programma afrondt.
  • De bacheloropleiding wordt afgerond met het eindproject, waarin je een 'cyber challenge' onderzoekt vanuit een multidisciplinair perspectief. Je rapporteert je bevindingen in een artikel en presenteert een poster tijdens een afsluitend symposium. Door deze afronding voldoe je aan de eindtermen om hedendaagse cybervraagstukken te begrijpen vanuit verschillende disciplines, en om strategieën te kunnen ontwikkelen voor het omgaan met cybersecurity en cybercrime.