Keywords:
Engineering
Edu type:
Formal education
Location:
Leeuwarden
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2021
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Geïnteresseerd in de opleiding Elektrotechniek?

Elektrotechnische toepassingen vind je overal: in een smartphone of een iPad, maar ook in levensreddende medische toepassingen. Er zijn bijna geen apparaten waar geen elektronica en software in zit verwerkt. Wil jij degene zijn die deze elektronica en software ontwerpt? Dan is de opleiding Elektrotechniek iets voor jou.


Ervaringen van studenten
Voordat je kiest voor de studie Elektrotechniek is het fijn om te weten wat andere studenten van de opleiding vinden. Waarom hebben zij voor deze studie gekozen? En is Elektrotechniek daadwerkelijk zo leuk als het lijkt? In het onderstaande filmpje vertellen onze studenten hoe zij deze opleiding aan de NHL ervaren.


Past de hbo-opleiding Elektrotechniek bij jou?
Als je kiest voor Elektrotechniek, dan leer je elektronische systemen ontwerpen en maken. Dit kan op veel verschillende gebieden, bijvoorbeeld voor consumentenapparatuur, maar je kunt jouw kennis ook inzetten voor duurzame energie of toepassingen in de gezondheidszorg.

De ideale student Elektrotechniek beschikt over de volgende kenmerken:

- Nieuwsgierig
- Creatief
- Enthousiast


Studiekosten
Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld hangt af van een aantal factoren zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In de meeste gevallen ligt het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. Meer info over het collegegeld vind je hier.

Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en excursies. Voor de opleiding Elektrotechniek zijn de aanvullende kosten in het eerste jaar ongeveer € 300,-.

 

Daarom kies je voor de studie Elektrotechniek
De bacheloropleiding Elektrotechniek spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding aan de NHL zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

- Real business cases
De NHL krijgt regelmatig praktijkopdrachten van het bedrijfsleven binnen. Samenmet je medestudenten werk je aan uitdagende projecten en voer je onder andere deze bedrijfsopdrachten uit. Je kunt kiezen uit verschillende projecten waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past. Het echte werk dus!
- Leeuwarden is een leuke studiestad
Waarom kiezen voor de NHL-opleiding Elektrotechniek in Leeuwarden? Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!


Kenmerken van de studie

De hbo-opleiding Elektrotechniek is erg praktijkgericht. Je werkt tijdens je studie aan verschillende projecten en krijgt veel theorie om na je studie diverse beroepen goed te kunnen uitvoeren. Maar de opleiding biedt meer!

 

Meer typisch Elektrotechniek:
- Real business cases
De NHL krijgt regelmatig praktijkopdrachten van het bedrijfsleven binnen. Samen met je medestudenten werk je aan uitdagende projecten en voer je onder andere deze bedrijfsopdrachten uit. Je kunt kiezen uit verschillende projecten waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past. Het echte werk dus!


- Mogelijkheden voor duurzame energie
Het begrip duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Wil jij je talent inzetten voor duurzame energie? Je kunt bij de NHL verschillende minors in deze richting volgen, bijvoorbeeld de minor Going Green of Windenergie.


- Interdisciplinaire projecten
In je latere werk moet je regelmatig samenwerken met mensen uit andere vakgebieden. Tijdens de opleiding Elektrotechniek oefen je hier alvast mee met praktijkprojecten. Je werkt regelmatig samen met studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde en Informatica.


Wat kun je worden met de opleiding Elektrotechniek?

Elektrotechnici zijn erg gewild. Je kunt veel verschillende kanten op. Een paar voorbeelden van mogelijke functies:
- Projectmanager
Je bent coördinator en ontwerper van schema’s en planningen en overlegt hiervoor vaak met collega’s uit andere disciplines.

- Projectengineer
Je werkt op het grensgebied van engineering en projectmanagement. Je geeft leiding aan technische medewerkers.

- Technisch adviseur
Je geeft zowel technisch als commercieel advies aan de klant. Je vertaalt de wens van de klant naar producten die jouw bedrijf kan leveren.

- Software Engineer
Je ontwikkelt, onderhoudt en test softwaresystemen. Meestal werk je onder leiding van een projectleider in teamverband aan de ontwikkeling van nieuwe systemen.

- Productontwerper
Je ontwerpt nieuwe producten of onderdelen hiervoor.

- Medisch technicus
Je vertaalt de wensen van artsen en ander medisch personeel naar nieuwe apparaten, of je verbetert bestaande apparaten.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).