Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Rotterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

‘Nothing is certain but death and taxes.’ Met een opleiding Fiscaal Recht op zak leg jij de basis voor een goedbetaalde loopbaan.

 

In de bacheloropleiding Fiscaal Recht vormt het belastingrecht de kern. Belastingen zijn een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke realiteit. Kijk maar eens in de krant hoe vaak het over belastingen gaat: zowel in het bedrijfsleven als in de politiek. Een fiscalist zit nooit zonder werk. De uitspraak ‘nothing is certain but death and taxes’ geeft deze situatie goed weer.
De verzameling van bestaande wetten en regels bestaat uit verschillende onderdelen die nauw met elkaar verbonden zijn. Het belastingrecht is hier een onderdeel van. Je bestudeert dus niet alleen diepgaand alle aspecten van fiscale wetgeving, maar je verdiept je ook in het bestuursrecht, privaatrecht en ondernemingsrecht.

 

Je bouwt kennis op van het belastingrecht die je in de praktijk kunt toepassen. Hiermee kun je voorbereidende/ondersteunende werkzaamheden verrichten in de aangifte- en adviespraktijk. Als fiscalist dien je interesse te hebben in maatschappelijke en fiscale vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan de Griekse schuldencrisis. Ontstond deze door buitensporige publieke uitgaven, of heeft het te maken met het financiële systeem dat leidt tot een fikse uitstroom van kapitaal?

 

Analytisch vermogen en enig cijfermatig inzicht zijn, naast doorzettingsvermogen en een kritische houding, verdere vereisten. Daarnaast dien je geïnteresseerd te zijn in nieuwe ontwikkelingen, want de fiscale regels veranderen vaak. Ook zul je vaak complexe zaken moeten uitleggen aan mensen met weinig fiscale kennis. Besteed daarom tijd aan het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheden – zowel mondeling als schriftelijk.

 

Belastingwetten veranderen regelmatig. Als student Fiscaal Recht richt je je op een rechtvaardige belastingdruk en op de toepassing van het belastingrecht in de praktijk. De studie Fiscaal Recht bestaat met name in het eerste jaar uit vakken uit de studie Rechtsgeleerdheid en in de latere jaren uit specifieke fiscaalrechtelijke vakken.

 

 

Carrièremogelijkheden

Na hun studie werken fiscaaljuristen bij:

- de Belastingdienst;
- het Ministerie van Financiën;
- advocatenkantoren;
- de rechtelijke macht;
- wetenschappelijke instellingen;
- het bedrijfsleven en advieskantoren.

 

Ook internationaal heb je grote kansen. Zeker als je kennis hebt van Europees en internationaal fiscaal recht en je Engels op voldoende niveau is. Het salaris van een fiscaaljurist is goed. Fiscaaljuristen van de Erasmus Universiteit vinden vaak snel een baan. Vaak bij een van de grote kantoren in de (inter)nationale belastingadviespraktijk.