Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Haarlem
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Over de opleiding

Je leert toezicht houden bij vervoersbedrijven, woningbouwverenigingen en gemeenten. Dat betekent dat je leert surveilleren in uniform op plaatsen en tijden dat handhaving gewenst is en optreden indien daartoe aanleiding bestaat. Zo leer je met je collega’s zorgen voor een veilige omgeving. Daarvoor leer je bepaalde strafbare feiten opsporen en vervolgens ingrijpen, bij voorbeeld mensen staande houden en boetes geven. Daarbij leer je rust en overwicht uitstralen om escalaties te voorkomen. Je ontwikkelt je inventiviteit, leert  samenwerken en handelen binnen de grenzen van jouw eigen rol.

  • toezicht houden en surveilleren
  • strafbare feiten opsporen en ingrijpen

Wat leer je?

De opleiding is heel praktijkgericht: vanaf de eerste schooldag leer je in praktijksituaties. Met rollenspellen, filmpjes en opdrachten maak je kennis met het werk van een handhaver. Je leert waarnemen, observeren en mensen aanspreken op hun gedrag. Je wordt op straat vaak aangesproken door mensen die iets willen weten. De theorie en de vaardigheden die je hierbij nodig hebt, leer je in de lessen. Sociale vaardigheid is een belangrijke eigenschap van een handhaver. Je houding lokt geen agressief gedrag uit en je kan omgaan met non-coöperatief en agressief gedrag. Je bent een teamspeler en kan verantwoordelijkheid dragen voor je eigen takenpakket. Je krijgt bijvoorbeeld de volgende vakken: wet- en regelgeving, BOA, simulatie, communicatie, ICT en de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities volg je de keuzedelen:

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma en branchediploma ExTh en BOA

 

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

 

 

Wat kun je na deze opleiding?

Met je diploma kun je bij veel gemeentes aan de slag als handhaver. Je kunt ook doorstromen naar een ander uniformberoep, bijvoorbeeld de politie. Een diploma biedt geen garantie op een vervolgtraject bij de politie, maar geldt wel als voordeel.