Keywords:
Education Market, ICT, Software Developer, Engineering, Securitytester
Edu type:
Formal education
Location:
Leiderdorp
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Carrière maken in de ICT? Kies dan voor de HBO-bachelor Informatica (brede bachelor). De propedeuse biedt een brede oriëntatie op het vakgebied. Zo kun je bepalen welke richting bij je past. Pas na de propedeuse maak je een keuze voor een van de hoofdrichtingen: Software Engineering, Bedrijfskundige Informatica of Technische Informatica. Vervolgens zul je je nog verder specialiseren door te kiezen voor een uitstroomprofiel dat aansluit bij het European e-Competence Framework (e-CF). De brede bacheloropleiding HBO Informatica is zeer actueel en sluit aan op functieprofielen zoals deze zijn gedefinieerd in het European e-Competence Framework (e-CF). Het diploma heeft dan ook een hoge en duidelijk herkenbare waarde op de nationale en internationale arbeidsmarkt. Na afronding van de HBO-bacheloropleiding Informatica mag bovendien de titel Bachelor of Science (BS) achter je naam worden gevoerd. 

  • Geaccrediteerd door de NVAO, dus van bewezen kwaliteit.
  • Behaal een door de overheid erkend HBO-bachelorgetuigschrift.
  • Opleiding sluit volledig aan op het European e-Competence Framework, dé internationale standaard voor ICT’ers. 
  • Kies pas na de propedeuse de hoofdrichting van je opleiding.
  • Door de samenwerking met Motion10 sluiten de ICT-opleidingen nu nóg beter aan op het bedrijfsleven.

 

Doelgroep

De bacheloropleiding HBO Informatica is bestemd voor iedereen die een carrière in de ICT ambieert en een diploma met een hoge en duidelijk herkenbare waarde op de internationale arbeidsmarkt wil behalen. Bovendien is deze bacheloropleiding zeer geschikt voor iedereen die al werkzaam is binnen de ICT, maar een volgende stap wil zetten in zijn of haar carrière of zich wil specialiseren in een bepaalde richting.

 

 

Ontdek de arbeidsmarkt

Afgestudeerde informatici zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. De perspectieven na het afronden van deze opleiding zijn dan ook zeker goed te noemen. In welke functies je terecht kunt, is afhankelijk van de gekozen hoofdrichting. Zo kun je na de richting Software Engineering terecht in functies waarbij het accent ligt op het ontwerpen, bouwen en beheren van informatiesystemen. Denk bijvoorbeeld aan een functie als IT developer, systeemanalist of testspecialist. De richting Bedrijfskundige Informatica leidt op tot functies waarin het draait om de wisselwerking tussen IT en bedrijfsprocessen, zoals junior ICT manager, junior ICT projectmanager of junior ICT kwaliteitsmanager. De richting Technische Informatica leidt op voor functies waarin je je bezighoudt met het ontwerpen, bouwen en beheren van de infrastructuur. Daarbij valt o.a. te denken aan een functie als database administrator, ICT security specialist, netwerkspecialist of technisch specialist. In de ICT-branche wordt vanaf 2017 een groot tekort aan goed opgeleide ICT’ers verwacht. Wie nu start met een erkende bacheloropleiding zal daar zeker van profiteren. Juist aan HBO-opgeleide ICT’ers lijkt steeds meer behoefte te zijn.

 

 

Inhoud van de opleiding

De bacheloropleiding HBO Informatica is een brede bachelor. Dat betekent dat de opleiding start met een brede oriëntatie op het vakgebied. Dé manier om tijdens je studie te bepalen welke richting bij je past. In de propedeuse doe je de basisvaardigheden op die je in elke ICT-functie nodig hebt. In de hoofdfase geef je richting aan je carrière en kies je een van de drie hoofdrichtingen: Software Engineering, Bedrijfskundige Informatica of Technische Informatica. Vervolgens zul je je nog verder specialiseren door te kiezen voor een uitstroomprofiel dat aansluit bij het European e-Competence Framework (e-CF).  

 

De opleiding is opgebouwd uit vier delen:

  • Een brede propedeuse Informatica.
  • Een hoofdfase (richting Software Engineering, Bedrijfskundige Informatica of Technische Informatica).
  • Een vrije keuzeruimte: hier kun je je specialiseren aan de hand van een bepaald uitstroomprofiel dat aansluit bij het e-CF of kiezen voor een verbredende of verdiepende vrije invulling.
  • Een afrondende fase (stage en afstuderen).