Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Heerlen
Education:
Associate degree (EQF 5)
Start date:
01/09/2021
Study Load:
6720 hrs
Duration:
4 years
More information

Description:

Wat ga je leren?

We hoeven je niet te vertellen dat ICT overal is en veel toepassingen kent. Wij laten je kennis maken met de verschillende aandachtsgebieden van ICT zodat je een brede basis ICT kennis en vaardigheden opbouwt. Zo kun je ontdekken wat jou het meeste aanspreekt.

 

Aandachtsgebieden

Applied AI gaat over het toepassen van Artificial Intellligence technieken. Denk eens aan een vingerafdrukscanner, de navigatiesoftware, de weersvoorspellingen of zelfs een zelfrijdende auto.  De vraag naar experts in Artificial Intelligence wordt steeds groter. Steeds meer bedrijfsprocessen zullen geautomatiseerd worden met slimme algoritmen. Jij gaat in deze modules leren hoe je AI kunt toepassen in bedrijfsprocessen.

 

Software Engineering zorgt ervoor dat medewerkers van een bedrijf met de juiste apparatuur en software op de juiste plek kunnen werken. Deze apparatuur is gekoppeld aan digitale netwerken, denk aan cloudtoepassingen (bijvoorbeeld Dropbox). Bij het ontwerpen van zo’n digitaal netwerk denk je ook na over het beheer ervan zodat het netwerk snel, betrouwbaar en beveiligd is.

 

Vind jij het interessant om te bekijken hoe de mens met technologie omgaat? Interaction Design gaat over het ontwerpen en realiseren van mens-machine interactie. Je leert alles over de wisselwerking tussen mens en technologie. Op basis hiervan ga je creatieve oplossingen en toepassingen bedenken en ontwikkelen met behulp van bijvoorbeeld datavisualisatie en storytelling.

 

Netwerk-infrastructuur: computers, servers en devices die met elkaar verbonden zijn via een netwerk, dat is waar Cloud Infrastructuur over gaat. Denk hierbij aan het ontwerpen, coderen, testen en repareren van software. De opzet van het EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) is een mooi voorbeeld hiervan.

 

Kies onderwerpen die jij interessant vindt
Via keuze onderwijs, modules, laat je je opleiding aansluiten bij jouw persoonlijke interesses. Samen met je studieloopbaanbegeleider bekijk je welke modules het best passen bij jouw interesses en toekomstverwachtingen. Je kunt modules volgen uit één specifiek aandachtsgebied. Je kunt er ook voor kiezen om te combineren uit verschillende aandachtsgbieden. 

Softskills
ICT draait niet alleen om techniek en programmeren. Het is ook belangrijk dat je begrijpt en kunt achterhalen wat de klant precies wil en hoe jouw ICT-oplossing een bedrijf helpt. We besteden daarom veel aandacht aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals samenwerken, communiceren, presenteren, klantgericht werken, projectmanagement en interviewen.

 

 

Hoe ziet je week eruit?

In een klas van ongeveer 20 studenten volg je afwisselend hoor- en werkcolleges. In groepjes van 2 tot 6 personen werk je aan uitdagende opdrachten. Gemiddeld ben je 40 uur per week met je studie bezig waarvan je ongeveer 20 uur per week les hebt. De overige tijd besteed je aan zelfstudie en groepsopdrachten.

Ongeveer de helft van de opleiding bestaat uit samenwerken met het bedrijfsleven, dat gebeurt bijvoorbeeld op deBrightlands Smart Services Campus.  Je volgt gastcolleges en bezoekt bedrijvencontactdagen.

Les- en werkvormen

  • Hoorcolleges: je luistert gedurende een uur naar een docent of gastspreker.
  • Discussiecolleges: in een groep van +/- 20 studenten ga je samen met je docent in discussie over stellingen die te maken hebben met de lesstof. 
  • Praktijkopdrachten: gedurende drie weken werk je in groepsverband aan een praktijkopdracht die als casus is ingestuurd door echt bedrijf.
  • Werkcolleges: je bespreekt samen met andere projectteams en een docent de voortgang van de praktijkopdracht.
  • Zelfstudie: je bestudeert zelfstandig literatuur of gaat op zoek naar externe bronnen. 

 

Versneld traject voor vwo'ers

Als vwo’er kun je een versneld traject doorlopen. Je rondt de opleiding dan in 3 jaar af. Je krijgt vrijstelling voor enkele vakken in leerjaar 1, zoals Rapporteren, Presenteren en Projectmatig werken. In deze intensieve variant ben je een jaar eerder klaar met de opleiding. Daarna kun je zónder extra schakeljaar een wetenschappelijke master volgen bij een van de aangesloten universiteiten. Je kunt dus binnen 4 jaar je bachelor- én masterdiploma halen.

 

Verschillen HBO-ICT en ICT (Ad)

  • De bachelor HBO-ICT is een opleiding van 4 jaar. ICT (Ad) duurt 2 jaar.
  • De bachelor opleiding is breed. ICT (Ad) leidt op voor specifieke beroepen.
  • De bachelor besteedt meer aandacht aan onderzoek. De ICT (Ad) is praktischer. 
  • Bij de bachelor specialiseer je je na het eerste jaar. Bij ICT (Ad) al na een half jaar.

Wil jij zelf ontwerpen maken en bedenken, onderzoek doen en bedrijven adviseren over verbeteringen binnen hun systemen? Dan past HBO-ICT bij jou. 
Bij de opleiding ICT (Ad) ligt de focus op het maken en beheren van systemen. Je schrijft software en je programmeert binnen ontwerp dat al vaststaat. Je kunt na je afstuderen instromen bij HBO-ICT.

 

Studieopbouw

Een studiejaar bestaat uit 4 blokken van 10 weken. De eerste 6 weken van een blok krijg je theorieles. Daarna werk je 3 weken in groepen aan een praktijkopdracht. Je sluit een blok af met een toets in de laatste week.