Keywords:
ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Hilversum
Edu level:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/02/2020
Study load:
1680 hrs
Duration:
12 Months
More information

Description:

Met de opleiding MBO Medewerker Beheer ICT niveau 3 wordt u op erkend MBO-niveau opgeleid. Wat u leert, kunt u direct toepassen in uw werk. Zo heeft u al voordeel van de opleiding voordat u uw diploma heeft. U wordt hierbij geholpen door de praktijkgerichte benadering van de opleiding en onze docenten. De docenten leren u alles over het oplossen van storingen, hard- en softwarebeheer en het continu verbeteren van de service. Wanneer u geen relevante werkomgeving heeft, dan kan het Stage Instituut van NCOI u helpen met het vinden van een passend stagebedrijf. Met deze erkende opleiding MBO Medewerker Beheer ICT niveau 3 van NCOI behaalt u een officieel erkend diploma dat maatgevend is in de branche. Bovendien kunt u met dit diploma versneld doorstuderen naar MBO ICT-beheerder niveau 4.


Officieel erkend
NCOI heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan NCOI officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie MBO College voor meer informatie.


Vooropleiding
U kunt deelnemen aan deze opleiding als u minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Indien u niet aan de juiste vooropleidingseisen voldoet, maar wel beschikt over goede motivatie en ruime werkervaring, dan kunt u mogelijk met een toelatingstoets toegelaten worden. In de toelatingstoets toont u aan dat u voldoende capaciteiten heeft om deze opleiding met succes af te ronden. Als u gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.


Doel en opzet
Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Voor aanvang van de opleiding wordt u gebeld en wordt alles voor een succesvolle start persoonlijk met u doorgenomen. Vervolgens start u uw opleiding met een kick-off waarin uitgelegd wordt hoe alles werkt.


De opleiding wordt gegeven in de vorm van klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat u direct contact heeft met de docent. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. U leert bovendien samen in een groep met andere volwassenen die in een zelfde situatie als u ook een MBO-diploma willen behalen.
Tijdens de bijeenkomsten leert u veel over de belangrijkste thema’s van ICT-beheer. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat u uw kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijgt u meer ervaring met het beroep en bouwt u aan uw beroepsvaardigheden.


Gedurende de opleiding beschikt u niet alleen over actuele literatuur, maar heeft u ook toegang tot onze online leeromgeving. Binnen deze leeromgeving vindt u alle relevante informatie rondom uw studie en kunt u communiceren met docenten en medestudenten.


Begeleiding
Om ervoor te zorgen dat u daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, wordt u tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Wij zorgen voor een professionele studieadviseur en BPV-begeleider voor uw stagedeel. Zij hebben op gezette tijden contact met u en zijn tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor vragen. Ook biedt het programma 3 bijeenkomsten waarin u extra begeleiding krijgt bij het maken van uw stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door uw leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt u de praktijkopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat u de opleiding uitstekend kunt combineren met uw werk en privé en dat u doelgericht het diploma behaalt.


Wat doet een medewerker beheer ICT?
Als (aankomend) medewerker beheer ICT houdt u zich onder meer bezig met de volgende zaken:
Instructies opschrijven en mondeling toelichten
Gebruiksklaar maken van systemen, applicaties en apparatuur
Repareren en vervangen van systemen en apparatuur
Verwerken van incidentmeldingen
Oplossen van incidenten

U werkt zelfstandig of in een team. U kunt gaan werken bij een ICT-dienstverlenend bedrijf of op de ICT-afdeling van een bedrijf.


Stage

Uw stage is belangrijk, omdat u daarin oefent met het in praktijk brengen van de geleerde beroepsvaardigheden. U kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een ICT-dienstverlenend bedrijf of op de ICT-afdeling van een bedrijf. Heeft u al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij u werkt een erkend leerbedrijf? Dan kunt u uw huidige werkplek voordragen als stageplaats en hoeft u geen aanvullende stage te lopen. Heeft u op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volgt u een stage bij een bedrijf dat u zelf zoekt. Het Stage Instituut kan u daarbij mogelijk helpen.
Voorbereiding en studiebelasting
Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst. Daarnaast werkt u aan uw praktijkopdrachten.


Programma
U wordt opgeleid voor het officiële diploma MBO Medewerker Beheer ICT niveau 3. Het programma bestaat uit 3 beroepsgerichte modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzeprogramma (6 avonden of 3 dagen), een module Studiebegeleiding (3 bijeenkomsten van 3 uur) en een stageprogramma (uw werkplek of een stage).
De module Hard- en softwarebeheer wordt verzorgd in een modern praktijklokaal. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat u deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt dan uw andere lessen.


Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. U kunt van ons dan ook een professionele aanpak verwachten. We werken met ervaren praktijkdocenten. Alle ballast in de opleiding laten we achterwege, zodat u direct doelgericht naar het diploma toewerkt.


Beroepsgerichte modules
Hard- en softwarebeheer
(3 dagen)
Hardwarecomponenten
Configuratie van systeemcomponenten
Configureren en onderhouden van SOHO-netwerken
Ondersteuning van laptops en printers
Risico’s en beveiliging
Componenten en functies van een besturingssysteem
Installeren en configureren van besturingssystemen
Configureren van mobiele apparaten
Risico’s en beveiliging
Troubleshooting
ITIL® Foundation
(3 dagen)
Servicestrategie
Serviceontwerp
Serviceveranderingen
Serviceoperatie
Continu verbeteren
ICT-dienstverlening
(3 dagen of 6 avonden)
Storingen lokaliseren
Complexe storingen oplossen en documenteren
Meten en storingen voorkomen
Procedures opstellen en beheren
Ondersteuning van gebruikers
Keuzeprogramma
(3 dagen of 6 avonden)
U kiest een van onderstaande programma’s:
Keuze 1: Vernieuwend ondernemen
In dit keuzeprogramma gaat u aan de slag met het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen, initiatief nemen voor verbeteringen en snel en goed hulp verlenen:
Ondernemend gedrag geschikt voor niveau 3 en 4
Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3
Keuze 2: Duurzaam ondernemen
In dit keuzeprogramma gaat u aan de slag met duurzaamheid, snel en goed hulp verlenen en initiatief nemen voor verbetering:
Ondernemend gedrag geschikt voor niveau 3 en 4
Duurzaamheid in het beroep C
Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3
Taal en rekenen
Om een erkend diploma MBO-niveau 3 te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden geldt. U wordt tijdens de opleiding ondersteund met een programma en maakt tijdens uw opleiding diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat u dit niveau beheerst. In de praktijk blijkt dat veel deelnemers al over voldoende taal- en rekenvaardigheden beschikken waardoor het niet nodig is dit programma te volgen. Meer informatie hierover leest u op MBO College.
MBO-diploma en officiële certificaten
De MTA-module rondt u af met een officieel Microsoft-examen. Bij een voldoende beoordeling van het MTA-examen ontvangt u een officieel Microsoft Technology Associate (MTA)-certificaat. De examenkosten voor deze module zijn bij de prijs inbegrepen.
De andere modules worden afgesloten met een digitaal examen, waarbij u zelf kunt inplannen waar en wanneer u examen doet. Daarnaast rondt u uw stage af met een praktijkexamen, dat bestaat uit opdrachten en een toets waarin u laat zien dat u het vak beheerst.

Heeft u voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvangt u het officiële, door de overheid erkende diploma ‘MBO Medewerker Beheer ICT niveau 3’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het behalen van een erkend diploma wordt steeds belangrijker. NCOI zorgt ervoor dat u dit kunt behalen. De opleiding is goed te combineren met werk en privé. Als grootste opleider voor werkenden weten we hoe we u optimaal kunnen begeleiden. U zult met de juiste motivatie dan ook zonder al te veel inspanningen het programma succesvol kunnen doorlopen.
Kosten
Dossiervorming: € 200,-
Cursusgeld: € 2.690,-
Studiemateriaal: € 625,-
Examenkosten: € 690,-
ITIL-examen: € 245,-
Taal en rekenen: € 400,-
Praktijkprogramma: € 800,-
Diplomering: € 350,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
U kunt deze opleiding ook in 4 of 16 (alleen voor particulieren) termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.


Locatie- en arrangementskosten
NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).


Reprorechten en hand-outs
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).


Btw
Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.