Keywords:
Cyber, Education Market, ICT
Edu type:
Formal education
Location:
Zoetermeer
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Voor informatie- en communicatiesystemen heb je grote belangstelling. Daarom is een baan als medewerker beheer ICT echt iets voor jou. Je werkt bij een ICT-dienstverlenend bedrijf of op de afdeling automatisering van een onderneming. Daar houd jij je in de eerste plaats bezig met het assembleren, installeren en configureren van systemen. Je installeert, onderhoudt en beheert hard- en software. Ook de aanleg van de bekabeling hoort erbij. Net als het oplossen van storingen. Je ondersteunt de gebruikers van computersystemen bij het dagelijks gebruik vanuit een servicedesk. Daarvoor geef je mondelinge instructies en schrijf je handleidingen. Wat je hebt gedaan, rapporteer je aan je direct leidinggevende. Dat is meestal de systeem- of netwerkbeheerder binnen het bedrijf waar je werkt.

 

Opleidingsinhoud 

De opleiding Medewerker beheer ICT is voor jou de opening richting een afwisselende baan in de geautomatiseerde informatievoorziening. In deze opleiding leer je veel meer over het vak dat jou zo ligt. Je krijgt lessen en trainingen, gecombineerd met praktijkopdrachten. Bij het maken van de opdrachten word je begeleid door je docenten. Na oplevering van een opdracht bespreekt je docent met je of er nog verbeterpunten zijn. Elke kerntaak sluit je af met een proeve van bekwaamheid, waarin de realiteit aardig wordt benaderd. In die test laat jij zien of je de vaardigheden beheerst die bij deze kerntaak horen. En of je die vaardigheden ook kunt toepassen in de praktijk.

 

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

 

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per schooljaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

  

 

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

 

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering 

 

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen 

 

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap 

 

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

 

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Je krijgt een individuele opdracht thuisgestuurd. Doordat je de thuisopdracht maakt, krijgen we meer inzicht in welk beeld jij hebt van het beroep. We bespreken de opdracht tijdens het intakegesprek. Na afloop van het gesprek krijg je een studiekeuzeadvies. 

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

 

Kosten 

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

 

 

Bijzonderheden 

Studeren met laptop
Alle ICT studenten werken met laptops en draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken. Specificaties zijn verkrijgbaar bij de ICT opleidingen in Zoetermeer en Gouda.