Keywords:
Education Market, Law
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Master (EQF 7)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
1680 hrs
Duration:
12 months
More information

Description:

Nederlands belastingrecht is een track van de master Fiscaal recht. Je voorbereiding op een topfunctie als fiscalist: de grondslagen van het Nederlands belastingrecht, de wetten, regels en toepassingen.

 

De positie van zzp'ers en freelancers riep de laatste jaren regelmatig vragen op: wanneer wordt een opdrachtgever een werkgever voor de wet, en wanneer ontstaat er een verplichting om loonbelasting te betalen? Hoe bepaal je wat winst is en wat inkomen is? Hoe zit de inkomstenbelasting voor Nederlandse eenmanszaken en grotere bedrijven in elkaar? Hoe zijn Europese btw-richtlijnen verweven met omzetbelasting in Nederland?
In de mastertrack Nederlands belastingrecht ligt de grootste nadruk op de fiscale verplichtingen van Nederlandse particulieren en het MKB. Je leert onder meer een commerciële en fiscale boekhouding lezen, en analyseren wat de fiscale gevolgen zijn van rechtshandelingen van een directeur-grootaandeelhouder. Terwijl je de praktische toepassing van belastingregels verkent, verwerf je gaandeweg dieper inzicht in de grondslagen van ons nationale fiscale stelsel, de verdeling van de belastingdruk in Nederland en nieuwe ontwikkelingen daarin. Ook de invloed van internationale en Europese fiscale regelgeving op het nationale fiscale stelsel wordt behandeld.


Amsterdam Centre for Tax Law
De UvA heeft een eigen, internationaal gerenommeerd onderzoekscentrum, het Amsterdam Centre for Tax Law, dat bijdraagt aan het onderwijs in het studieprogramma.

De opleiding
Tijdens de opleiding ga je je verdiepen in het Nederlands belastingrecht en de ontwikkelingen op dit terrein. Na het behalen van je mastertitel Fiscaal recht heb je uitstekende kansen op de arbeidsmarkt.


Kenmerken van de opleiding aan de UvA:
- De docenten komen uit veel verschillende beroepsgroepen. Denk aan rechters, fiscalisten van grote en kleine belastingadvieskantoren, belastinginspecteurs en onderzoekers.
- We hebben een nauw samenwerkingsverband met het Amsterdam Centre for Tax Law, waardoor je toegang hebt tot veel conferenties, seminars, cursussen en andere activiteiten om je studie te verrijken.
- De opleiding kan zowel in voltijd als deeltijd worden gevolgd.
- De specialisatie is zowel relevant voor juristen met een aantal jaar werkervaring als rechtenstudenten die direct doorgaan na het behalen van hun bachelortitel.

 

De inhoud van belastingwetten verandert regelmatig, wat het vakgebied levendig maakt. Deze wijzigingen en ontwikkelingen zijn een integraal onderdeel van de studie. Voor het volledige vakkenoverzicht kun je het studieschema raadplegen.


Voor wie?
Ben je geïnteresseerd in de fiscale wet- en regelgeving? Ben je maatschappelijk betrokken, houd je van aanpakken en heb je de nodige zelfdiscipline? Kijk dan hier naar de mogelijkheden:


Direct inschrijven
Het mastertraject Nederlands belastingrecht is direct toegankelijk voor studenten met een universitair juridisch bachelordiploma van de UvA of van een andere Nederlandse universiteit.
De studie is niet toegankelijk voor UvA-rechtenstudenten met een bachelor Fiscaal recht of een bachelor Rechtsgeleerdheid met een minor Fiscaal recht. Studenten van andere universiteiten met dit profiel hebben wel toegang, maar mogelijk wordt je programma iets aangepast. Meer informatie over deze en alternatieve opties, zie Toelatingseisen.


Juristen
Ben je al werkzaam als jurist met tenminste een afgerond universitair juridisch bachelordiploma en ben je geïnteresseerd in na- of bijscholing? Ook dan heb je direct toegang tot de masteropleiding. Je kunt starten in september of februari en de mogelijkheid bestaat om de studie in deeltijd te volgen. Als je je direct wilt aanmelden voor de opleiding, ga dan naar Studielink. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.


Eerst een schakelprogramma
Heb je een bachelor Fiscale economie of ander universitair diploma? Dan zijn er mogelijkheden via een schakelprogramma. Meer informatie over de procedure: Toelating en inschrijving.


Carrièremogelijkheden
Fiscalisten met als specialisatie Nederlands belastingrecht komen in het algemeen heel snel aan de slag en de groeiperspectieven zijn (zowel qua functie als salaris) uitstekend. Functies binnen belastingadvieskantoren, de belastingdienst, overheid, het bedrijfsleven en de rechterlijke macht behoren allemaal tot de mogelijkheden. Daarnaast hebben veel grote Nederlandse advocatenkantoren tegenwoordig een fiscale discipline.

Wist je dat …
... de combinatie advocatuur en fiscaliteit een heel succesvolle kan zijn?


Kerngegevens
Diploma
LLM Fiscaal recht


Type
Regulier onderwijs


Vorm
Voltijd, deeltijd


Studielast
60 EC, 12 maanden

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).