Keywords:
Education Market, Law
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Master (EQF 7)
Start date:
01/02/2022
Study Load:
1680 hrs
Duration:
12 months
More information

Description:

De master Fiscaal recht is opgebouwd rond het centrale thema ondernemerschap. Je verdiept je in de werking van de fiscale regels en wetten en leert wat belastingen betekenen voor ondernemers en hun ondernemingen. Het is de ideale opleiding voor functies in de Nederlandse belastingpraktijk.

 

Betaalt een social influencer belasting en zo ja hoeveel? In hoeverre verandert de fiscale behandeling als een onderneming grensoverschrijdend gaat werken? En wat zijn de fiscale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen in het privéleven van een ondernemer, zoals een huwelijk, scheiding of emigratie? In de opleiding Fiscaal recht leer je antwoorden te vinden op dergelijke fiscale vraagstukken. Hierbij wordt ingegaan op de directe heffingen die de ondernemer raken, zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en erf- en schenkbelasting. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de omzetbelasting in Nederlands en Europeesrechtelijk verband

 

Het studieprogramma

Tijdens de opleiding verdiep je je in de belangrijkste fiscale heffingswetten en het formele belastingrecht: het fundament van het Nederlandse belastingstelsel. Door verbanden te leggen tussen de rechtsgebieden, krijg je inzicht in het fiscale domein en de rol die de fiscaliteit binnen het (inter)nationale rechtsstelsel inneemt. Daarbij staat ondernemerschap centraal.

 

Om je zo goed mogelijk op de beroepspraktijk voor te bereiden, leer je ook een commerciële en fiscale boekhouding lezen en analyseren wat de fiscale gevolgen zijn.

 

Het vak Formeel Belastingrecht (inclusief Fiscaal Proces) maakt deel uit van de Amsterdam Law Practice. Hier ervaar je de complexiteit van je rol als jurist in de context van een ingewikkelde, realistische casus in het formele belastingrecht.

 

Studieprogramma

Onderwijsvormen

Nederlands belastingrecht wordt gegeven in hoorcolleges en in kleine werkgroepen, gericht op de actieve participatie. Toetsing vindt onder andere plaats door middel van een mondeling of een schriftelijk tentamen. Het onderwijs is dynamisch en is sterk gericht op aansluiting op de beroepspraktijk. Zo leer je hoe je een fiscale procedure voor de rechter voert. En kun je na het volgen van deze mastertrack een fiscaal advies schrijven.

Het vak Formeel Belastingrecht (inclusief Fiscaal Proces) maakt deel uit het de Amsterdam Law Practice. Hier ervaar je bijvoorbeeld de complexiteit van je rol als jurist in de context van een ingewikkelde real-life casus in het formele belastingrecht. In deAmsterdam Law Practiceleer je door te doen, en word je opgeleid tot een jurist die het verschil maakt.

 

Diploma Fiscaal recht

Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Fiscaal recht en de titel Master of Laws (LLM).

Meer over accreditatie en mastergraden

 

Civiel effect

Beschik je over een Nederlands juridisch bachelordiploma (wo-niveau), dan voldoe je bij afronding van het masterprogramma Fiscaal recht  in principe aan deciviel effect-vereistenvoor de advocatuur en de rechterlijke macht.

 

Is deze master iets jou? 

Ben je geïnteresseerd in de fiscale wet- en regelgeving? Ben je maatschappelijk betrokken, houd je van aanpakken, heb je de nodige zelfdiscipline en ambieer je een goede functie in de fiscale wereld? Dan is deze master interessant voor jou. Als je al werkzaam bent als jurist kun je de studie eventueel in deeltijd volgen.

 

De opleiding Fiscaal recht is direct toegankelijk voor studenten met een universitair juridisch bachelordiploma van de UvA of van een andere Nederlandse universiteit. Heb je geen universitair juridisch bachelordiploma? Kijk dan bij Toelating en inschrijving. Er zijn schakelprogramma’s voor wo- en hbo-studenten.