Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Nijmegen
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Duur: 3 jaar (180 EC), alleen in voltijd
Start: september
Voertaal: Nederlands
Titel: Bachelor of Laws (LLB)
Croho-code (unieke opleidingscode): 56828

 

Mogen je ouders jou onterven? Hoe regel je een samenlevingsovereenkomst zo dat beide partners tot hun recht komen? En hoe kun je een bedrijf het beste juridisch vormgeven? De samenleving bestaat uit mensen met verschillende belangen. Het is belangrijk om goede afspraken te maken, zodat mensen conflicten kunnen voorkomen. Wil je mensen helpen bij het maken van juridische afspraken? En je kennis van het recht gebruiken om conflicten te voorkomen? Dan is Notarieel recht iets voor jou.

 

Waarom de bachelor Notarieel recht in Nijmegen?
- Praktijkgericht
- Persoonlijke aanpak
- Nadruk op privaatrecht
- Gericht op notariaat, maar ook op advocatuur en rechterlijke macht
- Civiel effect
- Al jarenlang goed beoordeeld in Elsevier Beste Studies en onze studenten beoordelen deze studie met een 8,1 (Nationale Studenten Enquête 2017)

 

Theorie plus praktijk
In Nijmegen combineer je een grondige theoretische opleiding met een praktijkgerichte aanpak. Zo leer je juridische vaardigheden die later goed van pas komen en speel je de rol van advocaat en rechter in de oefenrechtbank. Je doet werkervaring op tijdens een stage of de ‘praktijkmaster’ en je krijgt ondersteuning bij het maken van een beroepskeuze. Bovendien brengen we je in contact met werkgevers. Zo ben je beter voorbereid op de arbeidsmarkt en vergroot je de kans op het vinden van een geschikte baan.

 

Wat kun je ermee?
Notarieel Recht
Na afronding van de opleiding ben je meester in de rechten (Master of Laws) en kun je gaan werken op een notariskantoor. Naast het beroep van (kandidaat) notaris heb je nog meer mogelijkheden. Je kunt met deze opleiding ook goed terecht in de advocatuur, de rechterlijke macht of in de belastingadviespraktijk. De opleiding Notarieel Recht is bovendien heel geschikt voor het beroep van estate planner. Een estate planner geeft juridisch en financieel advies over het overdragen en in stand houden van familievermogen.
De arbeidsmarkt is voor studenten Notarieel Recht over het algemeen goed. Daar waar in de afgelopen jaren de economische crisis tot minder banen leidde in het notariaat, lijkt het tij gekeerd. Overigens geldt dat de notariële jurist ook in andere beroepsgroepen terecht kan. De Nijmeegse rechtenfaculteit adviseert en begeleidt je bij het maken van de stap naar de arbeidsmarkt.

 

Wat doet een notaris?
Als notaris adviseer je en leg je belangrijke afspraken vast die mensen of bedrijven met elkaar maken. Dit doen ze uit vrije wil of omdat de wet het voorschrijft. Die afspraken liggen op het terrein van geld en van relaties tussen personen en bedrijven.

 

Een notaris wordt bijvoorbeeld ingeschakeld als mensen gaan trouwen of samenwonen, een testament willen opstellen, schenkingen willen doen, een huis kopen of verkopen, als ze een vennootschap (bedrijf) oprichten of aandelen willen overdragen. Alleen een notaris kan deze zaken wettelijk regelen. Je zorgt ervoor dat de overeenkomsten aan alle juridische eisen voldoen. Je adviseert je klanten - ook op fiscaal gebied - wat zij het beste kunnen afspreken. En je legt de afspraken schriftelijk vast in een akte. Zodra de betrokken partijen de akte hebben ondertekend, is deze rechtsgeldig. Je hebt als notaris een zelfstandig beroep en bent dus vrij om je werk zelf in te delen en uit te voeren.

 

In dit werk heb je veel persoonlijk contact met verschillende mensen. Daarom moet een (kandidaat)notaris goed met mensen kunnen omgaan. Het is belangrijk dat je je mondeling en schriftelijk goed kunt uitdrukken, want je moet ingewikkelde juridische afspraken helder kunnen uitleggen. Goed kunnen luisteren is vaak minstens zo belangrijk. Je krijgt te maken met zaken waarbij grote belangen in het geding zijn. Je zit als deskundige tussen de partijen en je draagt dus een grote verantwoordelijkheid. Discretie is ook belangrijk, omdat je vaak met persoonlijke zaken te maken hebt. Bijvoorbeeld bij de verdeling van een erfenis. Bovendien moet je je goed kunnen verplaatsen in andere mensen, zodat je cliënten kunt helpen met hun vragen en problemen. Je moet zorgvuldig kunnen werken, afspraken mogen maar op één manier uit te leggen zijn.

 

Meer mogelijkheden
Naast het beroep van (kandidaat-)notaris biedt de opleiding nog meer mogelijkheden. Doordat je ‘civiel effect' behaalt kun je na afronding van de opleiding Notarieel Recht ook aan de slag in de advocatuur, bij de rechterlijke macht of bij het Openbaar Ministerie. Door de kennis die je tijdens je studie opdoet kun je ook goed terecht bij een bank of verzekeraar, een overheidsinstantie, een vastgoedontwikkelaar, of aan de slag als estate planner of mediator.

 

Arbeidsmarktstatistieken
- % dat werk heeft na 1,5 jaar: 79%
- % werkenden dat werk op niveau heeft na 1,5 jaar: 84%
- Gemiddelde zoekduur: 2 maanden
- Indicatie bruto startsalaris bij fulltime aanstelling: €2.300

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).

 

 

 Klik hier voor meer informatie.