Keywords:
Security, Education Market, Urban Security
Edu type:
Formal education
Location:
Zwolle
Education:
MBO-2/VMBO-kader/VMBO-GL/VMBO-t (EQF 2)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Als particulier beveiliger (niveau 2) zorg je voor de beveiliging van een onderneming, instelling of object. Je oefent preventief toezicht uit en je stelt je dienstverlenend op. Je loopt of rijdt rond en let op ongewoon gedrag. Het werken in de beveiliging is soms routinematig, maar het blijft een boeiende zaak. De veiligheid staat immers altijd voorop. Als er iets ernstigs gebeurt, zoals een ongeluk, brand of diefstal, kom je meteen in actie. Je reageert snel en weet wat je moet doen. Door je uniform komen mensen makkelijker naar je toe. Je helpt ze en blijft altijd opletten. 

 

 

Beroepseisen

 • je bent een stabiele persoonijkheid
 • je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • je bent zelfstandig en flexibel
 • je bent initiatiefrijk 
 • je bent communicatief vaardig, je kunt goed met mensen omgaan
 • Je kunt je als beveiliger, zowel schriftelijk als mondeling, uitdrukken in de Nederlandse taal. 
 

Beveiliger BOL 2

School en stage 

De opleiding duurt, afhankelijk van je vooropleiding en ervaring, 2 jaar. Daarnaast is er de mogelijkheid om te versnellen. Je volgt deze opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL-school en stage). Tijdens de opleiding ga je 5 dagen per week naar school. In het eerste jaar loop je met een groot aantal evenementen mee, waaronder het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Aan deze evenementen zijn concrete opdrachten gekoppeld, zodat je leert om de theorie direct in de praktijk te brengen. Zo doe je veel ervaring op in het beroepenveld en sluit de opleiding goed aan bij de beroepspraktijk. Deelname aan deze evenementen is verplicht. De beroepspraktijkvorming eind eerste/begin tweede jaar bestaat uit een stage in de beveiliging. Als je ouder bent dan 18 jaar mag je op een door jou verworven stage adres stage lopen, in een door het SBB erkend leerbedrijf. De stage duurt 640 uur. Werken in de beveiliging betekent dat je ook in de avonduren, 's nachts, in de weekenden of zelfs in de vakanties aan het werk moet. Dus ook de beroepspraktijk tijdens de opleiding vindt regelmatig buiten de standaard schooluren plaats. Tussen het Deltion College en jou wordt zowel een onderwijs- als een prakijkovereenkomst afgesloten. 

 

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit drie delen, het basisdeel, het profieldeel en keuzedelen. Bij al die delen gaat het om het krijgen van kennis, inzicht, vaardigheden en gedrag. Dit heb je allemaal nodig om je toekomstig beroep goed uit te kunnen oefenen. De drie delen moeten afgerond zijn om een diploma te krijgen. 

Voor de opleiding zijn kerntaken en werkprocessen vastgesteld; hiermee leg je een brede theoretische en praktische basis om als beroepsbeoefenaar aan het werk te kunnen.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende beroep specifieke onderdelen (kerntaken): 

 • Signaleren van risico's en het nemen van preventieve maatregelen
 • Repressief optreden 
 • Dienstverlenende taken uitvoeren

Een aantal specifieke vakken zijn: 

 • Beveiliging van Objecten
 • Wettelijke Kaders
 • Rapporteren
 • Praktijk 
 • Beroepspraktijk training
 • EHBO 
 • Sport

Daarnaast bestaat de mogelijkheid je BHV-diploma te behalen. De opleiding is inclusief het branchediploma SVPB (Stichting Vakopleiding Particuliere Beveiligingsorganisaties). De lesweek bestaat uit theorielessen, praktijklessen en begeleide zelfstudie.

De algemene onderdelen van de opleiding zijin o.a.:

 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands
 • Rekenen 

Keuzedelen

Elke opleiding in het mbo biedt een aantal keuzedelen waarmee je je kennis en vaardigheden kunt verbreden of verdiepen. Bij de start van je opleiding krijg jij informatie over welke keuzedelen jouw opleiding biedt. 

 

De opleiding sluit je af met een theorie-examen en een praktijkexamen. Het theorie-examen bestaat uit: Beveiliging van Objecten Basis, Wettelijke kaders Basis en Waarnemen Basis.). 

 

Op je plek bij Deltion

Eén van je leraren is je studieloopbaanbegeleider. Deze bespreekt met jou je studievoortgang en schakelt hulp in als dat nodig is. Voor studenten met een extra begeleidingsvraag is extra begeleiding mogelijk (Passend Onderwijs). Over deze begeleiding worden vooraf afspraken gemaakt. Als je bij je aanmelding aangeeft dat je mogelijk extra begeleiding nodig hebt, dan overleggen we dat tijdens je intake.

 

Studiefaciliteiten

Op het Deltion College zijn ruimtes, waar je zelfstandig of in groepjes kunt werken. Ook vind je er het Media Informatie Centrum (MICT), waar je kunt werken en waar je allerlei informatie vindt. Boeken, cd’s en dvd’s zijn er gratis te leen. 

 

Praktijklessen

Het Deltion College beschikt over een gecertificeerd praktijkexamencentrum voor de beveiliging. Hierin worden situaties nagebootst, die je in de praktijk mee kunt maken. Het centrum beschikt over een balie, een Centrale Post, portofoons, enzovoort. Alle studenten krijgen regelmatig les in dit centrum en kunnen hier uiteindelijk hun praktijkexamen afleggen.

 

Verder leren

Je kunt na het behalen van het diploma verder leren voor Coördinator Beveiliging-niveau 3 of HTV niveau 3. Tijdens het schooljaar zal je voortgang met je loopbaanbegeleider worden besproken en vastgelegd.

 

Informatie en aanmelding

Aanmelden voor deze opleiding kan digitaal, via onze website. Wil je je aanmelden? Klik dan op de oranje button ‘aanmelden’, rechtsboven in het digitale opleidingsblad. Wil je nog meer informatie over het beroep waarvoor je wordt opgeleid? Kijk dan eens op www.beroepeninbeeld.nl. Wil je meer informatie over deze opleiding of over andere opleidingsmogelijkheden? Dat kan ook in een persoonlijk gesprek met één van onze adviseurs. Neem dan contact op met het Studenten SuccesCentrum, tel. (038) 850 30 00 of mail naar ssc@deltion.nl