Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Tilburg
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2022
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Programma

In de eerste twee jaar van de opleiding krijg je een gedegen basis in het recht mee. Vanaf het derde jaar is er veel ruimte om de studie aan te laten sluiten bij jouw interesses. 

 • Het eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid biedt jou een inleiding in het recht. Je maakt kennis met de hoofdgebieden van het recht, zoals strafrecht, internationaal en europees recht, privaatrecht en staats- en bestuursrecht.
 • Het tweede jaar staat in het teken van verdieping in de verschillende rechtsgebieden. Je ontwikkelt jezelf tot een jurist die zelfstandig zijn weg in het recht weet te vinden.
 • Het derde jaar is gericht op verbreding. Je kunt in Tilburg kiezen voor een minor binnen het recht: 'Recht van de duurzame toekomst' of 'Recht in praktijk', of buiten het recht (vakoverschrijdend). Je kun er ook voor kiezen om zonder studievertraging een half jaar in het buitenland te studeren.  Je sluit dit jaar af met het schrijven van je eindscriptie: de bachelorthesis. 

Kortom, rechtsgeleerdheid is meer dan een verzameling vakken. Maatschappelijke uitdagingen gaan verder dan één rechtsdomein en verder dan alleen het Recht. Je hebt dus meer nodig dan diepgaande kennis van het recht. Het is belangrijk dat je de onderlinge verbanden ziet, een goed oordeelsvermogen hebt, oog hebt voor de maatschappij en een kritische, maar rechtvaardige houding!

 

Typische vakken zijn:

 • Inleiding Privaatrecht, Strafrecht, Staats- en Bestuursrecht
  In de bachelor Rechtsgeleerdheid duik je in de hoofdgebieden van het recht.  Zo ben je in de toekomst als  jurist, advocaat of rechter van alle markten thuis.
 • Praktijkvaardigheden procesrecht
  Vanaf het begin van de studie ligt de focus naast kennis in het recht ook op juridische vaardigheden zoals pleiten, juridische adviezen opstellen. Dit gebeurt o.a. in het eerste jaar binnen de cursus Praktijkvaardigheden procesrecht.
 • Internationaal en Europees recht
  Je krijgt vanaf het begin van je studie te maken met het internationale aspect van het recht, omdat het recht niet meer beperkt tot de Nederlandse grenzen. Daarom wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan de internationale aspecten van juridische kwesties.

Rechtsgeleerdheid studeren in Tilburg

 • Nadat je je de basis van alle rechtsgebieden eigen hebt gemaakt, kun je in het derde jaar kiezen voor verbreding door een van de minoren of een exchange zonder studievertraging. 
 • Kennis, Kunde, Karakter: niet alleen kennis van het recht, maar ook de skills en het karakter om het recht ook in te zetten in de praktijk en voor de maatschappij, de Tilburg-shaped lawyer. 
 • Kies je voor Tilburg Law School, dan kies je voor een relatief kleinschalige rechtenopleiding. Die kleinschaligheid benutten we onder meer om jou zo goed mogelijk individueel te begeleiden, niet alleen in het eerste jaar maar ook daarna; Program for Academic Study Success. 
 • Tilburg heeft één gezamenlijk basisjaar in het recht, daarna kun je eventueel switchen naar de specialisatie in Ondernemingsrecht of Fiscaal Recht. 

Haal nog meer uit je studie

 • Daag jezelf uit door deel te nemen aan een van onze on-top programma's of een workshop of training te volgen.
 • Verbreed je horizon door een semester in het buitenland te studeren. Bij Rechtsgeleerdheid kan dat zonder studievertraging. De ervaring van je leven! 
 • Sluit je aan bij studentenvereniging Magister. Een mooie manier om studiegenoten te ontmoeten en vrienden te maken.

Volg een aansluitende master

De meeste studenten volgen na hun bachelor nog een aansluitende master. Met jouw bachelordiploma Rechtsgeleerdheid heb je onder andere toegang tot de volgende masteropleidingen in Tilburg:

 • Rechtsgeleerdheid
 • International Law and Global Governance
 • European Law and Global Risk
 • Ondernemingsrecht
 • Law and Technology

Beroepsperspectieven

De combinatie van de bachelor Rechtsgeleerdheid en een juridische master levert jou het civiel effect op. Het civiel effect is het vereiste om in aanmerking voor een togaberoep (advocaat, rechter, officier van justitie). Als afgestudeerde kun je terechtkomen in de klassieke togaberoepen (advocaat of rechter), maar ook in interessante functies als bedrijfsjurist, juridisch adviseur of beleidsmedewerker. 

Je wordt opgeleid tot een T-shaped lawyer waaraan de arbeidsmarkt behoefte heeft:  een zeer breed opgeleide juridisch professional die inzetbaar is in talloze juridische beroepen en passende juridische oplossingen heeft voor maatschappelijke vraagstukken die spelen in de praktijk.