Zoekwoorden:
Law
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Tilburg
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2024
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

De bachelor Rechtsgeleerdheid leidt je op tot een moderne jurist die midden in de samenleving staat. De opleiding biedt je een solide basis in het recht, en leert je om als jurist breder te kijken, door recht in een maatschappelijke context te plaatsen en verbanden te leggen met andere actuele ontwikkelingen, een 'Tilburg-shaped lawyer'. Welke invloed heeft digitalisering op je rechten als consument? Hoe beschermt het recht burgers tegen discriminatie?

 

Inhoud van het programma

Tijdens de bachelor Rechtsgeleerdheid verdiep jij je in de verschillende rechtsgebieden. Daarnaast werk je direct vanaf het begin van je studie aan de ontwikkeling van je skills, zowel academische als op de rechtspraktijk gerichte vaardigheden, bijvoorbeeld door het schrijven van een vonnis en het mondeling pleiten in een bezwaarprocedure.  Door middel van blended learning, de combinatie van fysiek en online onderwijs, word je actief gestimuleerd mee te doen en na te denken over de stof tijdens de colleges.

 • Het eerste jaar biedt jou een inleiding in het recht. Je maakt kennis met de hoofdgebieden van het recht, zoals strafrecht, internationaal en europees recht, privaatrecht en staats- en bestuursrecht.
 • Het tweede jaar staat in het teken van verdieping in de verschillende rechtsgebieden. Je ontwikkelt jezelf tot een jurist die zelfstandig zijn weg in het recht weet te vinden.
 • Het derde jaar is gericht op verbreding. Je kunt in Tilburg kiezen voor een minor binnen het recht: 'Recht en een Duurzame Toekomst, 'Recht in Praktijk', 'Global Law', of buiten het recht (vakoverschrijdend). Je kun er ook voor kiezen om zonder studievertraging een half jaar in het buitenland te studeren.  Je sluit dit jaar af met het schrijven van je eindscriptie: de bachelorthesis. 

Kortom, rechtsgeleerdheid is meer dan een verzameling vakken. Maatschappelijke uitdagingen gaan verder dan één rechtsdomein en verder dan alleen het Recht. Je hebt dus meer nodig dan diepgaande kennis van het recht. Het is belangrijk dat je de onderlinge verbanden ziet, een goed oordeelsvermogen hebt, oog hebt voor de maatschappij en een kritische, maar rechtvaardige houding!

 

Kenmerkende vakken zijn:

 • Inleiding Privaatrecht, Strafrecht, Staats- en Bestuursrecht
  In de bachelor Rechtsgeleerdheid duik je in de hoofdgebieden van het recht.  Zo ben je in de toekomst als  jurist, advocaat of rechter van alle markten thuis.
 • Praktijkvaardigheden procesrecht
  Vanaf het begin van de studie ligt de focus naast kennis in het recht ook op juridische vaardigheden zoals pleiten, juridische adviezen opstellen. Dit gebeurt o.a. in het eerste jaar binnen de cursus Praktijkvaardigheden procesrecht.
 • History of European Law

  Door middel van een kaartspel leer je belangrijke feiten, gebeurtenissen en personen in de geschiedenis in hun context te plaatsen. Je bent actief bezig met de cursusinhoud en discussiert hierover met elkaar. Of je gebruikt de kaarten als flashcards bij het samen of alleen studeren. 

Rechtsgeleerdheid studeren in Tilburg

 • Nadat je je de basis van alle rechtsgebieden eigen hebt gemaakt, kun je in het derde jaar kiezen voor verbreding door een van de minoren of een exchange zonder studievertraging. 
 • Kennis, Kunde, Karakter: niet alleen kennis van het recht, maar ook de skills en het karakter om het recht ook in te zetten in de praktijk en voor de maatschappij, de Tilburg-shaped lawyer. 
 • Kies je voor Tilburg Law School, dan kies je voor een relatief kleinschalige rechtenopleiding. Die kleinschaligheid benutten we onder meer om jou zo goed mogelijk individueel te begeleiden, niet alleen in het eerste jaar maar ook daarna; Program for Academic Study Success. 
 • Tilburg heeft één gezamenlijk basisjaar in het recht, daarna kun je eventueel zonder studievertraging switchen naar de specialisatie in Ondernemingsrecht of Fiscaal Recht. 

Haal nog meer uit je studie

 • Daag jezelf uit door deel te nemen aan een van onze on-top programma's of een workshop of training te volgen.
 • Sluit je aan bij studentenvereniging Magister. Een mooie manier om studiegenoten te ontmoeten en vrienden te maken.

Beroepen en aansluitende masters

Na het behalen van je bachelordiploma Rechtsgeleerdheid kun je verder studeren met een aansluitende master. Na het afronden van een masteropleiding heb je met Rechtsgeleerdheid gunstige carrièremogelijkheden, bijvoorbeeld als bedrijfsjurist of juridisch adviseur.

 

Afgestudeerden gingen bijvoorbeeld aan de slag bij de Europese Unie en het Ministerie van Economische Zaken, maar ook bij verschillende advocatenkantoren als Baker & McKenzie, De Brauw Blackstone, NautaDutilh of Holla