Beschrijving

Juridische professionals kunnen op uiteenlopende terreinen worden ingezet, waaronder bij ministeries, gemeenten en advocatenkantoren. Als juridisch medewerker bestaan jouw taken onder andere uit het uitvoeren van administratieve taken of wettelijke regelingen. Een juridisch adviseur is gespecialiseerd binnen bijvoorbeeld IT-recht of strafrecht en kan juridisch advies geven aan overheidsorganisaties zoals het OM, Ministerie van Justitie en Veiligheid of de Politie. Het instapniveau voor een jurist bevindt zich op mbo-niveau (MBO-niveau 4).

 

Let op: de beschrijving in dit functieprofiel is gebaseerd op het rapport ‘Beroepenradar Safety & Security’ en de hieronder genoemde bronnen. De inhoud is niet statisch maar onder voorbehoud van wijzigingen en suggesties.

 

Functieomschrijving

Juridische professionals hebben uiteenlopende functies, van juridische-administratief dienstverlener tot rechtsadviseur, en kunnen werken in verschillende domeinen van veiligheid. Een juridisch- administratief dienstverlener kan werken bij de gemeente of een advocatenbureau en houdt zich dan bezig met het uitvoeren van regelingen, procedures, administratieve taken of voorlichting geven over juridische procedures. 

 

Juridische adviseurs werken vaak binnen afgekaderde rechtsgebieden als onderdeel van een organisatie en gaan duurzame relaties aan met cliënten. Ze hebben kennis van rechtelijke procedures en kunnen hier advies over geven. Juridische adviseurs zijn daarom vaak gespecialiseerd binnen bijvoorbeeld IT-recht (cyberlaw), civiel recht of strafrecht en kunnen aan de slag bij bedrijven of overheidsinstellingen zoals het OM, Ministerie van Justitie en Veiligheid of de Politie. 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Kan omgaan met vertrouwelijke informatie
  • Kennis van wetten en regelgeving
  • Klantgericht en onafhankelijke uitstraling
  • Oog voor detail en up-to-date van het juridisch vakgebied

Eisen

Om juridisch professional te worden kun je op mbo-niveau instromen in de opleiding juridisch-administratief dienstverlener of een HBO/WO opleiding volgen op het gebied van IT-recht, notarieel recht of forensische criminologie.

 

Professionele ontwikkeling

Vanuit de startfunctie administratief-juridisch dienstverlener kun je je specialiseren in een bepaald rechtsgebied door middel van een opleiding of cursus. Juridische adviseurs kunnen zich ontwikkelijken door het volgen van relevante cursussen, trainingen of specialiseren in andere rechtsgebieden. Binnen ICT-recht is doorontwikkeling mogelijk naar bijvoorbeeld specialismen zoals bijvoorbeeld privacy, blockchain, of auditing. 

 

Bronverwijzingen

 

Bijpassende opleidingen voor Juridische professional