Regels, wetten en recht: je hebt er dagelijks mee te maken. Wat mag Facebook met jouw gegevens doen? Wat zijn je rechten bij een online aankoop? Wie is aansprakelijk bij een aanrijding? Heeft de buurman recht op een bouwvergunning voor een nieuwe garage? Nadat je de opleiding HBO-Rechten (voorheen Hogere Juridische Opleiding) hebt afgerond, weet jij het antwoord op deze vragen.
Deze studie leidt jou op tot een praktijkgerichte jurist. Je krijgt les in alle belangrijke rechtsgebieden zoals arbeidsrecht, familierecht, belastingrecht en internationaal recht.
Over de opleiding
Wat leer je?
Tijdens de opleiding leer je hoe je juridische problemen kunt voorkomen en oplossen. De nadruk ligt op het toepassen van juridische kennis in de praktijk. Hoe stel je een juridisch stuk op? Hoe geef je juridische uitleg aan een cliënt in begrijpelijke taal? Hoe help je een ondernemer om zijn zaken juridisch goed te regelen? Daarnaast leer je op welke wijze je onderzoek doet. Je leert ook hoe je gesprekken voert met verschillende soorten cliënten.
Hoe ziet je week eruit?
In het eerste jaar heb je gemiddeld 14 uur per week les. Aan zelfstudie moet je rekenen op gemiddeld 26 uur per week. Gedurende de opleiding neemt het aantal lesuren af en wordt verwacht dat je zelfstandig bezig bent met de lesstof en samen met anderen aan projecten werkt. Je bent ongeveer 40 uur per week met je studie bezig. Er zijn gastcolleges van bijvoorbeeld een advocaat, een deurwaarder of een medewerker van het UWV. Je gaat regelmatig het werkveld in; op excursie naar een nieuwbouwproject, een zitting bijwonen in de rechtbank en stage lopen.
Vanaf het eerste jaar werk je aan je competenties en je professionele ontwikkeling onder begeleiding van een studieloopbaanbegeleider. Daar kun je terecht voor het maken van keuzes tijdens je studie, hulp in je studieplanning en coaching tijdens je stage.
Stages
Er staan drie stages op het programma: in het tweede jaar een stage van 10 weken, in het derde jaar één van 20 weken en in het vierde jaar één van 25 weken. Je kiest je stageplek zelf. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen op een notariskantoor, de juridische afdeling van een bedrijf, bij de rechtbank, in de advocatuur of bij het Zuyd Legal Lab. Je kunt ook stage lopen in het buitenland, bijvoorbeeld bij een Nederlandse Ambassade.
Zuyd Legal Lab
Zuyd Legal Lab is het leerwerkbedrijf van de opleiding. Hier komen vraagstukken binnen van bedrijven en particulieren, waar derde- en vierdejaarsstudenten onder begeleiding van professionals mee aan de slag gaan. Je gaat dus echt juridische diensten verlenen. Je leert juridische problemen op te lossen en te voorkomen door voorlichting en advies te geven.
Verschil tussen hbo en universiteit
Een juridische opleiding is altijd theoretisch. Je moet veel leren, weten en wetboeken uitpluizen. HBO-Rechten is praktijkgerichter dan de opleiding Rechten aan de universiteit. We laten je veel kennis maken met het werkveld door middel van praktijkcasussen, het oplossen van vraagstukken voor echte bedrijven, gastcolleges en werkbezoeken.
Wat betreft beroepsmogelijkheden is er één verschil: als hbo-jurist ben je werkzaam in niet-togaberoepen. Dat betekent dat je geen advocaat, rechter of officier van justitie kunt worden. Natuurlijk kun je na je hbo-opleiding aan de universiteit je master met civiel effect behalen. Met deze master kun je wel togaberoepen uitoefenen.
Beroep
Als je de opleiding succesvol afrondt, kun je werken als juridisch medewerker bij uiteenlopende organisaties en instellingen, zoals bij de rechtbank, de gemeente, een sociale dienst of een advocaten- of notariskantoor. Ook grote bedrijven hebben vaak een eigen juridische afdeling. Mogelijke beroepen zijn: