Zoekwoorden:
Law
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Sittard
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
unknown
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

De opleiding in het kort

Regels, wetten en recht zijn overal in onze samenleving terug te vinden, ook al ben je je daar misschien niet zo bewust van. Bijvoorbeeld: als je een mobieltje koopt op internet verricht je een rechtshandeling. Juridisch gezien sluit je namelijk een koopovereenkomst. Iedereen die zich als wandelaar, fietser of automobilist buiten de deur begeeft, moet zich houden aan de regels van het verkeersrecht. En wat te denken van jouw recht op privacy?

 

Wat leer je? 


HBO-Rechten is veel minder theoretisch dan op de universiteit. In het studiemateriaal en de verschillende trainingen staat de beroepspraktijk centraal. Hoe ga je bijvoorbeeld professioneel om met juridische stukken? Hoe leg je juridische dossiers aan? Voor een juridisch dienstverlener een must om te weten. Daarnaast leer je op welke wijze je onderzoek doet én presenteert. En je leert hoe je het beste kunt omgaan met verschillende soorten cliënten. Maar ook hoe je met anderen samenwerkt. 

De echte praktijk leer je in de stages. In het tweede jaar doe je een stage van 10 weken, in het derde jaar één van 20 weken en in het vierde jaar één van 25 weken.

 

 

Hoe word je voorbereid op de praktijk?


Bij de opleiding HBO-Rechten draait het om het koppelen van recht aan de praktijk. Je verplaatst je in de verschillende rollen die je in de toekomst kunt gaan uitoefenen. Hierdoor moet je je afvragen wat een persoon in die functie aan juridische kennis en vaardigheden nodig heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie of het doen van onderzoek. Je leert veel meer dan alleen het uitpluizen van wetboeken. Het recht kent zijn eigen taal, die je je eerst moet eigen maken. Vervolgens leer je om juridische problemen op te lossen én te voorkomen. Je oefent met een acteur bijvoorbeeld hoe je gesprekken voert met emotionele klanten. Je leert ze gerust te stellen door een juridische kwestie simpel uit te leggen.  

 

 

Ervaar de praktijk tijdens je studie


Na je afstuderen kun je op heel verschillende plekken terechtkomen. Daarom zijn er veel gastcolleges, van bijvoorbeeld een advocaat, een deurwaarder of een medewerker van de gemeente of het UWV. Tijdens inhoudelijke colleges en werkcolleges werk je in een kleine groep aan juridische producten. Zoals het indienen van een beroepschrift of het schrijven van een beschikking (afwijzing of toewijzing) voor een werkloosheidsuitkering. Ook een werkbezoek aan de rechtbank kan op het programma staan.