Zoekwoorden:
Law, Finance
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Amsterdam
Opleiding:
Master (EQF 7)
Start datum:
01/02/2022
Studielast:
1680 uur
Duur:
12 maanden
Meer informatie

Beschrijving:

Belastingen zijn meer dan een belangrijke inkomstenbron. Ze hebben grote invloed op het Nederlandse vestigingsklimaat: een te hoge belastingdruk voor ondernemingen maakt Nederland als vestigingsplaats minder aantrekkelijk.
 

Verken het spanningsveld tussen belastinginning en -heffing

Een te lage belastingdruk heeft andere risico’s: de Europese Commissie kan Nederland aanspreken op verboden staatssteun of schadelijke belastingconcurrentie. Hoeveel belasting moet je heffen? Tijdens de master Fiscaal recht bestudeer je dit spanningsveld. Hierbij ligt de focus op de fiscale wet- en regelgeving die voor ondernemingen van belang zijn. Zoek je nóg meer academische uitdaging en heb je interesse in onderzoek? Dan is de Research Talent Track iets voor jou.

 

Inhoud

 

Wil je je na een civielrechtelijke of economische basis verder specialiseren in het belastingrecht? Dan is de master Fiscaal Recht iets voor jou! Met deze master volg je in één jaar een volwaardige opleiding tot fiscalist. De master richt zich vooral op de behandeling en bestudering van fiscale wet- en regelgeving die voor ondernemingen relevant is.
 

Belastingen zijn voortdurend in beweging en gaan ons allemaal aan

Binnen de master Fiscaal recht kun je kiezen uit drie afstudeerrichtingen: Directe belastingen, Indirecte belastingen en Tax & technology. Ongeveer de helft van het masterjaar bestaat voor de drie afstudeerrichtingen uit dezelfde vakken.

 

Als je de masteropleiding Fiscaal recht met succes afrondt, krijg je de titel Master of Laws (LLM). Ook heb je toegang tot het lidmaatschap van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Stroom je in met een WO-bachelor Rechtsgeleerdheid, dan heb je na afronding van de master ook toegang tot de klassieke togaberoepen, zoals de advocatuur en de rechterlijke macht.

 

Stroom je in met een niet aan de VU behaald bachelorgetuigschrift Rechtsgeleerdheid, dan moet je mogelijk naast de fiscale vakken nog één of meer aanvullende vakken volgen om je civieleffectaantekening te behalen. De Examencommissie van de universiteit waaraan je nu studeert kan je hierover duidelijkheid geven.

 

Toekomst

Afgestudeerd als fiscalist, en dan?

 

Zodra je je master hebt afgerond, heb je toegang tot het lidmaatschap van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Daarmee kun je aan de slag bij alle belastingadvieskantoren in Nederland, inclusief The Big Four (de vier grote kantoren waarin fiscalisten en accountants samenwerken). Ook kun je terecht bij advocatenkantoren met een fiscale afdeling. Voor studenten met een bachelor Rechtsgeleerdheid zijn beide interessant, vanwege de extra juridische bagage die in de fiscale praktijk bijzonder nuttig kan zijn. Met die achtergrond kun je na je fiscale master ook nog gaan werken als advocaat of in de rechterlijke macht. Ook in het bedrijfsleven en bij de overheid ben je gewild als fiscalist. Tot slot kan je master ook een goede opstap zijn voor een wetenschappelijke loopbaan.