Zoekwoorden:
Law, Tax Law, Economics
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Enschede
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Iedereen betaalt belasting. Het zorgt ervoor dat we wegen kunnen aanleggen en dat mensen de juiste zorg krijgen. Maar welke regels gelden er nu eigenlijk? En hoe pas je die regels op de juiste manier toe? Bij Fiscaal Recht en Economie ga jij je daarin verdiepen. Interesse in mensen, cijfers en vindingrijkheid zijn de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt. 

 

 

Fiscaal Recht en Economie is een studieroute binnen de opleiding Finance, Tax and Advice. 

 

Studie-inhoud

 

Het eerste jaar: een eerste kennismaking met wetten en regels

In het eerste jaar volg je colleges over bijvoorbeeld bedrijfsadministraties en jaarrekeningen en leer je hoe je kosten en baten analyseert. Deze basis heb je nodig om te bepalen hoeveel belasting er verschuldigd is. Natuurlijk maak je ook kennis met het belastingrecht. Vervolgens werk je in groepen aan praktijkopdrachten, waarbij je een flinke dosis theorie meekrijgt.

 

Gezamenlijk eerste jaar

In het eerste jaar werk je samen met studenten van de opleidingen Finance & Control en Accountancy aan praktijkopdrachten. Het voordeel hiervan is dat je tot het tweede jaar kunt switchen tussen deze drie studies.

 

Aansluiting vooropleiding op hbo

De overstap naar het hbo kan even wennen zijn. Je studieloopbaanbegeleider helpt je graag op weg. Ook houden we bij sommige vakken rekening met je vooropleiding. Je krijgt dus de begeleiding die bij jouw situatie past!

 

Bij de opleiding Fiscaal recht en economie komen onder andere de volgende thema's aan bod:

  • Over de grens kijken...
    Sommige bedrijven importeren of exporteren producten. Op dat moment gelden ook internationale belastingwetten. Tijdens de International Taxweek werk je samen met studenten van Europese opleidingen aan een actuele casus. Ook volg je daar gastcolleges en is er een excursie.
  • Theorie en praktijk naast elkaar
    In het derde jaar ga je gewoon al aan het werk! Je hoeft vanaf dan nog maar twee dagen naar school en drie dagen per week doe je ervaring op in de praktijk. ​
  • Minor Fiscaal Adviseur​
    Wil je graag adviseur worden? Dan is de minor Fiscaal Adviseur iets voor jou! In deze minor leer je hoe je goed adviseert over ons belastingstelsel, waarbij je oefent met voorbeelden uit de praktijk.​

Het volledige programma is hier te vinden. 

 

Jouw toekomst

​Als belastingadviseur help je bedrijven en particulieren hoe ze zich aan de wetten en regels van de Belastingdienst kunnen houden. 

 

Voor welke beroepen word je opgeleid?

 

In een stad kunnen inwoners gebruik maken van regelingen en openbare ruimtes die de overheid aanbiedt. Denk maar eens aan een sporthal of aan het ontvangen van een uitkering. ​De overheid betaalt een belangrijk deel daarvan. Om dit te kunnen doen, moet iedereen belasting betalen. Door de jaren heen is ons belastingstelsel behoorlijk complex geworden en daarom zijn er specialisten nodig die een weg in dit doolhof weten te vinden. Deze specialisten hebben aandacht voor de mensen die ze adviseren, maar ze zijn ook kritisch en kunnen zaken goed analyseren.

 

Na de studie Fiscaal Recht en Economie ben je fiscalist en kun je aan de slag bij diverse bedrijven. Als fiscalist signaleer je problemen op fiscaal gebied, bestudeer je diverse vraagstukken over belastingen en adviseer je particulieren en bedrijven over het belastingstelsel.

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).