Zoekwoorden:
Law
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Amsterdam
Opleiding:
Master (EQF 7)
Start datum:
01/09/2021
Studielast:
1680 uur
Duur:
1 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

De éénjarige master Notarieel recht is een intensieve opleiding die studenten inzicht verschaft in de samenhang tussen het civiel en het fiscaal recht én een solide wetenschappelijke basis geeft. Notarieel recht gaat over mensen die belangrijke vermogensrechtelijke rechtshandelingen aangaan. Daarbij ligt de nadruk op de vastgoedpraktijk, de ondernemingsrechtpraktijk en de familievermogensrechtpraktijk. Deze drie rechtsgebieden worden bekeken vanuit vermogensrechtelijk, fiscaal en internationaal perspectief. Je wordt opgeleid tot een uitmuntende jurist die zowel in het heden als in de toekomst actief een bijdrage kan leveren aan het oplossen van actuele maatschappelijke kwesties. Denk bijvoorbeeld aan de zetelverplaatsing van Engelse multinationals na de Brexit, de goederenrechtelijke inrichting van een nieuw deel van het Rotterdamse havengebied en het opstellen van een fiscaal aantrekkelijk testament voor het hoofd van een samengesteld gezin. 

De cruciale rol van het notariaat

Het masterprogramma zorgt ervoor dat jij je vormt tot een academisch jurist met sterke notariële kwaliteiten. Je bent in staat je academische kennis in te zetten binnen het werkveld, ook wanneer een probleem om een ‘out of the box’-oplossing vraagt.

 

De masteropleiding Notarieel Recht van de VU staat bekend om haar kleinschalige en persoonlijke onderwijs. Onderzoek en praktijk wordt verenigd in de docenten die onderwijs aanbieden in integratievakken en die daardoor de leerstukken uit de praktijk en uit verschillende bachelorvakken combineren.

Binnen je studie zijn er tal van mogelijkheden om je verder te verdiepen in het notariaat. Tijdens het schrijven van je scriptie kun je aandacht besteden aan een specifiek onderwerp binnen jouw interessegebied. Zo zijn er de afgelopen jaren scripties geschreven over diverse onderwerpen in het familierecht: bijvoorbeeld of de legitieme portie nog van deze tijd is, of de Europese erfrechtverklaring werkt zoals de wet deze heeft bedoeld en of de ongehuwd samenwonende toch niet ook voor de wet als gehuwden moeten worden behandeld.

 

Op het gebied van vastgoed zijn er ook allerlei onderwerpen te bedenken. Vragen als: moet timesharing als juridisch fenomeen opgenomen worden in het BW, moet de wetgever meer aandacht hebben voor de circulaire economie bij bouwprojecten, zijn erfgenamen van vastgoedbeleggingen beleggers of erfgenamen voor de belastingdienst in het kader van de erfbelasting?

Ook op het gebied van het ondernemingsrecht zijn veel vragen onderzocht, zoals: is de wetgever op de juiste weg bij de modernisering van de personenvennootschap, wordt de aansprakelijkheid van de commanditaire vennoot beïnvloed door recente jurisprudentie?

Ook komt een masterdiploma Notarieel Recht in moeilijke tijden van pas. Denk bijvoorbeeld aan het “skypetestament” (een testament dat wordt gepasseerd op afstand), waarvoor tijdens de coronacrisis aangepaste wetgeving is gemaakt. Dankzij je gedegen vooropleiding kun je analytisch redenerend vragen beantwoorden die betrekking hebben op de eventuele (on)geldigheid van zo’n “skypetestament”.

 

Vakken

- Scriptie Master Notarieel recht

- Grondgebruikrecht

- Internationaal privaatrecht

- Specialisatie rechtspersonenrecht (non-profitorganisaties, coöperaties en herstructureringen

- Erf- en schenkbelasting

- Estate Planning

- Overdrachts- en omzetbelasting 

 

Toekomst

De master Notarieel Recht bereidt je voor op een carrière in het notariaat waarbij je dé specialist op het gebied van ondernemingsrecht, vastgoedrecht en familierecht wordt.
 

In de master worden de leerstukken uit verschillende vakgebieden met elkaar en met de praktijk gecombineerd zodat jij na het behalen van het masterdiploma startklaar bent voor een carrière en verdere opleidingen in het notariaat en in de zakelijk-juridische dienstverlening. Je bent in staat in de praktijk een wetenschappelijk verantwoorde oplossing te bieden op vragen van cliënten.