Zoekwoorden:
Education Market, Education, Legal, Law
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Amsterdam
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Wil jij leren hoe je het recht kunt inzetten voor een rechtvaardige samenleving? Wil je zelf een deel van je programma invullen en actief aan de slag met het recht? Kom dan rechten studeren aan de UvA. Bij ons leer je niet alleen de theorie, maar kom je vanaf dag één in aanraking met de praktijk. 

 

Recht en maatschappij

Als je rechten komt studeren aan de UvA leer je denken èn werken als een academisch opgeleid jurist, die het verschil kan maken. Dat doe je samen met topdocenten en juristen uit de praktijk in Amsterdam. Je bestudeert alle rechtsgebieden, ook in Europese en internationale samenhang, omdat je als jurist midden in de maatschappij staat. Het recht staat wat ons betreft altijd in verbinding met de veranderende wereld om ons heen. We dagen jou uit om kritische vragen te stellen over het rechtssysteem. Je leert hoe je het recht kunt inzetten om dingen te veranderen in de samenleving.

 

Het studieprogramma

 

• Het eerste jaar: inleiding in het recht

In het eerste jaar krijg je inleidende vakken van alle rechtsgebieden, zoals Inleiding privaatrecht en Inleiding strafrecht. Zo krijg je een goed beeld van hoe het rechtssysteem is opgebouwd. In het eerste semester maak je in het vak Zicht op de rechtspraktijk kennis met het werkveld. Je onderneemt diverse juridische activiteiten zoals een bezoek aan de rechtbank of een advocatenkantoor of het bijwonen van een vergadering van de Gemeenteraad. De basisvaardigheden die je nodig hebt leer je in de werkgroepen. De nadruk ligt hierbij op schrijfvaardigheid.

 

• Het tweede jaar: verdieping

Vanuit de basiskennis van alle rechtsgebieden verdiep je je in het tweede jaar verder in het rechtssysteem. Je volgt vakken als Aansprakelijkheidsrecht en Internationaal publiekrecht. Ook kun je meedoen aan een oefenrechtbank. Als je zaken als vrijheid van meningsuiting en privacy interessant vindt, kun je het vak Informatierecht volgen.

 

• Het derde jaar: minor of buitenland?

In het derde jaar heb je veel keuzevrijheid. Kies jij een minor van rechten of van een andere studie? Of ga je een half jaar in het buitenland studeren aan een van de vele law schools waarmee wij samenwerken? De opleiding sluit je af met het schrijven van een scriptie. Na het behalen van je diploma kun je kiezen uit één van de juridischemasteropleidingendie de faculteit aanbiedt.

 

Is deze bachelor iets voor jou?

De studie Rechtsgeleerdheid is iets voor jou als je je hierin herkent:

  • je hebt een vwo-diploma (ongeacht je profiel) of een hbo-Rechten propedeuse; 
  • je bent geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken;
  • je vindt het leuk om zaken te analyseren en tot een oplossing te komen; 
  • je kunt dit goed onder woorden brengen, mondeling en schriftelijk; 
  • je wilt leren hoe je onrecht kunt voorkomen of aanpakken;
  • je wilt graag mensen of bedrijven helpen bij juridische kwesties.
Kansen op de arbeidsmarkt

Na het behalen van je bachelor Rechtsgeleerdheid krijg je de titel Bachelor of Laws (LLB) en heb je kennis van alle basisgebieden van het recht. Voor het uitoefenen van de togaberoepen, zoals advocaat, rechter of officier van justitie, is het nodig om na je bachelor nog een juridische master te behalen.