Zoekwoorden:
Law
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Leiden
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

In het kort

Het aantal wetten en regels neemt de laatste decennia enorm toe. Meer regels betekent meer werk voor juristen. Hou jij van puzzelen en ben je niet bang voor een flinke hoeveelheid leesvoer? In vier jaar tijd leer je de fijne kneepjes van het juridische vak. Je verdiept je in Nederlandse en Europese wetten en regels en je leert een juridisch vraagstuk op te lossen. Daarnaast word je getraind in het adviseren van cliënten, zowel mondeling als schriftelijk. Mogelijkheden in de wet zoeken, boeiend, pittig en uitdagend, dat is HBO-Rechten!

 

 

Jouw toekomst

Recht is veel meer dan de zogenoemde togaberoepen (rechter, officier van justitie, advocaat). Dit zijn beroepen waarvoor een je een universitaire opleiding (WO) nodig hebt. Als hbo-jurist kun je aan de slag in allerlei beleids-, staf- of adviesfuncties bij uiteenlopende organisaties. Bij veel organisaties is er juist behoefte aan juristen op hbo-niveau. Ook de werkzaamheden die je daar kunt uitvoeren zijn breed en divers. Eén ding staat echter vast: je krijgt altijd te maken met juridische regels, procedures en diverse belangen.

 

 

Hoe ziet je baan er straks uit?

Grote dossiers over juridische kwesties aanleggen, wetteksten interpreteren en rechtszaken voorbereiden – jij doet het straks allemaal! Je bespreekt met cliënten de strategie die je volgt om een juridische zaak tot een goed einde te brengen. Gedegen kennis van een groot aantal rechtsgebieden behoort daarom tot je bagage. Als hbo-jurist combineer je een stevige dosis juridische kennis met een talent voor creatieve oplossingen. Op zoek naar meer voorbeelden van je mogelijke takenpakket? Misschien maak jij straks een juridische analyse in een echtscheidingszaak. Of je stelt bij een rechtszaak de processtukken op en schrijft een conceptpleitnota. Maar je kan ook terecht komen als secretaris bij een bezwaarschriftencommissie bij een gemeente waar je een conceptadvies schrijft voor een beslissing op bezwaar over een omgevingsvergunning. Of je stelt de statuten op voor een studentenvereniging bij een notariskantoor. Wat spreekt jou het meeste aan? 

 

 

Waar ga je werken?

In het bedrijfsleven, bij de overheid of in de non-profitsector: als hbo-jurist kun je aan de slag in beleids-, staf- of adviesfuncties. Denk aan werkgevers als:

- overheid (gemeenten, provincies, waterschappen)
- rechtsbijstandsverzekeraars
- gerechtsdeurwaarders
- notariaat
- bedrijven en non-profitorganisaties
- juridisch loket
- geschillencommissies
- vakbonden