Zoekwoorden:
Law
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Zwolle
Opleiding:
Bachelor (EQF 6)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
6720 uur
Duur:
4 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

 

Tijdens de opleiding HBO - Rechten in Zwolle buig je je over wetten en regels en vul je jouw eigen dossier met een flinke portie theorie. Je leert alle ins en outs van de wet en ontdekt hoe je alle regels toepast. Je zoekt problemen tot op de bodem uit: hoe zit het nu ook alweer met een contract of je rechten bij schade? En wat mag Facebook nu wel of niet van je weten? Je leert hoe gerechtelijke procedures werken en hoe je een betoog houdt. Je zoekt antwoorden, geeft advies en leert hoe je dit op papier vastlegt.

 

Als hbo-jurist word je heel breed opgeleid. Tijdens je hbo-opleiding maken we je dan ook volop wegwijs in de basisbeginselen van alle soorten recht(en): van het arbeidsrecht tot familierecht. Je weet straks overal iets vanaf. Na een oriëntatie op je toekomstige beroep kies je de richting waarin jij straks zou willen werken. Je specialiseert je vervolgens in een bepaald vakgebied door het volgen van een minor, de persoonlijke profileringsruimte, je stage en de afstudeeropdracht.

 

Het startschot in je eerste jaar

Van oriëntatie tot basisvaardigheden

Jouw eerste studiejaar bestaat uit vier blokken waarin telkens één thema aan de orde komt. Je begint met oriëntatie op recht, schriftelijke vaardigheden en projectmatig werken. Dit is namelijk een belangrijke basis voor het vervolg van jouw studie. Je werkt ook aan het verbeteren van je mondelinge en schriftelijke communicatie en managementvaardigheden.

 

Kennismaken met rechtsvormen

Andere onderwerpen die je tegenkomt in het eerste jaar van de opleiding HBO - Rechten zijn: Hoe werkt het recht van de overheid? Hoe is het nu eigenlijk allemaal geregeld met rechten van de burger? En hoe werkt het strafrecht precies? Je ontdekt niet alleen welke rechtsvormen er bestaan, maar je leert ook hoe je je juridische kennis omzet in een advies.

 

Praktijkopdrachten

Samen met je medestudenten werk je in het eerste jaar van je opleiding aan verschillende projecten. Daarnaast maak je zelf diverse opdrachten. Alle opdrachten die je maakt zijn gericht op de dagelijkse praktijk van de hbo-jurist. Je schrijft bijvoorbeeld een juridisch advies. Of je leert hoe je succesvol bezwaar maakt tegen het bouwen zonder vergunning.

 

Welk beroep zet jij op je cv?

Je start na je opleiding vaak op het niveau van medewerker of junior adviseur. Is het je doel om straks een togaberoep uit te oefenen of wil je gewoon verder leren? Dan is de universitaire opleiding Rechten een logisch vervolg op je hbo-opleiding. Met je diploma HBO - Rechten kun je in ieder geval aan de slag als:

  • Juridisch medewerker of adviseur
  • Adviseur arbeidsrecht
  • Mediator (bemiddelaar bij geschillen)
  • Griffiemedewerker (ondersteunend voor een gemeenteraad)
  • Schade-afhandelaar rechtsbijstand of medewerker deurwaardersbedrijf

 

Hier zet jij straks je skills in

Als hbo-jurist beschik je over veel praktische vaardigheden. Dit geeft je een sterke positie op de arbeidsmarkt. Je kunt dan ook bij veel verschillende soorten organisaties werken, zoals een rechtbank of een advocatenkantoor, deurwaarderskantoor of een gemeente. Na je studie adviseer je organisaties over bijvoorbeeld verblijfsvergunningen, milieuwetgeving of arbeidsrecht.

Maar ook particulieren kun je met je diploma HBO - Rechten op zak met raad en daad bijstaan. Je geeft dan bijvoorbeeld advies over ontslag, contracten of over testamenten. En als mensen een conflict hebben, dan pak jij die rol van bemiddelaar op. Zonder tussenkomst van de rechter zoek jij een oplossing.