Keywords:
Law
Edu type:
Formal education
Location:
Amsterdam
Education:
Bachelor (EQF 6)
Start date:
01/09/2020
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Een wetenschappelijke kijk op het recht

Recht en onrecht kom je overal in de samenleving tegen. Maar wanneer staat iemand in zijn recht? En wanneer kunnen problemen worden opgelost door rechtsregels toe te passen? Bij de bachelor Rechtsgeleerdheid komen dit soort zaken aan de orde. Het is een wetenschappelijke opleiding die jou goed voorbereidt op de rechtspraktijk. Dat betekent dat je leert om niet alles aan te nemen wat anderen zeggen, maar dat je kritisch bent en zelf onderzoekt of het wel waar is. Als jurist sta je niet gelijk met je oordeel klaar. Je onderzoekt eerst alle opties en bekijkt situaties genuanceerd, zodat je er een gedegen oordeel over kunt vormen.

 

Bij Rechtsgeleerdheid zoek je lastige kwesties tot op de bodem uit door goed te analyseren en zaken objectief af te wegen. Als jij geïnteresseerd bent in wat er in het dagelijks leven speelt en niet bang bent om daar kritisch naar te kijken, ben jij uit het goede hout gesneden om jurist te worden.

 

 

Verder kijken als jurist

Je bent een goede jurist als je niet alleen de regels kent, maar ook snapt welke impact ze hebben op de maatschappij. Die regels lossen immers ook bepaalde problemen op. En daar moet je ook aandacht voor hebben. Wij noemen dat Law in Action. Hoe kun je bijvoorbeeld problemen vanuit verschillende invalshoeken aanpakken? En hoe kun je een ingenomen standpunt degelijk presenteren? Aan de VU leer je deze wisselwerking tussen recht en maatschappij van docenten die zelf in de rechtspraktijk werken. Bijvoorbeeld als advocaat of rechter. Daarnaast doen onze docenten ook wetenschappelijk onderzoek. De kritische houding die je daarvoor nodig hebt, gaan ze je ook leren.

 

Zo word je uitstekend voorbereid voor de volgende stap. Of dat nu een VU-master is, of de start van je loopbaan als jurist.

 

 

Dit ga je doen

Deze bacheloropleiding geeft je in drie jaar tijd een stevige juridische basis. Elk studiejaar bestaat uit zes periodes waarin je onderwijs in hoorcolleges en werkgroepen volgt. Je onderzoekt aan de hand van wetenschappelijke begrippen hoe het recht wordt toegepast. Zo leer je essentiële juridische en academische vaardigheden aan. Je leert hoe je relevante wetgeving kunt vinden en hoe je een wetenschappelijke paper schrijft. Ook komt aan bod hoe je moet pleiten in de rechtszaal. Tijdens werkgroepen leer je bovendien discussiëren en argumenteren.

 

 

Tijdsbesteding
Contacturen: 14 in het eerste jaar, 12 contacturen in het tweede en derde jaar. 
Zelfstudie voltijd: ± 28

 

NVAO accreditatie

Dit programma is officieel erkend en geaccrediteerd bij de Accreditatie Organisatie van Nederland en Vlaanderen (NVAO).