Edu type:
Course or training
Location:
Leiden
Education:
Bachelor (EQF 6), Doctorate/PhD (EQF 8), Master (EQF 7)
Start date:
05/03/2025
Study Load:
40 hrs
Duration:
8 days
More information

Description:

De specialisatieopleiding Cybercrime & Cybersecurity biedt diepgaande kennis over bedreigingen op cybersecuritygebied, daderkenmerken, de verantwoordelijkheden van bedrijven en overheidsinstanties. Ook biedt de opleiding handelingsperspectief als een cybersecurity-incident plaatsvindt. In acht cursusdagen wordt u door topdocenten uit de wetenschap en de praktijk op de hoogte gebracht in de prachtige omgeving van de Universiteit Leiden. De cursusdagen bevatten vijf lesuren met voldoende pauzes en een uitgebreide lunch voor de deelnemers die de cursus fysiek volgen.

 

De onderwerpen die behandeld zullen worden zijn de volgende:

  • Bijeenkomst 1: Cybersecurity bedreigingen;
  • Bijeenkomst 2: Cybersecurity governance;
  • Bijeenkomst 3: Cybersecurity incidenten en verstrekking van gegevens aan overheid;
  • Bijeenkomst 4: Cybercrime hygiëne
  • Bijeenkomst 5: Daders en slachtoffers van cybercrime;
  • Bijeenkomst 6: Verdieping criminaliteitsvormen en bestrijdingsstrategie;
  • Bijeenkomst 7: EU en cybercrime;
  • Bijeenkomst 8: Toekomstperspectief.

Hoofddocenten

  • prof. mr. dr. ir. B.HM. Custers, hoogleraar Law and Data Science en afdelingshoofd van eLaw, centrum voor recht en digitale technologie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden;
  • prof. mr. dr. B.W. Schermer, Chief Knowledge Officer Considerati en hoogleraar Privacy & Cybercrime bij eLaw, centrum voor recht en digitale technologie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden;
  • prof. mr. dr. J.J. Oerlemans, bijzonder hoogleraar Inlichtingen en Recht, Universiteit Utrecht.

Leerdoelen
Na het volgen van deze leergang heeft de deelnemer:

  • De benodigde kennis van de verschillende bedreigingen op het gebied van cybercrime en cybersecurity;
  • Kennis en inzicht over de aanliggende wettelijke kaders en governance-modellen;
  • Handelingsperspectief over wat te doen als er een incident plaatsvindt.

Doelgroep
De leergang is bedoeld voor overheidsjuristen, beleidsmedewerkers en medewerkers van bedrijven en verzekeraars, advocaten, politie, rechters, officieren van justitie, andere toezicht- en opsporingsinstanties die in de toekomst waarschijnlijk met cybersecurity-incidenten te maken krijgen.

Niveau
De deelnemers hebben minstens een jaar ervaring in het betreffende vakgebied.

Examen, NOvA-punten en huiswerkopdrachten
De specialisatieopleiding kent géén verplichte huiswerkopdrachten. Hierdoor is de opleiding uitstekend te combineren met een drukke praktijk.

De leergang is geaccrediteerd met 40 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’).

Studiebelasting en voorbereidingstijd
De leergang bestaat uit 8 bijeenkomsten van 5 uur (exclusief pauzes en lunch). Zie voor meer informatie de tab “programma”.

Aantal cursisten en wachtlijstbeleid
Om het interactieve karakter van de specialisatieopleiding te waarborgen kunnen maximaal 30 cursisten deelnemen. Wij adviseren u daarom tijdig aan te melden.

Mogelijkheden onderwijs op afstand
Kunt u, wegens omstandigheden, niet aanwezig zijn bij de bijeenkomsten op locatie? Geen probleem! Wij zorgen voor een live verbinding met de cursuslocatie. Zo kunt u vanuit huis live deelnemen aan de opleiding. Ook kunt u vragen stellen aan de docent(en). U kunt de link om op afstand deel te nemen, vinden in de digitale leeromgeving.

Hiernaast zullen de bijeenkomsten worden opgenomen. Wij streven om de opname na één werkweek beschikbaar te stellen in de digitale leeromgeving. U kunt de bijeenkomst terugkijken op een moment dat u uitkomt.

Inclusief het Basisboek cybercriminaliteit
Deelnemers ontvangen tijdens de eerste lesdag een exemplaar van het Basisboek cybercriminaliteit: een criminologisch overzicht voor studie en praktijk, van W. van der Wagen, J.J. Oerlemans en M. Weulen Kranenbarg.

 

Voor de eerste en vijfde bijeenkomst zullen hier enkele hoofdstukken uit voorgeschreven worden. Deze worden ook digitaal aan u beschikbaar gesteld in de leeromgeving waar u na inschrijving toegang toe krijgt.