Keywords:
Security, Education Market, Security Domain, Defense
Edu type:
Formal education
Location:
Almere (Buiten)
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/08/2024
Study Load:
3360 hrs
Duration:
2 years
More information

Description:

Is dit beroep iets voor jou?

Wil je bij Defensie werken als militair? Kies dan voor één van onze VeVa-opleidingen. 
Tijdens deze opleiding leer je alles over beveiligingswerk, hulpverlening en gevechtstaken. Als militair kun jij je eigen weg vinden in verschillende terreinen. Jij weet wat je moet doen in noodsituaties en hoe je militaire beveiligingstaken uitvoert. 
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Veiligheid & Vakmanschap niveau 3 Grondoptreden is een BOL-opleiding. Je krijgt 2,5 jaar lang les en praktijk. Je gaat 5 dagen per week naar school. Naast Nederlands, Engels en Rekenen werk je aan je persoonlijke vorming, conditie, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsbesef, zelfstandigheid en beroepshouding. Een van de belangrijkste onderdelen die je gaat leren is leidinggeven.  Je leert je te oriënteren met behulp van kaart en kompas, het aansturen van de manschappen en opdrachten uitdelen tijdens een Checkpoint, Base, sociale patrouille, enz.  
 
Na 3 weken les op school ga je een hele week stagelopen bij Defensie. Daar krijg je militaire trainingen en hier kom je in aanraking met verschillende onderdelen van Defensie. Tijdens deze stage verblijf je intern op een militaire basis of verblijf je in een bos onder slechts een poncho, natuurlijk wel met een slaapzak. Tijdens je opleiding maak je kennis met de Luchtmobiele brigade en de Pantserinfanterie. Dit is een goede start voor elke baan binnen Defensie. Na het behalen van het VeVa-diploma hebt je een baangarantie bij defensie mits je voldoet aan hun aanstellingseisen.  Met je diploma Veiligheid & Vakmanschap 3 Grondoptreden kun je een interne opleiding doen bij Defensie. Wil je daar meer over weten? Kijk dan eens op veiligheid en vakmanschap.

Selectie en keuring 
In het laatste halfjaar van je opleiding ga je begeleid solliciteren. Het is dan handig om te weten waar je op afgekeurd kunt worden bij defensie. Dit voorkomt teleurstellingen aan het einde van je opleiding. Tijdens de intakeprocedure op school zal ernaar worden gevraagd. Meer info: werkenbijdefensie.nl/selectie-en-keuring

Tegemoetkoming kosten burgerrijbewijs
Elke VeVa-leerling die uiteindelijk zijn opleiding bij defensie haalt krijgt maximaal € 2000 vergoeding voor het behalen van een rijbewijs. Kijk voor meer informatie op werkenbijdefensie.nl/rijbewijs
 

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Basisvaardigheden voor militairen 
  • Geven van trainingen en instructies 
  • Leidinggeven 
  • In actie komen bij incidenten en noodgevallen 
  • Beveiligingswerk doen 
  • Werken met radar 
  • Controleren en onderhouden van communicatiemiddelen

Waar kun je gaan werken?

  • Bij alle eenheden van Defensie