Keywords:
Security, Education Market
Edu type:
Formal education
Location:
Multiple locations
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Start date:
01/09/2024
Study Load:
5040 hrs
Duration:
3 years
More information

Description:

Wat ga je leren?

Als Handhaver Toezicht en Veiligheid leer je alles over wetten en regels in Nederland. Zo kan jij straks toezien op de orde en veiligheid in de buurt. Je leert samenwerken met de politie, de brandweer en de ambulance. En je behaalt het BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) diploma.

 

De juiste beroepshouding is erg belangrijk voor deze opleiding. Als Handhaver Toezicht en Veiligheid ben je een doorzetter, want je geeft niet snel op. Je bent sportief, wat betekent dat je goed voor je lichaam zorgt en voldoende conditie hebt. Je weet mensen aan elkaar te verbinden, dit doe je mede door je goede communicatieskills. En je bent stressbestendig, wat inhoudt dat je in stressvolle situaties logisch blijft nadenken. Het is belangrijk dat je dit al deels in je hebt, maar we werken er tijdens de opleiding natuurlijk ook aan.

 

Het eerste jaar
Het eerste jaar van de opleiding begint met theorie. Onder begeleiding van je docent ga je samen met klasgenoten aan de slag met theoretische kennis. Een voorbeeld hiervan is het vak Recht. Tijdens dit vak verdiep je je in de wetten en regelgeving. Na de lessen zul je regelmatig nog zelfstandig aan de slag gaan met opdrachten. Gedurende het jaar ga je meer in de praktijk trainen. We sturen je niet gelijk de straat op om aan de slag te gaan, je oefent eerst in simulaties. In die simulaties zet je jouw opgedane theoretische kennis en vaardigheden om in de praktijk.

 

In het eerste jaar loop je ook tien weken stage. De stage loop je bij Handhaving en in het Openbaar Vervoer. Dit is een uitstekende voorbereiding op jouw toekomstige beroep. Je leert hoe je iemand moet aanspreken die de regels overtreedt, zoals fout parkeren of zonder te betalen in de tram reizen. Wanneer nodig, weet jij de brandweer, politie of ambulance op het juiste moment in te schakelen. Bijvoorbeeld bij een uit de hand gelopen ruzie op straat of wanneer jij als eerste ter plaatse bent bij een aanrijding. Een van de belangrijkste dingen die jij leert is communiceren. Door jouw rustige houding en goede uitleg, kun je namelijk een hoop situaties oplossen. Je krijgt competentiegericht onderwijs. Hierbij staat het uitvoeren van opdrachten in de beroepsomgeving centraal. Het gaat tijdens deze opleiding om een combinatie van kennis, vaardigheden en houding. Goede begeleiding is daarbij erg belangrijk, de klassen bestaan daarom uit maximaal 20 studenten.

 

Vakken en keuzedelen
Per studiejaar loop je tien weken stage. De overige weken volg je vakken, zowel theorie als praktijk. Je krijgt te maken met de volgende vakken:

  • Nederlands: hier leer je o.a. een proces verbaal opmaken
  • Engels: hier leer je o.a. hoe je een toerist op straat netjes aanspreekt
  • Rekenen: hier gaat het om de basis rekenvaardigheden
  • Loopbaan en Burgerschap: hier leer je o.a. hoe je omgaat met diversiteit
  • Recht (BOA): hier leer je over regels, bevoegdheden, strafrecht, strafvordering en bijzondere wetten en behaal je je BOA-diploma.
  • Communicatie: hier leer je hoe je mensen aanspreekt door middel van verschillende gesprekstechnieken
  • Praktijktraining: in de simulatie de praktijk nabootsen
  • Houding en Weerbaarheid: hier leer je hoe je jezelf weerbaar maakt op straat
  • Sport: hier werk je aan je kracht, coördinatie en conditie
  • RTGB (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Boa): hier leer je meer over het gebruik van geweldsmiddelen en voorbereiding op eventuele doorstroming naar de politie
  • Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO): Hier leer je hoe je levensreddende handelingen moet uitvoeren.

Een week bij de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid bestaat uit een volledige werkweek. Dit betekent dat je soms ook in het weekend en ’s avonds werkt. Voorbeelden waar je werkt zijn Handhaving, Openbaar Vervoer of Staatsbosbeheer.

 

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding staat sinds 2017 als TOP-opleiding in de mbo keuzegids. Daarnaast leer je als student van een enthousiast, bevlogen en gespecialiseerd docententeam. We hebben een nauwe samenwerking met de beroepspraktijk, zoals Handhaving en de politie, wat doorstromen mogelijk maakt. En het is een beroep met voldoende uitzicht op een baan, dus na het behalen van je diploma kan je gelijk aan de slag!

 

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
Aanvullende instroomactiviteiten
Naast het individuele studiekeuzegesprek (direct na inschrijving) zullen er gedurende het jaar een aantal bindingsmomenten plaatsvinden. Het doel hiervan is om te kijken of je echt voor de juiste opleiding hebt gekozen. Tevens is het een leuke kennismaking met je toekomstige medestudenten en docenten. Je bent verplicht om aan deze activiteiten deel te nemen.
 
Tijdens deze momenten komen onderstaande onderwerpen aan bod:
 
Sport
Bij dit onderdeel komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.
 
Rollenspel
Bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.
 
Gesprek
Bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.
 
Kleding
Bij dit onderdeel ga je het uniform passen.
 

Over jou

  •  Je beschikt over voldoende kracht, conditie en coördinatie
  •  Je kunt goed samenwerken
  •  Je bent flexibel, besluitvaardig, stressbestendig, integer en tolerant
  •  Je beschikt over communicatieve eigenschappen en een goede motivatie

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid gedurende 2 jaar en behaalt jouw niveau 3 diploma. Hierna stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk. Je bent dan Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en werkt bij de overheid of semioverheid. Je belangrijkste eigenschap is goed kunnen communiceren. Door jouw houding wordt tegenwerkend gedrag omgezet in meewerkend gedrag. Het doel van je werk is om de leefbaarheid en veiligheid op straat te vergroten.

 

Als BOA merk je risico’s voortijd op en neem je de juiste maatregelen. Dit doe je doordat je controleert en surveilleert. Zo voorkom je dat er vervelende dingen gebeuren. Je kunt preventieve adviezen geven over bijvoorbeeld woninginbraak en zakkenrollerij. Je handelt als er een ongewenste gebeurtenis plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld bij het vaststellen van strafbare feiten. Daarbij blijf je altijd professioneel en zakelijk. Je hebt verdergaande bevoegdheden, zoals staande houden en het in beslag nemen van goederen. Je bent bevoegd om bekeuringen uit te schrijven. Daarvoor stel je soms een proces verbaal op. Daarnaast ben je dienstverlenend en help je mensen waar nodig. Dat is bijvoorbeeld bij een ongeval, maar ook wanneer mensen jou om de weg vragen.