Zoekwoorden:
Security, Education Market
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Meerdere locaties
Opleiding:
MBO-3 (EQF 3)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
3500 uur
Duur:
2 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Wat ga je leren?
Als Handhaver Toezicht en Veiligheid leer je alles over wetten en regels in Nederland. Zo kan jij straks toezien op de orde en veiligheid in de buurt. Je leert samenwerken met de politie, de brandweer en de ambulance. En je behaalt het BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) diploma.

 

Tijdens de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid krijg je eerst veel theorie. Je moet namelijk je bevoegdheden al kennen op het moment dat je op stage gaat. De stage loop je bij Handhaving en in het Openbaar Vervoer. Dit is een uitstekende voorbereiding op jouw toekomstige beroep. Je leert hoe je iemand moet aanspreken die de regels overtreedt, zoals verkeerd parkeren of zonder te betalen in de tram reizen. Wanneer nodig, weet jij de brandweer, politie of ambulance op het juiste moment in te schakelen. Bijvoorbeeld bij een uit de hand ruzie op straat of wanneer jij als eerste ter plaatse bent bij een aanrijding. Een van de belangrijkste dingen die jij leert is communiceren. Door jouw rustige houding en goede uitleg, kun je namelijk een hoop situaties oplossen. Je krijgt competentiegericht onderwijs. Hierbij staat het uitvoeren van opdrachten in de beroepsomgeving centraal. Het gaat tijdens deze opleiding om een combinatie van kennis, vaardigheden en houding.

 

 

Over jou
- Je beschikt over voldoende kracht, conditie en coördinatie
- Je kunt goed samenwerken
- Je bent flexibel, besluitvaardig, stressbestendig, integer en tolerant
- Je beschikt over communicatieve eigenschappen en een goede motivatie

 

 

In de praktijk
Je volgt de BOL-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid gedurende 2 jaar en behaalt jouw niveau 3 diploma. Hierna stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk. Je bent dan Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en werkt bij de overheid of semioverheid. Je belangrijkste eigenschap is goed kunnen communiceren. Door jouw houding wordt tegenwerkend gedrag omgezet in meewerkend gedrag. Het doel van je werk is om de leefbaarheid en veiligheid op straat te vergroten.

 

Als BOA merk je risico’s voortijd op en neem je de juiste maatregelen. Dit doe je doordat je controleert en surveilleert. Zo voorkom je dat er vervelende dingen gebeuren. Je kunt preventieve adviezen geven over bijvoorbeeld woninginbraak en zakkenrollerij. Je handelt als er een ongewenste gebeurtenis plaatsvindt. Dat is bijvoorbeeld bij het vaststellen van strafbare feiten. Daarbij blijf je altijd professioneel en zakelijk. Je hebt verdergaande bevoegdheden, zoals staande houden en het in beslag nemen van goederen. Je bent bevoegd om bekeuringen uit te schrijven. Daarvoor stel je soms een proces verbaal op. Daarnaast ben je dienstverlenend en help je mensen waar nodig. Dat is bijvoorbeeld bij een ongeval, maar ook wanneer mensen jou om de weg vragen.