Beschrijving

Als Handhaver, Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) is het jouw taak om de rechtsstaat te handhaven en de vrede te bewaren in een wijk of tijdens een evenement. In sommige situaties mag je boetes geven aan degenen die zich misdragen. Met dit profiel kan je uiteindelijk doorwerken naar de politie of aan de slag gaan in de privésfeer. Er zijn een aantal opleidingsmogelijkheden beschikbaar. Om Handhaver te worden moet je eerst een opleiding op mbo-niveau volgen

 

Note: the description in this job profile is based on the report ‘Beroepenradar Safety & Security’ and the sources listed below. The content is not static but dynamic and subject to change and suggestions. Except from an English introductory summary, the job profile is compiled in Dutch because it describes a role within the Dutch Safety and Security domain.

 

Alternatieve benamingen:

  • Handhaver Toezicht en Veiligheid + Politie (HTV-P)
  • Surveillant
  • Medewerker Toezicht en Veiligheid
  • Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)

 

Functieomschrijving

Als Handhaver ben je verantwoordelijk voor het toezien op de orde en veiligheid, het informeren en verwijzen van publiek en je biedt ondersteuning bij projecten en (gemeentelijke) evenementen. Je treedt op als je een overtreding ziet en in sommige situaties deel je een boete uit. Je werkveld is breed en betrekt zich tot gebouwen, terreinen, openbare ruimtes, of evenementen. Met dit profiel kun je gaan werken bij de gemeente, private sector of de politie. 

 

Competenties, kennis en vaardigheden

  • Je straalt rust en evenwicht uit om escalaties te voorkomen
  • Je bent je bewust van de grenzen van je functie
  • Je bent op de hoogte van de rechtshandhaving en kunt dit uitleggen aan het publiek

 

Eisen

Om Handhaver te worden moet je eerst een opleiding op mbo-niveau volgen. Dit kan de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (+Politie) zijn, Medewerker Toezicht en Veiligheid maar ook de politieopleiding tot surveillant. De toelatingseisen zijn per onderwijsinstelling verschillend. Wél geldt dat je bij allemaal tenminste in bezit bent van een middelbaar vmbo-diploma.  

 

Professionele ontwikkeling

Afhankelijk van je vooropleiding, kun je een interne opleiding volgen aan de Politieacademie tot politieagent, mits je de juiste vaardigheden bezit. Hiervoor is een selectieprocedure wel noodzakelijk. 

 

Bronverwijzingen

Bijpassende opleidingen voor Handhaver, Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)