Zoekwoorden:
Security, Education Market
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Arnhem
Opleiding:
MBO-3 (EQF 3)
Start datum:
01/09/2022
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De BOL-opleiding Handhaver toezicht en veiligheid is een twee- tot driejarige opleiding. De opleiding is vernieuwd en aangepast aan de wensen en eisen die de regionale werkgevers stellen. Ook is de opleiding geactualiseerd met 3 keuzedelen. Hiermee kun je je kennis verbreden, verdiepen of zorgen dat je voldoet als je wilt doorstromen naar de Politie of de Marechaussee. Als je deze behaalt worden deze vermeld op je diploma. 

 

Het eerste jaar krijg je veel theorie aangeboden (vooral wet- en regelgeving), gecombineerd met praktijklessen binnen en buiten de school. Daarnaast loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In het eerste leerjaar werk je aan je beroepshouding en je communicatieve vaardigheden. Dit gebeurt op basis van projecten die je uitvoert samen met politie, Vitesse, de brandweer, Connexxion, winkelcentra, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), Gemeente Arnhem en verschillende sportorganisaties. Je behaalt aanvullend meerdere certificaten waaronder: BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) RTGB (Regeling Toetsing Geweldsbeheersing), Verkeersregelaar, levensreddend handelen (EHBO). Vanaf de eerste lesdag draag je op school een uniform. Zowel in het eerste als het tweede leerjaar is er een stageperiode. Deze stageperiode wordt ingevuld bij een gemeente en/of Connexxion.

 

 

Dit kun je doen na je studie

Wil je bijdragen aan de orde en veiligheid in Nederland? Ben je integer, betrouwbaar, sta je stevig in je schoenen en beschik je over sterke communicatieve vaardigheden? Dan is de opleiding Handhaver wellicht iets voor jou. Als Handhaver toezicht en veiligheid ben je in dienst van een gemeente, provincie (bijvoorbeeld waterschappen), openbaar vervoer (bijvoorbeeld bij Connexxion), een door de gemeente of provincie ingestelde organisatie voor stadstoezicht.

 

Je bent verantwoordelijk voor het toezien op de openbare orde in het publieke domein (op straat en in de wijk). Hiervoor ben je veel buiten bezig met het toezicht houden op de openbare orde. Je loopt of fietst hiervoor rond in de wijk. Je ziet toe op onregelmatigheden zoals verkeerd parkeren, drankgebruik op straat, vernielingen, overlastgevend gedrag (bijvoorbeeld hangjongeren). Je treedt op tegen crimineel gedrag, de wet wordt overtreden. Je bent de extra ogen en oren voor de politie op straat en in de wijk. Je werkt in het kader van veiligheid met hen samen. Het grootste deel van je werk ben je dienstverlenend bezig en geef je informatie aan wijkbewoners en ondernemers in een gemeente. Waar nodig mag je mensen bekeuren als zij de regels van een gemeente overtreden of in het Openbaar Vervoer.

 

Als Handhaver toezicht en veiligheid ga je naast je dagelijkse werkzaamheden ook ondersteunen bij evenementen, zoals sportevenementen, popconcerten en andere festiviteiten. Als Handhaver toezicht en veiligheid werk je voornamelijk op straat, in publieke ruimtes, of vanuit een meldkamer met cameratoezicht. Je surveilleert in uniform op plaatsen en tijden wanneer dat wenselijk is. Dat houdt dus in dat je ook in onregelmatige diensten werkt en op tijden dat anderen wellicht vrij zijn.