Zoekwoorden:
Security, Education Market, Security Domain, Urban Security
Edu type:
Formele educatie
Locatie:
Almere (Buiten)
Opleiding:
MBO-3 (EQF 3)
Start datum:
01/08/2024
Studielast:
5040 uur
Duur:
3 jaar
Meer informatie

Beschrijving:

Is dit beroep iets voor jou?

Werk jij graag mee aan de veiligheid in onze samenleving? Ben je alert en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Ga je gemakkelijk met mensen om en heb jij geen moeite met onregelmatige werktijden? Dan is de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HVT) echt iets voor jou!

Als Handhaver Toezicht en Veiligheid heb je een afwisselende baan. waarbij je veel buiten bent. Het kan natuurlijk ook zijn dat je voor een vervoersbedrijf werkt. Omdat je herkenbaar bent aan je uniform, ben je vaak het aanspreekpunt voor mensen die hulp nodig hebben. Dat je een vriendelijke houding hebt is dan ook een must. Daarnaast houd je alles in de gaten. Je controleert vergunningen en in sommige situaties deel je een bekeuring uit, we noemen dat sanctionerend optreden. De ontwikkelingen in de samenleving en de veiligheidssector zorgen ervoor dat handhavers steeds vaker samenwerken met de politie. Met je HTV-diploma op zak kun je verder studeren aan de Politieacademie.

Enthousiast geworden? Lees dan snel verder hoe je met ons de weg naar Handhaver Toezicht en Veiligheid kunt bewandelen.
 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (HTV) is een driejarige BOL-opleiding. Dat wil zeggen dat je zo’n 70% theorie en 30% praktijk krijgt op niveau 3.

In het eerste jaar leer je de basis en in het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kunt daarbij kiezen tussen drie profielen: Openbare ruimte, Openbaar vervoer en Generieke opsporing. Ten slotte word je in het derde jaar klaargestoomd om als beroepsbeoefenaar de arbeidsmarkt op te gaan.

Tijdens de theorielessen leer je wat je wel en niet mag en kan als handhaver. Je past deze bevoegdheden toe in simulaties en praktijksituaties. Je doet bijvoorbeeld praktijkervaring op bij allerlei evenementen en buitenschoolse leeractiviteiten in en rond Almere. Daarnaast loop je stage bij organisaties die handhavers in dienst hebben. Denk bijvoorbeeld aan vervoersbedrijven, de politie of aan Stadstoezicht en Handhaving Almere. Houd er rekening mee dat er voor deze opleiding een bepaalde mate van flexibiliteit vereist is. Veel bedrijven die een handhaver nodig hebben zijn namelijk 7 dagen per week, soms zelfs 24 uur per dag, actief. Onregelmatige werktijden horen er dus bij als je in deze branche werkt.  
 

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Recht- en wetkennis en de kaders waarbinnen je mag handelen
  • Gespreks- en benaderingstechnieken
  • Sanctionerend optreden
  • Verlenen van Eerste Hulp (EHBO)
  • Dienstverlening en handelen bij calamiteiten
  • Aanhouding en zelfverdedigingstechnieken
  • Publieke veiligheid
  • RTGB (Regeling Toetsing GeweldsBeheersing)
  • De basisvakken Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap

Waar kun je gaan werken?

  • Bij de gemeente als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA)
  • Bij vervoersbedrijven, zoals Keolis of de NS, als BOA
  • Bij de politie, na een vervolgopleiding aan de politieacademie
  • Bij Staatsbosbeheer, waterschappen, omgevingsdiensten en andere organisaties die BOA’s in dienst hebben