Keywords:
Social work, domestic violence, child abuse
Type:
Permanent employment
Location:
The Hague
Education:
Bachelor (EQF 6), Master (EQF 7)
Published:
26/07/2018
Status:
Open
Apply before:
30/09/2018
Hours p/wk:
36

Description:

Zorg jij als maatschappelijk werker voor een veilig thuis, in de stad en in de regio voor iedere burger? Lees dan snel verder!

Wat ga je doen?
Als maatschappelijk werker is jouw belangrijkste taak het geven van advies en ondersteuning, het toeleiden naar hulp en het doen van onderzoek in situaties waarin huiselijk geweld en/of kindermishandeling aan de orde is of wanneer er vermoedens van zijn.

 

Naast onderzoek is een ander specifiek onderdeel bij Veilig Thuis de telefoondienst. Het leuke aan de telefoondienst is het voeren van zeer uiteenlopende gesprekken met grotendeels mensen (bijvoorbeeld particulieren, hulpverleners, scholen) die zelf graag advies of hulp willen. Dit maakt dat de gesprekken vaak positief zijn en mensen zich gehoord en in hun kracht gezet voelen. Voor het werken in de telefoondienst is het een pre om voldoende kennis te hebben van de sociale kaart in Haaglanden. We zijn dan ook op zoek naar mensen die goed in staat zijn in korte tijd goed te luisteren naar wat de adviesvrager/melder nodig heeft om gezamenlijk tot de juiste vervolgstap te komen.

Een verhaal uit de praktijk
Maandagochtend kom ik binnen en pak een melding op die zojuist is binnengekomen.
Door de politie is gemeld dat er in een gezin met twee kinderen sprake is geweest van huiselijk geweld. Verklaring hierbij, zo meldt de politie, is dat deze ruzie een opeenstapeling van spanningen is tussen de ouders vanwege de zorgen die moeder heeft over oma (moederszijde). Ik bel de ouders op om langs te komen voor een huisbezoek; ze willen dat ik zo snel mogelijk kom.

’s Middags ga ik samen met een collega op huisbezoek bij de ouders. We voeren een openhartig gesprek over de spanningen tussen de ouders, de ruzies die ze hebben waar ook de kinderen getuigen van zijn. Dit maakt de ouders verdrietig. De reden van de spanningen is dat oma op haar 90-jarige leeftijd volgens moeder financieel uitgebuit en geïsoleerd wordt van iedereen. Aan het einde van het gesprek met de ouders maken we veiligheidsafspraken waarbij we afspreken wat zij zullen doen als de spanningen in huis toenemen. Ook spreken we af dat ik verder zal gaan met de melding over het huiselijk geweld en mijn collega de zorgen rondom oma zal oppakken.

 

In een paar weken tijd heb ik met de kinderen gesproken en met alle betrokken professionals; school, huisarts en kinderopvang. De kinderen geven aan dat papa en mama heel lief zijn, maar dat ze wensen dat er geen ruzies meer zijn. Het gesprek met de kinderen doe ik aan de hand van het tekenen van de drie huizen; het huis van de zorgen, de leuke dingen en de dromen. Ondertussen is mijn collega bezig geweest met gesprekken bij oma en al snel wordt duidelijk dat de spanningen tussen de ouders vanwege zorgen over oma terecht zijn. Mijn collega zorgt ervoor dat oma niet meer door een familielid, maar door een onafhankelijke partij de juiste hulp krijgt die zij nodig heeft.

Ik heb een afsluitend gesprek met de ouders, waarin we alle ontwikkelingen van de afgelopen maanden met elkaar doorspreken. De ouders worden emotioneel bij het zien van de tekeningen die de kinderen hebben gemaakt, pijnlijk om te horen en te zien dat de kinderen zoveel last hebben (gehad) van de ruzies tussen papa en mama.

 

We adviseren hulpverlening voor de kinderen, waarin ze met leeftijdsgenootjes samen kunnen praten over wat ze hebben meegemaakt en over drie en over twaalf maanden spreek ik weer met de ouders. De hulpverlening is nu aan zet. Na 3 maanden bel ik de moeder, ze geeft aan hoe goed het met de kinderen gaat en ook met de ouders. De spanningen zijn weg, het gaat goed met oma en het is voor de kinderen, voor de ouders en voor oma weer veilig thuis.

 

Het team
Gemeenschappelijke Regeling GGD & VT Haaglanden
Met ingang van 1 januari 2018 is de uitvoeringsorganisatie Veilig Thuis Haaglanden als aparte Productgroep onderdeel van de dienst Onderwijs Cultuur en Welzijn (OCW) van de gemeente Den Haag. Onder bestuurlijke aansturing van de GR GGD en VT Haaglanden vormt de uitvoeringsorganisatie Veilig Thuis Haaglanden het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, voor zowel professionals als alle betrokken burgers (van -0 tot 100+) binnen de regio Haaglanden. Uitgangspunt daarbij is dat opgroeien en leven vanuit een veilig thuis ruimte geeft aan burgers om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving en keuzes te kunnen maken die bij hen passen.

De regio Haaglanden omvat de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg,Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.


Wat bieden wij?
Je krijgt de kans om jouw volle potentieel aan kennis en ervaring in te zetten om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een veilige leefomgeving waar geen huiselijk geweld en kindermishandeling plaats vindt. Je kunt echt verschil maken. Verder bieden wij:
-een vaste aanstelling
-salarisschaal 9, met een minimaal salaris van €2.591 maximaal salaris van €3.805 bruto
(op basis van een 36-urige werkweek)
-een 36-urige werkweek
-een goed pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opname in het ABP-pensioenfonds,
 een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering
-de mogelijkheid om je secundaire arbeidsvoorwaarden te bepalen via een Individueel
  Keuzebudget (IKB)

Wat vragen wij?
Omdat er veel partijen betrokken zijn bij de thema’s huiselijk geweld en kindermishandeling, breng je om te beginnen een goed vermogen tot samenwerking mee. Dat blijkt vooral als je te maken krijgt met uiteenlopende belangen. Omdat je constant zult schakelen en prioriteren beschik je over een flexibele, maar oplossingsgerichte instelling. Je bent in staat om outreachend, confronterend en protocollair te werken. Daarnaast beschik je over;
-een afgeronde HBO opleiding, bij voorkeur MWD, SPH of vergelijkbare opleiding

-een registratie in de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ ) is vereist bij aanvang van de werkzaamheden.
-minimaal 3 jaar werkervaring in een vergelijkbare functie
-ervaring met en kennis van geweld in afhankelijkheidsrelaties
-de bereidheid tot deelname aan de telefonische 24-uurs bereikbaarheidsdienst

Competenties
Mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, klantgericht, analytisch, stressbestendig, aanpassingsvermogen, open en constructieve werkhouding

Meer weten?
Contactpersoon sollicitatieprocedure en vacature-informatie:
Xander Scholte, bereikbaar per e-mail, x.scholte@veiligthuishaaglanden.nl


Extra informatie
-wij zijn op zoek naar meerdere nieuwe collega’s

-De vacature is doorlopend, elke 15e van de maand zullen de binnengekomen brieven worden
 gelezen en ontvangt de sollicitant een terugkoppeling
-de vacature is gelijktijdig intern als extern gepubliceerd
-let wel: je krijgt in eerste instantie een tijdelijke aanstelling op proef van 12 maanden
 aangeboden (tenzij je bij de gemeente Den Haag in vaste dienst bent aangesteld of in
 verband met de ketenbepaling). Bij goed functioneren is er een mogelijkheid op verlenging
 of vast dienstverband.