De medewerkers bij het Informatieknooppunt Domein Bewaken en Beveiligen (IK DBB) bewaken niet zelf. Wat doen zij wel? Zij werken achter de schermen aan andermans vrijheid; veelal leden van het Koninklijk Huis, diplomaten, maar ook journalisten en politici. Zie jij het als een uitdaging om met intelligence een bijdrage te leveren aan de veiligheid van deze prominenten en het verder ontwikkelen van het Team Dreigingsinformatie (TDI)? Solliciteer dan op deze interessante vacature!
Wat ga je doen?
Nederland is de afgelopen jaren geconfronteerd met buitengewoon heftige (criminele) incidenten, die een bedreiging vormen voor de voortgang van onze democratie. Denk aan de liquidatie van de broer van een kroongetuige en de moordaanslagen op advocaat Wiersum en misdaadjournalist Peter R. de Vries. Daarnaast heeft het IK DBB steeds vaker te maken met de toegenomen dreigingen gericht tegen bewindspersonen. Deze dreigingen ontstaan bijvoorbeeld door maatschappelijke onrust als gevolg van actuele thema’s, denk aan COVID-19 en de stikstofproblematiek. De politietaak op het gebied van bewaken en beveiligen ontwikkelt zich dan ook in rap tempo.
Het Team Dreigingsinformatie levert gevraagd en ongevraagd (veiligheids)informatie voor de voorbereiding en uitvoering van persoonsbeveiliging. Zo kunnen persoonsbeveiligers van de DKDB (Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging) dagelijks met de juiste en meest recente informatie hun opdracht uitvoeren. De dreigingsinformatie heeft betrekking op potentiële dreigingen (risico’s) in de richting van personen of objecten. Namens de politie levert het TDI ook een bijdrage aan het dreigingsbeeld voor de nationale evenementen van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het dreigingsbeeld is de basis op grond waarvan het NCTV maatregelen neemt. In politiesystemen en open bronnen zoek je met benodigde tools deze informatie tot de bodem uit. Deze input is een waardevolle toevoeging voor de dreigingsinschattingen en analyses die bij het Informatieknooppunt Domein Bewaken en Beveiligen worden opgemaakt.
Als senior intelligence:
Je werkt nauw samen met collega’s van het Team Dreigingsmanagement (TDM), dat zich richt op Potentieel Gewelddadige Eenlingen (PGE’s) die een (potentiële) dreiging vormen ten opzichte van personen of objecten binnen het Rijksdomein.
Waar ga je werken?
Het IK DBB valt onder de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) en bestaat uit het Team Dreigingsinformatie (TDI) en Team Dreigingsmanagement (TDM). Het werk van het IK DBB richt zich voornamelijk op het Rijksdomein, denk aan het Koninklijk Huis en diplomaten. Daarnaast is het IK DBB verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden die voortvloeien uit het stelsel Bewaken & Beveiligen. Hierbij behoren ook de taken die voortkomen uit het programmaplan “Aanpak Potentieel Gewelddadige Eenlingen” (PGE’s).
Het TDI, waar jij misschien wel gaat werken, kenmerkt zich door een unieke samenstelling van open source intelligence (OSINT) experts, informatiemedewerkers, dreigingsinschatters en analisten. Het is een team van experts met een berg aan kennis, werkervaring en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast is er ook ruimte voor humor.
Werken bij TDI betekent dat je:
Wie ben jij?
Analytisch ben je ijzersterk; speuren, uitzoeken en onderzoeken is jouw tweede natuur. Uiteraard blijf jij daarbij nauwkeurig en secuur werken. Je bent nieuwsgierig, een doorbijter en resultaatgericht. Je doorziet gevraagd en ongevraagd waar de informatiebehoefte ligt en speelt hierop in. Met je communicatieve vaardigheden overtuig je collega’s, neem je hen mee en je vindt het leuk om je kennis en vaardigheden over te dragen. Door je gedrevenheid en enthousiasme draag je bij aan een positieve werksfeer. Verder ben je een netwerker die de samenwerking zoekt met de regionale eenheden en samenwerkingspartners; intern én extern. Je gaat discreet om met vertrouwelijke informatie. Je bent iemand die zich graag wil blijven ontwikkelen. Die mogelijkheid biedt het IK DBB je ook.
De snel veranderende criminaliteit en de manier waarop die moet worden bestreden, maakt de noodzaak tot verandering Binnen het Domein Bewaken en Beveiligen urgent. Werken bij het IK DBB betekent dus werken in een veranderende uitdagende omgeving. We vragen dan ook enige mate van flexibiliteit en veranderbereidheid van onze (nieuwe) collega’s.
Daarnaast vragen wij:
Wat wij bieden
De standplaats is Den Haag. Er is ruimte voor meerdere fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.
Als je nog niet executief generiek of specifiek bent volg je afhankelijk van je achtergrond aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen.
Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.
Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:
De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is senior intelligence.