Keywords:
Forensics
Type:
Permanent employment
Location:
Groningen
Education:
Associate degree (EQF 5)
Published:
11/07/2022
Status:
Open
Apply before:
28/07/2022
Hours p/wk:
36

Description:

Team Forensische Opsporing van de Eenheid Amsterdam zoekt een verkeersongevallenanalist op het gebied van verkeersdelicten en -incidenten. Wil jij de onderste steen boven krijgen en til je met jouw kennis en kunde de kwaliteit van de forensische bewijsvoering naar een hoger plan? Ben je daarnaast iemand die graag expertise overdraagt aan collega’s? Kom dan ons team versterken!

 

Wat ga je doen?

Als verkeersongevallenanalist ondersteun je de forensische opsporing door vanuit je specialisatie bij te dragen aan forensische onderzoeken, veelal gericht op verkeersongevallen. Je onderzoekt de oorzaak en toedracht van verkeersongevallen waarbij sprake is van zwaar lichamelijk letsel en/of dodelijke afloop dan wel verkeersongevallen met een (grote) maatschappelijke impact. Je analyseert de snelheid en impact van ernstige verkeersongevallen en delict-gerelateerde menselijke interactie. Dit doe je onder andere door uitvoerige computersimulaties, reconstructies en analyses te maken. Voor deze rol heb je hoogwaardige kennis nodig van technische analyses van het bewegingsverloop van voertuigen (botsinguitloop, banden- en slipsporen), kennis van voertuigdynamica en kennis van het softwareprogramma dat gebruikt wordt (PC Crash). Je draagt zorg voor de kwaliteit van de benodigde gegevens. Aan je collega's draag je kennis over en je stimuleert kwaliteitsverbetering van collega’s. Je ondersteunt en faciliteert tijdens reconstructies collega’s van visualisatie en werkt gezamenlijk toe naar het resultaat.

 

Je onderhoudt contacten met het NFI en andere partners, met de Politieacademie en collega-verkeersongevallenanalisten in het land. Jouw contacten zet je niet alleen in voor de operatie, maar ook in het kader van vakontwikkeling. Je denkt zelf actief mee over vakontwikkeling en innovatie en denkt daarbij over de grenzen van verkeer. Je neemt hiervoor deel aan relevante kwaliteitsnetwerk(en). Je denkt mee over verbeteringen in het werk en schrijft verbetervoorstellen.

 

Waar ga je werken?

Steeds minder bewijskracht wordt gehaald uit klassieke methoden terwijl forensische techniek een prominentere rol krijgt. Specialisten worden daarom zo vroeg mogelijk, aan ‘de voorkant’, bij het werk betrokken mede ten behoeve van de strategiebepaling. Het Team Forensische Opsporing (FO) is onderdeel van de specialistische ondersteuning van Eenheid Amsterdam en richt zich op sporen zoeken, sporen veiligstellen, sporen onderzoeken en het interpreteren van het sporenbeeld en de resultaten van het onderzoek. Ons primaire doel is waarheidsvinding in het onderzoek naar de toedracht van een vermoedelijk strafbaar feit. Ons team is opgedeeld in:

  • 1e lijns-onderzoek op de plaats delict of plaats incident (in het geval van verkeersongevallenanalyse);
  • 2e lijns-vervolgonderzoek aan sporen en sporendragers door onder andere laboranten en experts in eigen laboratoria en (voor) onderzoeksruimtes;

Jij gaat werken in de tweede lijn. De tweede lijn is vergelijkbaar met een binnendienst waar de laboranten en experts het technisch onderzoek doen. Het (vervolg)onderzoek op sporen vindt plaats in de (voor)onderzoeksruimten van de 2e lijn van FO en/of bij externe instanties. Interne specialismen zijn onder andere DNA, dactyloscopie, kras- indruk- en vormsporen (KIV), schoen- en bandensporen, visualisatie, bloedspoorpatronenanalyse (BPA), wapens, munitie en explosieven (WME), bijzondere zoekingen en verdovende middelen. Bovendien vindt een aantal specialismen gerelateerd aan verkeersongevallenanalyse (VOA) in de 2e lijn plaats.

 

Wie ben jij?

Je bent wiskundig goed onderlegd, analytisch sterk en je hebt affiniteit met ICT. Je zorgt dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen binnen het forensisch vakgebied en je weet die kennis te vertalen naar de praktijk. Je hebt de gave om goed te kunnen uitleggen en uitleren. Collega’s motiveer je om te blijven leren en je stimuleert een veilige leeromgeving. Zelf blijf je ook altijd leren en je bent gepassioneerd over alle ontwikkelingen op het gebied van verkeer, reconstructie en verkeersongevallenanalyse. Verder kun je snel schakelen en wanneer nodig je plannen aanpassen.

Verder heb je:

  • een hbo-diploma;
  • bij voorkeur kennis van de forensische opsporingspraktijk;
  • een goed wiskundig en technisch inzicht en affiniteit met het uitvoeren van metingen en berekeningen.

Wat wij bieden

De standplaats is Amsterdam. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.596,- en maximaal € 4.299,- (schaal 9 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof (meer info over verlof, regelingen en mogelijkheden).

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein verkeersongevallenanalyse.

  

Wat verder belangrijk is

  • Een veiligheidsonderzoek P maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
  • Een vakinhoudelijk assessment maakt (mogelijk) deel uit van de selectieprocedure.
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.