Type:
Permanent employment
Location:
Amsterdam
Education:
Associate degree (EQF 5), Bachelor (EQF 6)
Published:
15/03/2023
Status:
Open
Apply before:
29/03/2023
Hours p/wk:
32

Description:

De functie

Amsterdam wil zijn positie als digitale stad verder versterken. Om deze uitdaging succesvol te voltooien bouwen we samen aan een stevig en veilig fundament om digitale diensten te kunnen leveren aan zowel burgers, ondernemers als bezoekers. Zo werken we aan vele ontwikkelingen zoals oplossingen voor een domein en opgaven, generieke voorzieningen, maar ook de implementatie van een cloud- en een data-platform. Om dit te kunnen doen hebben we in 2022 onze expertise op het gebied van informatievoorziening gebundeld en versterkt in een “I-Domein”. Zo is er onder andere een vakgroep openbaarheid en informatiebeheer ingericht, waarin alle adviseurs informatiebeheer met elkaar en andere teams samenwerken. Als lid van deze vakgroep speelt de nieuwe adviseur informatiebeheer een belangrijke rol om te zorgen dat de informatie van de gemeente Amsterdam duurzaam toegankelijk is, zodat informatie openbaar gemaakt kan worden, hergebruikt kan worden, beveiligingsrisico's worden beperkt, persoonsgegevens worden beschermd, het cultureel erfgoed voor latere generaties wordt veiliggesteld, en informatie tijdig vernietigd wordt.  Net als in onze stad zijn in onze vakgroep de verschillende achtergronden en invalshoeken hierbij onze kracht.

Als onze adviseur informatiebeheer ondersteun je de organisatie met goede ideeën voor diensten en producten, waarbij informatiebeheer steeds meer een startpunt is in plaats van het eindpunt. Vanuit jouw expertise signaleer je ook eventuele knelpunten. Dit doe je door gevraagd én ongevraagd te adviseren en door keuzes en consequenties helder te schetsen. Je helpt de genomen besluiten te realiseren door jouw verdere uitwerking naar processen en in applicaties; van eerste schets tot en met de nazorg. Het is afwisselend werk waarbij je met veel verschillende collega's en organisatieonderdelen contact hebt. Bij alles wat je doet houd je een scherp oog voor de stedelijke en wettelijke kaders.

 

Dit doe je op een gemiddelde dag

 • Je behandelt de meer complexe vragen en verzoeken vanuit je cluster of van andere collega’s.

 • Je helpt en ondersteunt proactief onder meer realisatieteams, epic- en product-owners en opgave-cockpits bij het inrichten en realiseren van processen en applicaties (informatiebeheer ‘by design’).

 • Je helpt opgaveteams en directies met het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor het verbeteren van het informatiebeheer, Je vertaalt archiefwet- en regelgeving en andere relevante wetgeving zoals WOO en AVG naar ontwerpprincipes en ontwerpkeuzes.

 • Je stelt migratiestrategieën en vernietigingsprotocollen op en verzorgt de mapping van (meta)datamodellen.

 • Je stelt rapportages op en levert input voor audits, m.b.t. de staat van het informatiebeheer.

 • Je bent een aanjager van innovatieve toepassingen om informatiebeheer te verbeteren en je draagt bij aan verdere professionalisering van het vakgebied, zowel stedelijk als landelijk

Hier ga je aan de slag

We willen een goede werkgever zijn die ervoor zorgt dat alle collega’s zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen collega’s, al die verschillen zorgen voor betere resultaten voor onze organisatie én onze stad. We streven daarbij naar een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!

 

Digitalisering bij gemeente Amsterdam

Bewoners, ondernemers en bezoekers van de stad Amsterdam verwachten een optimaal functionerende stad die aansluit bij de digitale toekomst. Dat betekent dat wij als gemeente moeten blijven innoveren om een steeds sneller transformerende stad gepast te kunnen blijven coördineren en bedienen. Daarom digitaliseert het i-domein, het IT, Innovatie & Data onderdeel van gemeente Amsterdam, de dienstverlening aan de stad in rap tempo. Zodat we een voorbeeldfunctie kunnen uitdragen in het op een veilige, verantwoorde en toekomstbestendige manier omgaan met technologie en informatie voor en in onze stad. Door een vooruitziende blik en inrichting van diensten, vormt de gemeente Amsterdam daarnaast een optimaal solide entiteit die bestand is tegen een toenemende dreiging van buitenaf voor ons digitale netwerk. Digitaliseren betekent hoofdzakelijk dat we fors investeren komende jaren in de hiervoor benodigde kennis en competenties van onze medewerkers, dat we gemeentebrede omscholingstrajecten voor banen van de toekomst organiseren en dat agile werken de norm is in het IT, Innovatie & Data onderdeel. Als jij voor gemeente Amsterdam als werkgever kiest kom je dus terecht in een digitaal zo optimaal mogelijk ingericht organisatieonderdeel, waarin de interne organisatie zo efficiënt mogelijk is ingericht. Werken bij gemeente Amsterdam betekent daardoor leren en kennis delen in een vooruitstrevende organisatie die de digitale maatschappij van nu en in de toekomst succesvol bedient.    

 

Vakgroep Openbaarheid en Informatiebeheer

De vakgroep Openbaarheid en Informatiebeheer is onderdeel van de directie Digitale Strategie en Informatie (DSI), en  geeft invulling aan zowel operationeel als tactisch/strategisch informatiebeheer. Operationeel informatiebeheer is onder andere recordmanagement, ondersteuning van het documentmanagement in Office365, het leveren van expertise op het gebied van het vinden van informatie, kwaliteitsmanagement en postafhandeling. Daarnaast wordt binnen de vakgroep, door het team adviseurs, de vernieuwing van informatiebeheer onderzocht en generieke informatiebeheer- voorzieningen geïmplementeerd. Het Meerjarenprogramma Open Amsterdam met modern informatiebeheer onderzoekt verdere ontwikkeling van dit werkveld. Dit gaat onder andere over innoveren, automatiseren en standaardiseren van informatiebeheer. Het programma gaat een uitwerking opleveren van de visie op eigentijds informatiebeheer en een vertaling daarvan naar ontwerp, inrichting en uitvoering van het informatiebeheer. Met als uitgangspunt: bundelen en positioneren bij de directie DSI van zowel staande organisatie als vernieuwing. We werken als team nauw met elkaar samen. Vraagstukken waar we tegenaan lopen bespreken we in teamverband, om elkaar te helpen en om van elkaar te leren.

 

Voor deze functie Adviseur informatiebeheer beschik je over:

 • Aantoonbare kennis van het vakgebied informatiebeheer, blijkend uit relevante opleiding(en) op hbo niveau en minimaal 1 tot 5 jaar relevante werkervaring in het vakgebied.

 • Ervaring met het inrichten van de digitale archivering in taakapplicaties en/of DMS/RMA-systemen.

 • Ervaring met het vormgeven van informatiebeheer op netwerkshares en/of in Office365 is een pré.

 • Kennis van de actuele ontwikkelingen op het gebied van (of rakend aan) informatiebeheer, zoals digitale vernietiging, OpenZaak en toepassing van AI.

Aan competenties breng je mee:

 • Omgevingsbewustzijn.

 • Initiatief.

 • Resultaatgerichtheid.

 • Samenwerken

Dit bieden we jou

Als Adviseur informatiebeheer kom je ons 36 uur per week versterken en kun je rekenen op onderstaande arbeidsvoorwaarden.

 • Een bruto maandsalaris van maximaal € 4.671,- (schaal 10, junior) en maximaal € 5.372,- (schaal 11, medior) op basis van een 36-urige werkweek. Het exacte salaris wordt afgestemd op de opleiding, kennis en ervaring die je meebrengt.

 • Een arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar, met daarna de mogelijkheid op een overeenkomst voor onbepaalde tijd als je op dit moment nog geen, of een tijdelijke, arbeidsovereenkomst hebt bij de gemeente Amsterdam.

 • Als je al een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt bij de gemeente Amsterdam, dan behoud je deze en word je overgeplaatst. 

 • Ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Ons interne opleidingscentrum, de Amsterdamse School, biedt verschillende opleidingen, ontwikkeltrajecten en begeleiding in het werk waardoor je jezelf kan blijven uitdagen.

 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van jouw salaris dat je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld extra pensioenopbouw of extra verlofdagen.

 • Een pensioenregeling bij ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs.

 • Een reiskostenvergoeding van € 0,10 per kilometer, tot 45 kilometer enkele reis woon-werkafstand voor het aantal dagen dat je op kantoor werkt en/of een thuiswerkvergoeding van € 2,- netto per werkdag dat je thuis werkt.

 • Een maandelijkse bijdrage in de ziektekostenverzekering.

 • Hybride werken: in deze functie kun je deels thuis en deels op kantoor werken. We bieden (thuis)werkmiddelen aan om je werkplek veilig en gezond in te richten.

 • Een mobiele telefoon en/of laptop