Type:
Permanent employment
Location:
Elst
Education:
MBO-3 (EQF 3)
Published:
22/12/2023
Status:
Open
Apply before:
15/01/2024
Hours p/wk:
36

Je collega’s van de Forensische Opsporing of een ander politieteam hebben sporen veilig gesteld. Nu ben jij aan de beurt om deze sporen verder te onderzoeken! Om dit te kunnen doen zoekt de Forensische Opsporing meerdere forensisch laboranten. Ben jij onze toekomstige sporenspecialist met oog voor detail die nieuwsgierig, accuraat, onderzoekend is en die zich thuis voelt binnen het forensisch laboratorium? Kom dan één van onze teams versterken!

 

Wat ga je doen?

In onze forensische laboratoria wordt er in verschillende disciplines onderzoek gedaan namelijk: dactyloscopisch (voor)onderzoek, DNA-vooronderzoek en verdovende middelenonderzoek. Saai? Zeer zeker niet! Want bij het dactyloscopisch (voor)onderzoek werk je met verschillende fysische en chemische technieken aan het zichtbaar maken van dactyloscopische sporen. Deze sporen leg je fotografisch vast, waarna je ze beoordeelt en verwerkt in de landelijke database.

 

En bij het DNA-vooronderzoek onderzoek je - in de speciale DNA-vooronderzoeksruimten - sporendragers met als doel om biologische sporen veilig te stellen. Je gebruikt daarbij vastgestelde onderzoeksmethoden en voert deze uit volgens een afgesproken, uniforme werkwijze. Erg belangrijk werk, want het DNA-vooronderzoek is de beginfase van het forensisch DNA-onderzoek, dat mogelijk vervolgd wordt door het deskundigenonderzoek van het NFI. Bij het verdovende middelen-onderzoek voer je tot slot indicatief onderzoek uit en analyseer je veelvoorkomende verdovende middelen. Hoe? Door gebruik te maken van moderne analysetechnieken zoals GC-MS en FTIR.

 

Je werkt volgens het geldende kwaliteitssysteem in het laboratorium en draagt bij aan het onderhouden hiervan. De resultaten van jouw onderzoek leg je vast in een proces-verbaal. Dit kan de basis vormen voor vervolgonderzoeken naar de toedracht van misdrijven. Je denkt mee en adviseert over verbeteringen en innovaties. Verder draag je bij aan kennisontwikkeling, onder meer door deel te nemen aan kwaliteitsnetwerken.

 

Waar ga je werken?

Je komt te werken bij de Forensische Opsporing (FO), waar, verspreid over verschillende teams in het land, zo’n 1.500 enthousiaste professionals werkzaam zijn.

 

De Forensische Opsporing biedt kennis en kunde op alle vlakken binnen de opsporing met behulp van forensische methoden en technieken. Dit doen wij vanuit verschillende politie-eenheden, die onderling veel samenwerken. Zo dragen we bij aan de waarheidsvinding en daarmee de veiligheid in Nederland. De kernwaarden integriteit, kwaliteit, transparantie en objectiviteit staan bij ons centraal. Je komt terecht in een inspirerende en professionele werkomgeving, waarin eigen inbreng erg wordt gewaardeerd.

 

Wie ben jij?

Jij bent de collega die oog heeft voor detail, nauwkeurig werkt en analytisch sterk is! Iemand die onderzoekend en wars van tunnelvisie is. De sporen die jij onderzoekt kunnen namelijk cruciaal zijn voor waarheidsvinding en dit realiseer jij je. Je maakt bijvoorbeeld op een sporendrager, die gebruikt werd bij een brandstichting, een dactyloscopisch spoor zichtbaar dat matcht met een persoon in de databank. Jouw resultaat kan leiden tot een doorbraak in een opsporingsonderzoek! De kleinste kans is voor jou dan ook een reden om je in een onderzoek vast te bijten. Daarbij ben je in staat om gedurende langere tijd heel secuur te werken. Je kunt bijvoorbeeld met behulp van een operatiemicroscoop een sporendrager minutieus op sporen onderzoeken. Vanzelfsprekend kun je werken onder accreditatie (ISO 17025) en administratieve discipline is je op het lijf geschreven. Je kunt op je eigen werk reflecteren en bent in staat feedback te geven en te ontvangen. Je bent stressbestendig en blijft onder druk en bij tegenslag beheerst en doelmatig werken. Hierbij durf je je grenzen aan te geven en ook je kwetsbaarheid te tonen.

 

Het eindproduct van je onderzoek is een proces-verbaal, dat je zonder moeite in heldere en begrijpelijke taal schrijft. Ook mondeling kun je jezelf duidelijk uitdrukken. Je toont initiatief en staat stevig in je schoenen. Het is voor jou logisch om de verbinding te zoeken met anderen. Kortom, jij bent gedreven, leergierig en houdt bovendien de trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied nauwlettend in de gaten.

 

Verder heb je:

  • een mbo 3-diploma en een voor het vakgebied relevante opleiding (MLO of gelijkwaardig);
  • werkervaring waarbij je ook kennis hebt opgedaan op het gebied van chemische, biologische en fysische analysemethoden;
  • bij voorkeur relevante kennis op het gebied van ISO17025 of een ander gelijkwaardig kwaliteitssysteem;
  • een rijbewijs B.

Wat wij bieden

De standplaats is Elst Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.

 

Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. 

 

Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.

 

Verder kan je van ons het volgende verwachten:

  • een bruto maandsalaris van minimaal € 2.343,- en maximaal € 3.825,- (schaal 7 Bbp) op basis van een 36-urige werkweek;
  • 8% vakantie- en 8,33% eindejaarsuitkering;
  • goede pensioenregeling en betaald ouderschapsverlof. 

De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is generalist forensische opsporing.

 

Wat verder belangrijk is

  • Een betrouwbaarheids- en omgevingsonderzoek (BO+) maakt deel uit van de selectieprocedure.
  • Een assessment en een medische toets maken deel uit van de selectieprocedure.
  • De politie zet in op vernieuwing en cultuurverschillen binnen teams. Divers samengestelde teams presteren beter. Daarom werken we hard aan een open en veilige cultuur waarin divers talent tot bloei komt.