De Forensische Opsporing is een van de hoofdrolspelers in het opsporingsproces. Dagelijks leveren honderden collega's in dit vakgebied hun bijdrage om Nederland veiliger te maken en te houden. Heb jij de skills om als forensisch onderzoeker verkeersongevallenanalyse het verschil te maken in sporenonderzoek en sporenanalyse?
Als forensisch onderzoeker verkeersongevallenanalyse voer je zelfstandig en in teamverband onderzoek uit naar de oorzaak, toedracht en gevolgen van een verkeersdelict of incident. Het gaat om zaken met lichamelijk letsel en/of dodelijke afloop of met een (grote) maatschappelijke impact. Hierbij pas je forensische onderzoeksmethoden en -technieken toe zoals verschillende visualisatietechnieken. Je legt de plaats delict/plaats incident vast, onderzoekt en interpreteert de sporen, onderzoekt de betrokken voertuigen op technische bijzonderheden en sporen, stelt eventuele data uit de verkeersregelinstallatie veilig en analyseert deze om de potentiële incidentverloop vast te stellen. Een deel van je werkzaamheden voer je op locatie uit. Vervolgens ga je bijvoorbeeld in de werkplaats aan de slag met het uitlezen van de software en het maken van een autoCAD-tekening van de locatie. Je legt je bevindingen en conclusies schriftelijk vast en verricht scenariogericht onderzoek uit op een forensisch-technische wijze. Indien noodzakelijk schakel je andere deskundigheid in en neem je maatregelen voor vervolgonderzoek. Vanuit forensisch onderzoeksoogpunt sluit je aan bij lijkschouwingen en secties. Tevens word je ingezet op plaatsen delict anders dan verkeersongevallen waarbij jouw kennis en vaardigheden vereist zijn. Je neemt deel aan relevante netwerken en doet verbetervoorstellen ten behoeve van de forensisch technische uitvoeringspraktijk.
Recherchewerk is onvoorspelbaar. Dat betekent dat je werkt op onregelmatige tijden en meedraait in piketdiensten.
Team Forensische Opsporing van Eenheid Amsterdam is opgedeeld in:
De samenstelling van het team is zeer divers. Enerzijds heb je te maken met doorgewinterde collega's met een flinke dosis ervaring en anderzijds met nieuwe collegas met een frisse blik. Je samenwerkingspartners lopen uiteen van collega-specialisten uit de teams Forensische Opsporing elders in het land tot andere onderdelen van de opsporing zoals bijvoorbeeld een zedenrechercheur. Maar je kunt bijvoorbeeld ook te maken krijgen met het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut. De 1e lijn heeft 24/7 een forensisch opsporingsteam (FOT) beschikbaar voor het onderzoek bij ernstige (verkeers)delicten. De standplaats is Amsterdam.
We zoeken collega's die oog hebben voor detail en nauwkeurig kunnen werken, die analytisch zijn en waakzaam zijn voor tunnelvisie. Je werkt met hypothesen en scenario's die je niet alleen probeert te verifiëren maar ook te falsificeren. Je hebt een goed wiskundig inzicht en affiniteit met het uitvoeren van metingen en berekeningen. Tevens heb je interesse in (digitale) technologische ontwikkeling. Je toont initiatief en werkt actief mee aan kennisontwikkeling binnen de forensische opsporing. Je kunt werken volgens gestandaardiseerde methoden en kunt ook op administratief gebied gedisciplineerd een generieke werkwijze aanhouden. Je kunt op je eigen werk reflecteren, durft fouten toe te geven en bent in staat feedback te geven en te ontvangen. Je kunt goed samenwerken met verschillende typen mensen en weet de sterke kanten van jouw collega's te benutten. Je bent stressbestendig en blijft onder druk en bij tegenslag beheerst en doelmatig handelen. Ten behoeve van een goede dossiervorming ben je in staat heldere en begrijpelijke processen-verbaal te schrijven. Daarnaast is het van belang dat je professionele afstand kunt bewaren van het menselijk leed waarmee je in aanraking komt. Omdat je betrokken bent bij ongevallen met allerlei voertuigen (van motoren tot vrachtwagens) en deze ook verplaatst en getest moeten worden, ben je in het bezit van alle rijbewijzen (of bereid deze te behalen).
Je beschikt over mbo 3 werk- en denkniveau. Kennis van en/of affiniteit met één of meerdere van de volgende gebieden is een pre: voertuigtechniek, verkeerskunde, materiaalkunde en constructies, natuurwetenschappelijke onderzoeks- en opsporingstechnieken, het menselijk lichaam en relevante wet- en regelgeving.
Er is ruimte voor 3 fte. De standplaats is Amsterdam. Om deze functie goed uit te kunnen voeren volg je aan de Politieacademie de interne opleiding Algemene Opsporingsbekwaamheid en Politiële Vorming en de leergang forensische opsporing. De Politieacademie hanteert hiervoor mbo 4-instapniveau. Verder kun je het volgende van ons verwachten:
De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is generalist forensische opsporing.
Hoe ziet de selectieprocedure eruit?
De selectieprocedure bestaat uit verschillende onderdelen: sollicitatiegesprek, assessment, selectie- en arbeidsvoorwaardengesprek en veiligheidsonderzoek.
Heb je vragen over de procedure, bel dan Recruitment & Selectie, tel. 088 66 22 300.
De politie maakt werk van diversiteit. Meer hierover lees je op politie.nl.