De Forensische Opsporing van de politie is één van de hoofdrolspelers in het opsporingsproces. Dagelijks leveren honderden collega’s in dit vakgebied hun bijdrage om Nederland veiliger te maken en te houden. Als specialist bij de Forensische Opsporing Midden-Nederland kom je in actie wanneer forensisch-technisch omgevingsonderzoek nodig is. Met jouw kennis en specialisme op het gebied van omgevingsonderzoek (zoals verkeersregelinstallaties, smart mobility, wegkantsystemen, visualisatie) kun jij helpen een ernstig (verkeers)delict te analyseren.
Wat ga je doen?
Het verkeer in de wereld is onderhevig aan verandering. Niet alleen voertuigen worden steeds slimmer (autonoom rijden in verschillende gradaties) maar ook de infrastructuur. Als forensisch omgevingsonderzoeker 2e lijns ondersteun je de forensische opsporing door jouw specialisme toe te passen in de vorm van technisch onderzoek bij plaatsen incident of plaatsen delict. Veelal onderzoek je de oorzaak en toedracht van ernstige verkeersongevallen, waarbij sprake is van zwaar lichamelijk letsel en/of dodelijke afloop, dan wel van (grote) maatschappelijke impact. Je verzamelt, toetst, analyseert en interpreteert data met betrekking tot de digitale en fysieke omgeving van een (verkeers)incident of -delict, waaronder verkeersregelinstallaties (VRI), ontwerprichtlijnen, wegkantsystemen, camerabeelden en andere omgevingsfactoren.
Vanwege jouw uitgebreide kennis ben je sparringpartner voor leidinggevenden, het Openbaar Ministerie, de Politieacademie, kennisnetwerken en ketenpartners. Omdat een goede dossiervorming belangrijk is, werk je volgens gestandaardiseerde methoden en schrijf je vervolgens een helder en begrijpelijk proces-verbaal of projectplan. De mogelijkheden op het gebied van forensische onderzoeksmethoden, -technieken en -middelen ontwikkelen zich in hoog tempo. Neem bijvoorbeeld ‘smart traffic’ en ‘connected cars’; dit gaat kansen bieden voor de forensische opsporing. Het is van groot belang om de ontwikkelingen op de voet te volgen en om te zetten in bruikbare procedures voor de opsporing. Jij bent in staat die vertaalslag te maken en borgt dit proces.
Je deelt je kennis met collega’s, geeft (on)gevraagd advies en bent daarnaast actief in het opbouwen en onderhouden van een (internationaal) netwerk. Je werkt veel samen met de onderzoekers plaats delict, forensisch voertuigonderzoekers, snelheids- en impactanalisten en digitaal experts. Je zoekt en onderhoudt de verbinding met andere relevante specialismen binnen de Afdeling Specialistische Opsporing.
Waar ga je werken?
De Forensische Opsporing van Eenheid Midden-Nederland is een team dat samen met Observatie & Techniek, de Interceptiedesk, de Ondersteuningsdesk, de Financiële Opsporing en de Digitale Opsporing valt onder de Afdeling Specialistische Opsporing. Het Team Forensische Opsporing heeft een totale formatie van ongeveer 143 fte. De samenstelling van het team is zeer divers. Enerzijds heb je te maken met doorgewinterde collega's met een flinke dosis ervaring en anderzijds met nieuwe collega's met een frisse blik.
Het team is opgedeeld in verschillende specialismen te weten:
Je werkt samen met uiteenlopende partners: van collega-specialisten uit de teams forensische opsporing elders in het land tot bijvoorbeeld een zedenrechercheur. Maar je kunt bijvoorbeeld ook te maken krijgen met het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut.
Wie ben jij?
Jij bent gedreven en ziet het als een uitdaging om een prominente rol te spelen in onderzoeken waarbij waarheidsvinding centraal staat. Daarbij neem je initiatief en zorg je voor een nauwkeurige vastlegging van je bevindingen. Je bent leergierig, didactisch vaardig en in staat om met verschillende partijen samen te werken. Trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied houd je nauwlettend in de gaten. Je kunt op je eigen werk reflecteren en je bent in staat feedback te geven en te ontvangen. Je kunt professionele afstand bewaren van het menselijk leed waarmee je in aanraking komt en gaat veerkrachtig om met schokkende of confronterende werkomgevingen.
Daarnaast vragen we:
Wat wij bieden
De standplaats is Huizen. Er is ruimte voor 1 fte. Het betreft een functie voor 36 uur per week.
Afhankelijk van je achtergrond volg je aan de Politieacademie een 14-weekse opleiding voor specifieke inzetbaarheid (36 uur per week), met eventueel aansluitend een voor de functie benodigd aanvullend opleidingsprogramma. Tijdens deze opleiding(en) ontvang je al het met jou overeengekomen salaris. Het positief afronden van het verplichte assessment is voorwaarde om aan de opleiding te kunnen beginnen. Het behalen van de opleiding is een vereiste om deze functie uit te kunnen oefenen. Hier vind je alle informatie met betrekking tot de selectieprocedure, het assessment en de opleiding.
Tijdens de interne specifieke politieopleiding word je tijdelijk aangesteld als ambtenaar in opleiding. Na het voltooien van de opleiding bieden we je een tijdelijke aanstelling aan, waarbij een proeftijd van één jaar van toepassing is. Na deze proeftijd volgt zo snel mogelijk een vaste aanstelling.
Binnen de politie investeren we in jouw toekomst. We bieden uitgebreide ontwikkelingsmogelijkheden en een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Denk hier bij aan:
De formele functie binnen het functiegebouw van de politie is operationeel specialist A, werkterrein verkeersongevallenanalyse.